Miskolczi Zsófia

2019.11.18. 06:00

Ideje lenne feltalálni az „okosbulikat”

Ha szombat este, akkor buli! Így volt ez régebben is. Ma mit jelent? Talán azt, hogy az adott hajnalon, ki tud többet inni a másiknál, ki a bevállalósabb, ki az, aki mindenkit felül tud múlni. A tudat és a buli mintha nem alkotna egységet a fejekben. Kizárják egymást. Vagy mégsem?

Karcagi SzC Teleki Blanka Gimnáziuma

Lehet, hogy nagyobb számban vannak jelen olyanok egy szórakozóhelyen, akik nem szeretnének ebben részt venni, de könnyen befolyásolhatóak. „Ez kihagyhatatlan dolog” – hallják mástól. „Ha nem teszem meg, akkor gáznak tartanak és lenéznek” – gondolják magukról. Annyi mindenben szeretünk kitűnni manapság! Ez miért ne lehetne jó alkalom megmutatni, hogy van saját véleményünk, akaratunk a bennünket körülvevő világról. Hogy esetleg még talán alakíthatjuk is azt.

Sokat hallunk arról, hogy mi fenyegethet bennünket egy-egy ilyen estén. Szürreális, hogy a szórakozóhely egyenlő lehet, lett egy veszélyforrással. Italba csempészett drogok, kiskorúakat kiszolgáló pultosok és trafikok, léhán öltözködő és viselkedő lányok, eszméletvesztésig tartó partizás. Több olyan történetről is hallhattunk, amely az ittas vezetésről szól, főszerepben velünk, fiatalokkal, potenciális áldozatokkal vagy elkövetőkkel. Igen, ezek is előfordulnak, de nem kötelező ilyennek lenni egy szombat estének.

Buli ide vagy oda, okosan is lehet csinálni. Szülőkkel, barátokkal, tesóval, osztálytársakkal. A lényeg mindig ugyanaz: úgy töltsünk el minden estét, hogy ne veszítsük el önmagunkat. Hogy másnap reggel felébredve elmondhassuk a tükörbe nézve: szívesen elmegyek még egyszer, szívesen látnak újra. Vannak már okostelók, okosházak, okoseszközök. Épp itt az ideje feltalálni és alkalmazni az „okosbulikat” is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!