Gere Henriett

2019.11.21. 06:00

Népszerűbbé válhatnak a fúvósok?

Napjainkban egyre népszerűtlenebbek a fúvószenekarok hazánkban.

Széchenyi István Gimnázium

A tápiógyörgyei fúvósok nyáron Csopakon zenéltek

Fotó: Bálint Nikolett

Kevesebben járnak koncertekre, elhanyagolják ezt a fajta zenei élményt. Az élet számos területén megfigyelhető ez a jelenség. Talán a felgyorsult civilizáció az oka, hogy bizonyos dolgokra nem jut annyi ideje az embereknek. Fontos megemlíteni viszont, hogy különböző zenei fesztiválokra több tízezer fő látogat el évente. Akkor erre miért nincs igény? Erre keresem a választ.

Megkérdeztem az utca emberét és zenekari tagokat egyaránt, szerintük miért lenne fontos a tizenéves korosztálynak is befogadni vagy éppen művelni az ilyesfajta zenét.

A tápiógyörgyei fúvósok nyáron Csopakon zenéltek
Fotó: Bálint Nikolett

– Szerintem a te korosztályodnak azért lenne rá szüksége, hogy megismerje kultúránkat, hagyományainkat a fúvószene által – nyilatkozta Lesták Fanni, a Tápiógyörgyei Ifjúsági Fúvószenekar tagja, majd hozzátette, hogy az indulókkal a magyar virtust és szellemiséget nagyon jól át lehet adni a közönségnek. Persze nem csak indulókat játszunk, így más darabokkal is színesíteni tudjuk zenei műsorunkat.

A legtöbben egyszerűen mégis „rétegzenének” nevezik, amit valaki szeret, valaki nem. Koncertre nem azért járnak a fiatalok, hogy egy helyben üljenek, álljanak, és a számok végén tapsoljanak. Általában ott akarják kitombolni az iskola, munkahely feszültségeit. A zene és hangszerek szeretetét már egészen kis korban el kell kezdeni megtanítani a gyerekeknek. Ha pedig ez nem megoldható, ott vannak még a barátok, akik buzdítják a többieket: ilyen zenét hallgatni nem ciki, sőt menő!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!