SÉTA

2010.11.30. 15:56

Finnországban járt Tiszaparti gimnázium leánykara

A Tiszaparti gimnázium Kodály Zoltán leánykara a finnországi Turku városába kapott meghívást.

Fazekas Barbara 10. D, TPG

Utazásunkat próbák előzték meg, s ahogy közeledett indulásunk napja egyre izgatottabban vártuk csodás kalandunk kezdetét... végül eljött!
Kedden délelőtt szállt fel a gépünk 21 diákkal a fedélzetén, Nagy Györgyné igazgatónő, Almainé Szabó Gabriella karvezető, Dr. Gerőcsné Czine Mária angol tanárnő és Tóthné Valkó Éva gazdaságvezető kísért bennünket. Csodás repülés volt, sokan most voltak részesei először ilyen élménynek. Gépünk a délutáni órákban szállt le sikeresen Turku repülőterén, ahol busz várt ránk, ami az iskolához vitt, ahol közösen próbáltunk a finn kórussal. A próba nagyon jól telt a finnek nagy szeretettel fogadtak minket, még egy rögtönzött előadással is kedveskedtek.

A próba után találkoztunk a fogadó családokkal akik „hazavittek” minket. A mi fogadóink nagyon aranyosak, vendégszeretőek voltak. Beszéltek angolul és németül egyaránt tehát tökéletesen megértettük egymást. Jó volt náluk lenni igazán nyitottak voltak, meséltünk nekik sokat Magyarországról, a magyar szokásokról s ők is nekünk Finnországról, illetve a finn szokásokról.
Szerdán reggel idegenvezető segítségével megtekinthettük Turku város szépségeit, nevezetességeit, illetve sok érdekességet tudhattunk meg magáról a városról is. Például azt, hogy Turku Finnország legrégebbi, egyben egyik legjelentősebb történelmi városa.
A városnézéssel egybekötött pihenés után próbára indultunk az iskolába, befejeztével csodás erdei sétával és kikapcsolódás várt ránk a Balti-tenger partján (egy Ulappa nevezető villában). Számos program közül választhattunk: nyársalás, különböző játékok, szaunázhattunk is a finn szokásoknak megfelelően, és mikor már „megolvadtunk” megmártózhattunk az 1-2  fokos Balti-tengerben. Így tettünk, s csak remélni tudtuk, hogy semmi probléma nem lesz a következő napokban… elvégre egyszeri és megismételhetetlen pillanatok voltak ezek.
Este jött értünk finn családunk akiknek hatalmas élménybeszámolót tartottunk. Elvégre volt miről! A nap megmutatta nekünk, hogy Turku egy európai kultúrájú város, ahol a városi életstílus harmóniában él együtt a természettel.
Másnap reggel finn barátaink korcsolyázni vittek minket az Aura folyóhoz. Az oda úton megtekintettük a turkui kikötőt, amely Finnország második legforgalmasabb tengeri kikötője. Kipróbáltuk a nevezetességnek számító Föri nevű kompot is, amely gyalogosokat és kerékpárosokat szállít a folyón keresztül. Majd végre megérkeztünk a korcsolyapályához, ahol a fergeteges hangulatról gondoskodtak a hatalmas esések. A jeges kaland után forró csoki várt minket az egyik hangulatos kávéházban.
Miután új erőre kaptunk, siettünk próbára a suliba, befejeztével meglátogattuk a turkui művészeti múzeumot. Művészeti alkotások a XIX. századtól napjainkig terjedő időszakot ölelik fel, s közel 5000 kiállítási tárgy található. A kiállítás megtekintése után a fogadó családokkal vagy csapatokba verődve kedvünkre vásárolgathattunk számos hatalmas bevásárlóközpontban. Megkóstoltuk a helyi különlegességnek számító Hesburgert. Majd készültünk az esti Filharmóniai Zenekar koncertjére, akik Mahler és Schubert műveket játszottak.
Pénteken végre eljött az általam legjobban várt nap a fellépések napja mikor mi is kedveskedhettünk a sok jó programért, kedvességért. Reggel két iskolai órát tekinthettünk meg, amelyek 75 percesek voltak és hittan órával kezdődtek. Érdekes volt látni az ottani szokásokat.
A nagy szünetben előadtunk pár könnyedebb művet, amelyeket nagy siker fogadott. De azért mi még tartogattuk energiáinkat az esti fellépésre. Szabadidőt kaptunk, majd elmentünk a következő fellépésünk helyszínére, Ruusukorteli-be. Beénekeltünk, gyorsan eltelt az idő. Elsőként a házigazdák, a Puolalanmaen musiikkilukio Juvenalis kórusa – énekelt, majd mi.
A fellépés hihetetlen volt, eddigi életem egyik legszebb pillanata. Mindenki nagyon elégedett volt teljesítményünkkel.
A finn karnagy így értékelt minket:
- Öröm ezzel az iskolával együtt működni, el kell ismerni, hogy tudnak énekelni!
Végül a 2 kórus együtt énekelt.
De eljött a nap ami hihetetlen utazásunk végét jelentette. Nagyon sok jó élménnyel gazdagodtunk, amiért természetesen nagyon hálásak vagyunk mindenkinek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!