SÉTA

2010.11.24. 16:46

Én is lehetek őrült tudós

Találmányok. Számos jobbnál jobb, olykor furcsábbnál furcsább „dolog” lát napvilágot és vesz körül bennünket. Mit gondolnak ezekről a fiatalok, s vajon nekik is van ötletük?

SÉTA

ÁGOSTON ALIZ, 10. D, VKG: — Ha meghallom a „találmány” szót, rögtön beugrik egy kép: búgó, villogó elektromos kütyükkel túlzsúfolt kis műhelyben, őrült tudós a külvilágot kizárva ügyködik... És megszületik valami. Valami HATALMAS!

Éppen ezért használom félve ezt a szót a hétköznapokban, ám most, hogy jobban belegondolok, egyszerű és mindennapi dolgok is nevezhetőek találmányoknak. Mit is értek ezalatt?! Nehéz példákat hozni, hiszen az életünket megkönnyítő apró kis tárgyak már megszokottá váltak és nem gondolunk rájuk úgy, mint valami nagy találmányra.
Ha azonban ebben az új értelmezésben tekintek a „találmány” szóra, akár még én magam is lehetek az az őrült tudós, aki ugyan nem elmélyülten dolgozza ki megváltó tervét, de alkalmaz praktikákat, amelyek egyszerűbbé és zökkenőmentesebbé tehetik a napjait! Azt a bizonyos HATALMAS-at, pedig a „nagyokra” bízom! :)

VINCZE NIKOLETTA, 10. D, VKG: — Találmány. Nekem először mindig a televízió jut eszembe erről a szóról, de gondoljunk csak bele jobban! Mit nevezhetünk találmánynak? Ha gondolatban gyorsan listát készítünk, rájövünk, hogy gyakorlatilag mindent így hívhatunk, ami a mai világban nélkülözhetetlen. Akár egy hét alatt elvesznénk a különböző elektronikus berendezések, kütyük nélkül. A találmányokat az ember aztán újabbnál újabb formában dobja a piacra, a többiek pedig szükségét érzik annak, hogy megvegyék azokat. Vegyük példának a mobiltelefonokat: szinte havonta jelenik meg egy extrábbnak mondott darab, ami valójában semmiben sem tér el a „gagyibb” (mondjuk az egy hónappal fiatalabb) elődjétől. Viszont kanyarodjunk egy nagyot a témában: a nők többségének a legkedvesebb találmányai a különböző kozmetikumok, amik állítólag eltűntetik a ráncokat és tökéletessé tesznek. Ezzel tudnék vitatkozni, persze, ebből a kategóriából is van pár dolog, ami elengedhetetlen. A baj csak az, hogy manapság egyre inkább az újítások függőivé válunk, és nem szabadna, hogy  a találmányok ilyen nagyban befolyásolják az életünket.

Feltalálhatnák az orrvédőt

Ha már úgyis lassan elérkezik a téli hideg, zord időjárás, szerintem vicces és hasznos találmány lenne az orrvédő. Egy idő után mindenkinek kézenfekvő eszközzé válna ez is, ugyanúgy mint a sál. Ráadásul ezt egyáltalán nem lehetetlen megvalósítani, hiszen ha már feltalálták a fülvédőt és a kesztyűt is, miért ne lehetne ezt is? Valaki..?
FÖLDI ADINA, 9. C, TPG

SÉTA -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!