SÉTA

2009.10.07. 19:18

Ma már nem a gebe csajok a menők (?)

Ne felejtsétek, lányok, a vékony a gyönyörű! - Ezzel a mondattal majdhogynem nap mint nap találkozunk, hiszen mindenhonnan ez árad felénk. Ezt látjuk a filmekben, a kifutókon, a tévében...

Séra Dalma

Testsúlytól függetlenül mindannyiunk lelkébe kellőképpen beívódott az üzenet. Minden nő gyönyörű szeretne lenni, így amíg nem látjuk magunkat valóban vékonynak, addig elégedetlenek vagyunk. A testképzavarok hátterében önértékelési problémák, kisebbségi komplexusok, megfelelési kényszer és egyéb fel nem dolgozott érzelmi problémák húzódnak meg. Súlyos önértékelési zavart okozhat, ha valakit sok bántás ér, vagy kiközösítik a többiek gyerekkorában. Az öngyűlölet egyik tünete az anorexia, az étel elutasítása, az önbüntetés.

— Gyermekkoromtól kezdve alkatilag a teltebb kategóriába tartoztam, de egy nap arra döbbentem rá, hogy csúnya és kövér vagyok. A környezetemben mindenki formásnak és arányosnak mondott, de nem hittem nekik — kezdi Vivien.

— Először csak kevesebb szénhidráttartalmú ételt fogyasztottam, majd csak zöldséget és gyümölcsöt ettem. Egy idő után azonban szinte már semmit nem kívántam — meséli a szolnoki lány, aki olykor egész nap csak egy bögre kakaót ivott. — Bár a közérzetem nem volt éppen a legjobb, túléltem a napot. Az igazi gondok akkor kezdődtek, amikor egyre energiaszegényebb és fáradékonyabb lettem. Amikor már a csontjaim is kiálltak rájöttem, hogy valami tényleg nem stimmel és segítséget kértem anyukámtól. Nálam még időben érkezett a segítség, de sokaknak súlyos következményekkel jár az anorexia — tette hozzá a fiatal egyetemista.
Talán tényleg minden az agyban kezdődik el. De úgy tűnik, fellélegezhet a nőtársadalom, mert a férfiak számára ma már nem a nádszálkarcsú derekú modellek a legvonzóbbak. Egy friss ausztrál felmérés szerint az átlagos férfi által (ami talán a magyar erősebb nemre is vonatkozik) szépnek tartott nőn van mit fogni. Tehát az átlagos lány is van olyan vonzó, sőt még inkább, mint a modellek. Hiába látunk a lapokban bombanőket, a hétköznapi pasiknak nem az idealizált nőalakok kellenek.
Kevés nőnek tökéletes minden porcikája, így aggodalomra semmi ok. Tisztában kell lenni saját adottságainkkal, mind a jó, mind az előnytelenebb részekkel. Egy jól kiválasztott ruha elfedi a hibákat és ami szép, azt kihangsúlyozza. Legyen szó nemkívánatos derék, csípő vagy vállszélességről, egy megfelelő ruhadarab bárkit csinossá tesz.

Természetesen az egészséges táplálkozás és a sport senkinek sem árt. Még ha elégedettek vagyunk is azzal, amit a tükörben látunk a testünk folyamatos karbantartást igényel és érdemel. A fogyókúra és az önsanyargatás helyett heti háromszor mozogjunk a természetben és adjunk esélyt önmagunknak egy kiegyensúlyozottabb életre. Ennek érdekében az önbizalom felépítése az első lépés, ami azt jelenti, hogy bízunkk magunkban, bízunk a tudásunkban és a képességeinkben. A magabiztosság azt jelenti, hogy nem csak bízunk magunkban, de már biztosak is vagyunk a dolgunkban, biztosak vagyunk magunkban. Egy fontos tipp az önbizalom növelésére: ne legyünk mostohábbak magunkhoz, mint másokhoz! Gondoljunk azokra az elismerésekre, amit a külsőnkkel kapcsolatban kaptál és koncentráljunk ezekre. Hölgyek, lányok, ha megtaláljuk magunkban azt, ami valóban értékes, az növeli az önbizalmunkat, és a kisugárzásunkkal levehetjük a lábukról a pasikat.

Hányan vannak, akik elégedettek?

Egy angol felmérés szerint a nők 56 százaléka teljesen elégedetlen a külsejével, 89 százalékuk pedig fogyni szeretne. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy csupán a nők egyetlen százaléka volt tökéletesen megelégedve a külsejével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!