SÉTA

2008.02.26. 14:54

Szalagtűzés és mulatság - Bál a kunszentmártoni gimiben

Az egyik legnívósabb esemény a középiskolák életében a még érettségi előtt álló diákok számára rendezett szalagavató. Két különleges fénypontja az ünnepségnek a szalag feltűzése és a tánc, mulatság.

LANTOS KATALIN, 12.D, KUNSZENTMÁRTONI GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA

Maga a szalagavató és a szalagtűzés eredete hosszú múltra tekint vissza. Először Selmecbányán került sor megrendezésére feltehetőleg 1830-ban. Akkoriban még „valétálásnak” hívták. A kifejezés a latin „Valete!” szóból ered. Jelentése: „Éljetek boldogul!”. Ezt kiáltották a végzős diákok az alsóbb éveseknek. A ceremónia menete hasonlított a mai rendezvényekére, de számos szokás az idő múlásával elmaradt, feledésbe merült.
Hazánkon kívül más nyugat-európai országokban is elterjedthagyomány. Például Németországban, Nagy-Britanniában, de megtartják még az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is.
De hogy mit is jelképez a szalag az nehezen megfogalmazható.
Diákok, szülők, tanárok számára valószínűleg egyaránt jelenti a búcsúzást, az elszakadást a megszokottól, illetve valami újnak az eljövetelét. Tehát egyfajta kettős érzés vált ki, amit akár a szalag két szára is magába foglalhat, amin az iskola első és az utolsó évét szokták feltüntetni.
Különösen a diákoknak lényeges fordulópont a szalagtűzés, ami emlékezteti őket arra, hogy lassan lezárulnak középiskolás éveik, és hogy hamarosan el kell hagyniuk barátaikat, tanáraikat, a jól ismert épületet. Megkezdődik a tényleges elnőtté válásuk, és misem alkalmasabb hogy bizonyítsák felkészültségüket, mint az érettségin való helytállás. De nem csak az érettségizők számára jelkép értékű, hanem mindenki mással tudatja, hogy viselője végzős diák. Felfogható egyfajta kitüntetésként is ami megelégedettséggel tölti el a tanulókat olyan szinten, hogy tudják hogy sikerült végigtanulniuk és teljesíteniük az elmúlt éveket.
A szalagavató másik elmaradhatatlan programja a tánc. Leggyakrabban angol és bécsi keringőt mutatnak be a 12-esek.
Ezek a táncok voltak megtekinthetőek például a Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola legutóbbi 2008. február 8-án tartott ünnepségén. Megközelítőleg 1200 résztvevője volt. 10 végzős osztály diákja, vagyis közel 200 tanuló kapott szalagot, melyek halványkék színe Kunszentmárton város és az iskola címerében domináló kék árnyalatot adják vissza. A hivatalos szalagtűzés után vacsorával egybekötött jó hangulatú tánc mulattság vette kezdetét. Mind a diákok, hozzátartozók és a tanárok remekül érezték magukat az este folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!