Olenyik Fanni

2019.11.30. 06:00

Mire használjuk a hordozható hangfalakat?

Sokan talán nem ismerik a fiatalok körében igen elterjedt hordozható hangszórót, ami azonban már nem csak az ifjúság körében terjedt el. Az autógyártás a gépjárművek hangtechnikai berendezéseiben használja.

Széchenyi István Gimnázium

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ugorjunk kicsit vissza a történelemben, hogyan is alakult meg ez a márka, kinek a nevéhez köthetjük, illetve melyik országból „vándorolt” be hozzánk? Talán mindenkinek egyértelmű, hogy ezt is Amerikának köszönhetjük. A márka neve viszont bonyolultabb.

Azt hihetjük, ez valamely ikonikus hangszórónak a rövidített neve. Ez azonban tévhit! Ugyanis a kicsi, de annál hasznosabb eszköz saját feltalálójának – James Bullough Lansing amerikai mérnöknek – a monogramját viseli. A márka világméretűre nőtte ki magát! Kevés olyan ország van, ahol ne ismernék, vagy ne használnák, akár hangszóróként, fej- és fülhallgatóként, avagy a gépjárművekbe szerelt rádióként.

A fiatalok leginkább a hétvégeken használják a köztereken, parkokban vagy házibulikban. A JBL összes terméke kifogásolhatatlan, jó a hangzásuk, könnyű őket kezelni. A hangszórókban az a különlegesség, hogy mind különböző, valamelyik fajtának az alakja, a mérete, színe vagy csak egyszerűen a hangzása más. Mindenki meg tudja találni számára a töké­leteset. A fejhallgatóknál ez már kicsit másképp van. Ebben a kategóriában általában a szín, illetve a méret változhat.

Van egy különleges ikonikus JBL-hangszóró. Ez nem más, mint a JBL Paragon, mely a gyűjtők körében kifejezetten értékes darabnak számít. Személyes véleményem szerint a JBL-ek rendkívül jól funkcionálnak. Sokszor viszem én is magammal, ha a baráti társaságommal megyek el valahova szórakozni.

Minden hangszóró más és más, viszont az összesnek remeke az akkumulátor, hiszen teljes töltöttséggel akár három-négy napot is kibírhat, azonban ez attól is függ, hogy milyen hangerőn hallgatjuk a zenét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!