SÉTA

2008.10.30. 10:36

Öt év múlva? Az még csak álom...

Manapság egy fiatal (talán) már előrébb gondolkodik a jövőjét illetően, mint annak idején a szülei tették mindezt. A világ nagyot változott, de mégis mekkorát? Hogyan képzeli el napjainkban a jövőjét egy fiatal fiú vagy lány?

SZOLJON

A diploma megszerzése után mindenki állást szeretne, de ez nem megy ilyen egyszerűen, ezzel a főiskolások is tisztában vannak.                      
 Jövőre diplomázok, és nagyon szeretnék minél előbb munkát kapni. Ahogy hallom és tapasztalom, nem fog egyszerűen menni. Csoda, ha munkát kapok, nem hogy abban a munkakörben fogok majd elhelyezkedni, amiben szeretnék, amit tanultam.

A suli mellett jelenleg is dolgozom, eladóként, az egyik boltban, így ha nem tudnék elhelyezkedni, akkor az ottani állásom semmiképp nem adnám fel - véli Sas Anett.
Még mások a munkalehetőségekről beszélnek, addig vannak, akik a közeljövőben tovább szeretnék magukat képezni, hogy még nagyobb eséllyel induljanak majd neki a munkakeresésnek.
Ha leérettségiztem, szeretnék még egy évet tanulni valami szakmát, egyelőre még nem döntöttem el, hogy pontosan melyiket, de arra is el fog jönni az idő. Úgy gondolom a szakmunkás emberekre nagyobb szükség van mostanság.
Külföld nagyon kecsegtető a fiatalság számára, sokan a lehetőségek tárházát látják a kinti munkában, de mint mondják az éremnek két oldala van. Ami az egyik embernek nagyon bejött, az lehet a másiknak nagyon nem.

Sokszor nyaralunk külföldön, leginkább Olaszországban. Imádom az ottani embereket, az életvitelüket. A nyelvet is egyre jobban beszélem, angolból pedig megvan a felsőfokú nyelvvizsgám. Mindenféleképpen kint képzelem el a jövőbeli életem. Az, hogy milyen munkám lesz, az annyira nem érdekel, inkább az motívál, hogy kint legyek – mondja Tímár Richárd.
A fiatalság többsége, ha teheti még egy ideig a családi fészekben szeretne lakni, mondván minek költsenek albérletre, ha az otthonlakással félre lehet tenni.
Jelenleg van állásom és otthon lakom. Talán két év múlva már saját lakásba is belevágnék, de egyelőre, amíg tudok, addig otthon lakom. A szüleim jó fejek, így a rezsibe nem kell belefizetnem – mondja Földi Evelin.

Pesten élek és dolgozom. Egyelőre még albérletben, amire elmegy a fizetésem majdnem fele, így a jövőben lehet hazajönnék Szolnokra a szüleimhez lakni, ha még állást is kapnék, de ez a jelenlegi helyzetben nem olyan egyszerű, így marad az albi fizetése - véli Kovács Károly
A fiatalabbak gondolatai még nem járnak a munka vagy éppen a lakás kérdése körül, őket sokkal jobban érdeklik a szórakozások töménytelen tárháza, hogy mit szeretnének még kipróbálni, megnézni, átélni pár év múlva.
Tudom, nemrég lett vége a nyárnak, de a gondolataim már a jövő nyáron járnak. Ugyanis már most tervezzük a következő balatoni nyarat a barátaimmal – mondja Várnai Áron.

A jövőbeli terveim között szerepel, talán két év múlva már elég idős leszek, ahhoz, hogy kipróbáljam az ejtőernyőzést. Ha pedig nem csalódok az élményben, akkor jöhet a többi extrém sport – véli Agócs Zsolt.
Persze akad, aki már egész fiatal korában tudja, hogy pontosan mit akar már felnőttként csinálni, és hogy képzeli el a jövőjét, aminek érdekében, pedig minden tőle telhetőt megtesz.
Jelenleg a Vasas labdarugó csapatában játszom. Szeretném a jövőben a bőrt még nagyobb csapatok pályáján rúgni. Nagy álmom, hogy egyszer majd külföldön is kipróbálhassam magam – mondja a 13 éves Lesták Milán.
LIGLER ERIKA, SZOLNOK
***

Sokan teszik fel nekünk a kérdést: mi leszel ha nagy leszel? Van aki viccesre veszi a figurát és azt válaszolja: felnőtt:) Bevallom őszintén én is mondtam már ezt,nem is egyszer.Hiszen elég nehéz dönteni a sorsunk felett. Hogy mit is szeretnénk igazán?! Nagyon sok lehetőség van,talán ezért is nehéz  megtalálni a megfelelőt. Én úgy gondolom,hogy fontos a továbbtanulás. Viszont szeretnék majd külföldre is kimenni hosszabb időre.Meg persze családot alapítani.De hogy pontosan mit,mikor és hogyan azt  még nem tudom. Egy valami viszont biztos, öt-hat év múlva szeretnék elismert újságíró és riporter lenni.
SÁNDOR ALEXANDRA, TPG, SZOLNOK
***

Hogy mit csinálok, és hol leszek 5 év múlva? Valószínű valamelyik egyetemi város albérletében lakom, tanulok, „hajtok”, élek. De a lényeg nem az, hogy hol vagyok, csak az, hogy mit teszek. Mert lehetek öt, tíz, akár húsz év múlva akárhol, remélem azt teszem, amit szeretek.
PINTÉR JANKA, TPG, SZOLNOK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!