SÉTA

2007.11.14. 10:48

Öleb, retrócucc és diszkó?

Mik a trendi, divatos dolgok? Ebben a kérdésben megoszlanak a vélemények.

SZOLJON

SZATMÁRI BÁLINT, 2/12.C, KUNHEGYES: — Közrejátszik az is, hogy ki milyen stílus képviselője, hogy nagyvárosban él-e vagy sem, és sajnos az anyagi körülmények is nagyban befolyásolják a divatot és az kialakítását. A nagyvárosban élő tinédzserek számára nincs teljes mértékben meghatározva a stílus és a divat. Ott a fiatalok sokkal nyitottabbak, míg itt a mi kisvárosainkban a fiatalok többsége elég szűk látókörű. Megvetik azokat, akik például az emot, a prexet, vagy a tini együtteseket utánzó öltözködést tartják divatnak. Vagy egy kicsit eltérőbb az öltözködési stílusuk az aktuálistól. A körülöttem lévők körében az átlagos dolgok számítanak menőnek. A kínai boltok és a piacokon beszerezhető olcsó ruhák és a pár százas kiegészítők tömkelege. Az igaz, néha ezekből az olcsó dolgokból is jól ki tudják alakítani a ruhatáruk. Persze itt most nem megbántani szeretnék senkit! Tisztában vagyok azzal, sok ember anyagi helyzete, nem teszi lehetővé, hogy minél divatosabban öltözködjenek, vagy a drágább ruhákat részesítsék előnyben. Ezért a fiatalok többsége jól meggondolja, mit vesz és mennyiért.

KISS ORSOLYA, KUNHEGYES: — Mi számít ma menőnek? Szerintem a legmenőbbek a divatdiktátorok, akik saját stílusukkal hódítanak, fel merik vállalni a saját extrém ízlésüket. Menő most a retró stílus is. Állattartásban szerintem most a kisebb kutyák tartása, és öltöztetése a trend. A legmenőbb zene a hip-hop, és az olcsó disco zenék. Nálunk rockernek lenni cinkes, de pár ember még szerencsére mindig tartja magát a minőségi zenéhez…

BÁNYAI ZSÓFIA, TBG, MEZŐTÚR: — Manapság a fiatalokat csak az öltözködés, sminkelés, hajviselet hossza lázba. És sajna barátot is ruha alapján választanak, a személyiség nem számít. Ha én elmegyek egy csaj mellett, akin kockás és csíkos ruha van észre sem veszem...de a mögöttem lévők rögtön ájuldozni kezdenek. Szerimtem a divat igenis, hogy fontos, de nem szabad túlzásba vinni!

BOTOS ÁGI, 11. A, KUNHEGYES: — Ha ma belépünk egy iskolába, majd egy diszkóba, alig észlelünk különbséget – már ami a fiatal lányok öltözködési stílusát illeti. Az elmúlt években a divat egy nagyon észrevehet? változáson ment keresztül. Ami a fiataloknak menő és természetes, az a tanároknak és szülőknek annál inkább nem az. Alaposan megváltoztak az öltözködési szokások;  kezdenek „összemosódni” a különböző alkalmakon viselt ruhák. Ez persze érthet? is, hiszen a trendi ruhákat, amikben jól érezzük magunkat, miért ne mutatnánk meg mindenkinek?!

FÓRIZS GRÉTA, 10. C, KÖZGÉ, SZOLNOK: — Újabban a retro, azaz az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek divatja hódít. Ezen belül is az extravagáns cuccok a menők, amelyek színesek, egyediek, és ami a legfontosabb, feltűnőek. A nadrág akkor jó, ha felül nem takarja a derekat, lehetőleg a csípőt sem, alul pedig szűk szárú, az se baj, ha rövid, esetleg féllábszárig, térdig vagy combközépig ér. A felső tulajdonképpen bármilyen lehet, nagyobb hangsúly van viszont a kiegészítőkön: a hatalmas fülbevalók, vastag karkötők, széles hajráfok felkeltik a figyelmet. A tökéletes megjelenéshez hozzátartozik még a smink, amely alkalomtól függetlenül lehet pasztell vagy kihívó is, és amely nélkül a legtöbb mai lány el sem indul otthonról.
A retro fénykorában sem feledkezünk meg természetesen a sztárokról. Figyeljük őket, és utánozzuk frizurájukat, öltözködésüket, hobbijukat. Mivel ők diktálják a divatot, elég egyet kiválasztani és másolni közülük, máris trendinek számítasz. A sztárok között is vannak kiváltképpen divatosak. Mostanában egyre népszerűbb például Rihanna, akinek új hajkoronájáért a legtöbb mai lány odavan. A hátul rövid, elől hosszú viselet sok fodrásznak ad munkát manapság. A drogériákban is érdemes körülnézni: főleg a sztárok nevén futó parfümök fogynak. Azért vesszük őket, hogy még jobban hasonlítsunk kedvencünkhöz. A ruháknál ugyanez a helyzet. A divatdiktátor Paris Hilton, Victoria Beckham vagy az Olsen-ikrek kollekciói minden pénzt megérnek. Akinek pedig nincs pénze rá, megveszi az olcsó, kínai változatot, az is megteszi.
A ruházkodás mellett trendi még az éjszakai, vagy lassan fogalmazhatunk úgy, hogy hajnali élet. Hétvégén, mert hétköznap ugyebár tanulni és aludni kell, rengeteg tini célozza meg a diszkókat, klubokat. A szórakozás sajnos sokaknak csak akkor teljes, ha alkohol is van a pohárban, és egyre kevesebben buliznak anélkül. Az olykor reggelig tartó tánc, ivás manapság természetes a fiatalok körében.
Trendi ide, trendi oda, a közmondás még ma is igaz: „Nem a ruha teszi az embert”. Ki szeretne egy olyan fiúval vagy lánnyal barátkozni, akinek csak a külső a fontos, aki nem tudja megbecsülni a belső értékeket? Legfeljebb az ismerkedés első pillanatait határozza meg a smink vagy a frizura, azután az a lényeg, hogy ki milyen ember.

SEBŐK ILDIKÓ, 11. A, KUNHEGYES: — Környezetünkben menőnek számít, akinek nagyon Cool frizurája van, vagy jó cuccokban jár. Hozzátenném, hogy tényleg olyan ruhákat válasszatok, ami jól is áll rajtatok!
Pl. csőnaci nem illik mindenkinek, mint ahogy a menősködés sem. Kell, hogy legyen egy picit szolidabb, kicsit csendesebb a világunkban. Nekem, pl. nem tetszik a vagánykodás.

FEHÉR BEATRIX, 9. A, KUNHEGYES: — Trendi a hatalmas fülbevaló és a balerina cipő. A hajráf és a halálfejes cuccok sem hiányozhatnak a szekrényből. De mi is a trendi? Az a ruha vagy kiegészítő, ami elterjedtebb, ergo mindenki azt hordja. De akkor mitől eredeti, aki ilyeneket visel? Nem tudom, az az igazság, nem mindenkinek áll jól az XXL-es fülbevaló. Na igen, ők az úgynevezett „trendetlenek”. Vannak olyan szerencsések, akik saját divatot tudnak teremteni, és nem szólnak meg másokat, ha a tornacsukához és a bő nadrághoz egy szexisebb felsőt vesz. Akinek ez nem sikerül, két lehet?sége van: bármilyen furán áll, másokat utánoz, vagy marad a tavalyi divat.

BANU VIVEN, 9. A, KUNHEGYES: — A mai iskolás lányok és fiúk számára a divat az, ami mindenkinek tetszik. Nagyon sokat adnak mások véleményére, és ez nem jó. Nekem az jelenti a divatot, amit szívesen hordok, és nem érdekel mások véleménye. Persze vannak, akiknek az öltözködése inkább hóbortos, mint divatos. Egy régi mondás szerint nem a ruha teszi az embert. De ez ma nem így van. Ha valakinek márkás cuccai vannak, egyből felfigyelnek rá. Ha szakadt, foltos ruhában sétálnánk  végig az utcán, észre sem vennének, vagy ha mégis, kigúnyolnának.

GÖNCZI MÓNIKA, 11. A, KUNHEGYES: — Mi a menő? Egy hajviselet, smink, esetleg a szemünkbe lógó tincsek?
Persze ez mind szép és jó, ha jól áll neked, vagy legalább jól érzed magad velük/bennük. De olyan sok fiút, lányt ismerek, akik ha új kapcsolatba kezdenek vagy a suliban meglátnak valamit, ami tetszik nekik, rögtön klónokká változtatják magukat. Ilyen például a nemrégiben ismét szexivé lett csőszárú naci. Egy csinos lány, akinek nincs pocakja, vékonyak a combjai és fokhagyma feneke van, biztosan jól érzi magát egy ilyen répaszárú nadrágban. Na, de mi lesz a vaskosabb lányokkal. Hát, csajok, nekünk marad a trapéz gatya, amolyan hippi módra. Mert nem attól leszünk vonzóak, hogy milyen márkás vagy „klón” ruhát húzunk magunkra, hanem elsősorban kell egy kis önbizalom, de az sem árt, ha kritikus vagy magaddal szemben, ez kell belülről, másodsorban ne vegyél olyan ruhát, amiben nem tudsz leülni, nem kapsz leveg?t, egyszóval a passzírozás módszerét hanyagoljátok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!