SÉTA

2009.03.25. 14:17

Ha én lennék az igazgató...

Valószínűleg sok fiatalnak eszébe jutott már. Vajon vállalkoznának a nagy feladatra?

SZOLJON

KOVÁCS ANNAMÁRIA, 9. D, TISZAPARTI, SZOLNOK:
— Ha én lennék az iskolaigazgató, akkor mindig sok gonddal kellene megküzdenem. Először, a gyerekek elvárásait tartanám szem előtt, aminek megfelelni igencsak nehéz. Azután ott vannak a tanárok, a véget nem érő papírmunka, az állandóan csörgő telefon, a néha mindent túldramatizáló szülők. Ráadásul még nyáron is dolgozhatnék. Nehéz és összetett feladatnak tartom egy iskola igazgatását. Mindezeket egybevetve én nem szeretnék egy oktatási intézmény vezetője lenni. Egyelőre inkább még megmaradnék gyerek. Becsengetés előtt házi feladatot írok. Órán titokban levelezek, padtársammal suttogva fecsegek, nagyokat kuncogok, szünetben rosszalkodok. Ennyi jó dolog mellett, ki akarna iskolaigazgató lenni?
***

1/13-OS EGÉSZSÉGÜGYISEK, SZOLNOK:
— Mi még nem képzeltük el magunkat iskolaigazgatóként, de ha jobban bele gondolunk, sok mindenen lehetne változtatni a suli(k)ban. A felvételt szigorúbb szabályokhoz kötnénk és több rendezvényt szerveznék a diákok számára. A tanulókhoz hasonló öltözékben jelennénk meg, ezzel is a bizalmukba férkőznék. Szívesen kérelmeznénk a OM-nál, hogy a 18 év feletti képzésben a hiányzásokat ne kelljen leigazolni meghatározott kereten belül. A szakmához nem szükséges tantárgyakat kivenném az órarendből, így is megkönnyebbítve a diákok hétköznapjait. Bevalljuk őszintén, nem szívesen lennék igazgató, mert túl nagy a felelősség és a nyomás.
***

NÉMET ÁDÁM, 11. E, TISZAPARTI, SZOLNOK:
— Őszintén szólva, ezen a kérdésen még nem gondolkodtam el, hiszen nem szerepel vágyálmaim „toptízében” az iskolám igazgatása. De most tényleg elgondolkodtat, hogy én mit tennék? Mivel az intézmény első embere lennék, biztos nem járhatnék be klottgatyába, mert az nem lenne méltó a poszthomhoz, szóval ezt hangsúlyozván, tuti, hogy az öltöny alapviselet lenne számomra. Ha abból indulok ki, hogy én milyennek látom az ideális igazgatót, akkor mindenképp megpróbálnék laza és közvetlen lenni a diákokhoz, hiszen nekem se és nekik se lenne érdekük, ha olyan szigorú lennék, mint egy lányiskola igazgatója. Szerintem nem szabad úgy bánni a tanulókkal, mint ahogy Mike Tyson bánt alkalmi nőismerőseivel.

Az intézkedések és a programok már jobban gondolkodóba ejtenek. Úgy hiszem, hogy a sulimban vannak jó programok és lehetőségek: a fecskeköszöntő, az elsősök bemutatkozása és a diáknap is mindig bejön, bár én még tavasszal tuti beiktatnék egy sportnapot, mert látom, hogy a diáktársak mennyire kedvelik a mozgást és biztos lenne rá az érdeklődés. Az iskolai bulikról már nem tudok ilyen hévvel beszélni: azokat kihagynám, mert manapság ezekre nem mutatkozik érdeklődés, azt a tíz tombolni vágyó fiatalt meg - akiket érdekel - inkább elküldeném egy űrhajósképzésre, hisz ott pöröghetnek eleget.
Érzésem szerint nem megy olajozottan egy iskolának az irányítása, és az igazgató élete sem abból áll, hogy egész nap az irodájában szivarozik Churchill módjára, és élvezi, hogy több, mint 500 gyerek az „alárendeltje”. Biztos, hogy én se ülnék a babérjaimon, de én ezt az igen nemes és felelősségteljes feladatot, ha nem bánják, inkább meghagyom a rá alkalmasabbaknak.


Csengő helyett kellemes dallamot...
Ha én lennék a diri, az igen veszélyes lenne (ördögi kacaj). Kegyetlenül komolytalan, szigorú intézkedéseket vetnék be. Különböző sulireformokat, minden téren. Először azzal kezdeném, hogy órákat látogatnék. Mire lenne mindez jó? Lecsökkenteni a mellőzhető tantárgyaknak az óra-számát. A tanítás reggel 9-kor kezdődne. Inkább jöjjenek a diákok kipihenten és felébredve(!) iskolába, mint hogy elaludjanak az órákon. Délután kettőkor, már mindenki szabadulna, ha nincs külön foglalkozása. Az óra közti szünetek jóval hosszabbak lennének, hogy minden gyerek nyugodtan el tudja fogyasztani harapnivalóját. Milyen kellemetlen, mikor rácsöngetnek az emberre, nem igaz? Sőt, a csengőket is kicserélném, valamivel kellemesebb dallamra. A tanárok, hetente csak 2-3 dolgozatot írattathatnának. Nem szabad leterhelni egy fejlődő szervezetet. Persze a szabályokat szigorúan betartatnám mindenkivel, de minden vezetői poszthoz kell egy kis lazaság. (nevet...)
IONÁS BERNADETT, 9. D, TISZAPARTI, SZOLNOK

Címkék#séta
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!