SÉTA

2008.10.20. 14:42

56 csepp vér - filmajánló

56 csepp vér, érdekes cím. Erről akarva-akaratlanul is az 1956-os forradalom jut eszünkbe, ami már 52 éve él a magyar nép emlékezetében.

Nagy Gitta

A forradalmat számtalanszor megfilmesítették, hogy ezzel is pluszt adjanak a történelemórákon tanultak mellé. Az utóbbi két év alkotásai közül a Szabadság, szerelem és az 56 csepp vér emelhető ki. A Szabadság, Szerelem egy műegyetemista lány és a vízilabdás srác között kibontakozó szerelemen keresztül mutatja be az akkori Budapestet, a forradalom főbb állomásait és melbourne-i olimpiát.

Az 56 csepp vér musicalfilm nem más, mint a modernkori Rómeó és Júlia. Két főszereplőnk Robi és Juli akik 1956. október 23-án — a lány születésnapján — ismerkednek meg és persze azonnal egymásba szeretnek. Gond nem lenne egy szál se, a baj csak az, hogy Juli a helyi ávós parancsnok lánya, Robi pedig a fővárosból kitelepített színész fia. A szerelmesek így ellentétes oldalon állnak. „S lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szíve egymásé?” A sors, a forradalom sajnos közbeszól és mindketten áldozatul esnek az eseményeknek. A két fiatal kapcsolatát nem is jellemezhetnénk jobban, mint ezzel az idézettel: „Az ellenséged a szerelmed, a történelem a végzeted.”

A musical igen nagy sikert aratott, amit részben nagyszerű történetének, részben pedig kitűnő szereposztásának könyvelhetett el. A főszerepet a tinilányok szívét megdobogtató Palcsó Tamás kapta, de játszik benne Puskás Petit is, aki szintén nagy népszerűségnek örvend a fiatal lányok körében. S ha már a szereplőknél tartunk, kötelességünk megemlíteni mégegy nevet, Kaszás Attila nevét, aki 47 éves korában elhunyt. Sajnos már nem érhette meg a musical bemutatóját, pedig igen fontos szerep volt az övé, Lőrinc barátot alakította.

Nagyszerű színész volt számtalan filmben és színházi darabban láthattuk. Csak egy-két példa: filmek - Kútfejek, Üvegtigris, Patika, színház darabok: Ahogy tetszik, Bán bán, Csongor és Tünde, A muzsika hangja. A Magyar Művészetért Alapítvány XXI. Díjátadó gáláján a Magyar Művészetért Posztomusz Díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!