Almási Attila

2019.11.21. 06:00

Mit jelent nekünk a kultúra?

A fiatalok többsége a zenét és az olvasást tekinti kulturális tevékenységnek.

Székács Elemér Szakközépiskola

A huszonegyedik század telis-tele van technikai fejlődéssel, ennek tudható be, hogy eltűnni látszik a könyv, mint fizikai formátum. Az olvasók elkezdtek átállni az elektromos könyvekre, az e-bookokra. Ez elsősorban a fiatalságot érinti, bátrabban nyúlnak az új eszközökhöz, mint idősebb embertársaik.

Műfaját tekintve legtöbb esetben regény, avagy verseskötet a legnépszerűbb. Ez utóbbi az elmúlt években kifejezetten keresett, egyfajta költészeti reform látszik születőben Magyarországon.

Talán a zene képes legjobban megmozgatni az ember érzelmi állapotát, így meg sem lepődöm azon, hogy a fiatalság szívéhez igencsak közel áll a kultúra ezen formája. Rendszeresen járnak fellépésekre, koncertekre, továbbá fesztiválokra is.

Kutatásom résztvevői tizenhat és huszonhat év közötti fiatalok voltak. Egyetértek Bíró Márk Dávid kortárs író gondolataival: „Minden, amivel időt töltünk, és bármi, amire energiát fordítunk; pillanatok alatt szerves része lesz mindennapjainknak. Véleményem szerint; valami ilyesmi lehet a kultúra is.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!