SÉTA

2010.11.18. 06:58

Szerinted mitől lesz valaki sztár?

A sztárok olyan imádnivalóak. Vagy mégsem? Egyáltalán ki sztár manapság, mitől híres valaki? A diákok így írnak erről...

Szoljon.hu

MÁRTON BOGLÁRKA, TPG: — A sztárok a maguk műfajában kiemelkedőek, letettek valamit az asztalra, tehát valamivel (legalább egyszer), lenyűgözték az embereket. Ehhez nemcsak hatalmas tehetség és különleges személyiség, hanem óriási szerencse is kell. Nem egyszer olvasni például, hogy egy sztár egyáltalán nem híres embernek „készült”, csak egy véletlen folytán jött rá arra, ő erre született és ennek szentelné az életét.
Gondoljunk csak bele, milyen jó is ez: bárhova mennek, feltűnést keltenek, aláírást, fotót kérnek tőlük. Példaképek lehetnek, jól élnek, magabiztosan és profi emberekkel maguk körül. Azonban vannak a sztárságnak árnyoldalai is: nem élhetnek normális életet, folyton tartaniuk kell a rajongók és szemtelen lesifotósok ostromától, a pletykalapok első oldalon közlik, ha véletlenül megbotlanak az utcán, ami előfordul, hisz a sztárok is emberek, hibákkal, ballépésekkel. Ha kicsit összehúzzák az orrukat, rögtön plasztikát találgatnak, ha smink nélkül, szétesettebben mászkálnak, magánéleti válságot feltételeznek. Mindig meg kell újulniuk, hiszen nem lehetnek unalmasak, átlagosak, mert akkor könnyen helyükbe léphetnek újabb, színesebb, érdekesebb sztárjelöltek. Manapság vannak olyan hírességek, a celebek, akik gyakorlatilag semmi különlegeset nem produkálnak, de folyton a középpontban akarnak lenni, szerepelni akarnak, hol megbotránkoztató dolgokkal, hol magánéletük kiteregetésével. Azt gondolom, ők is egyéniségek, viszont hosszútávon nem ők a nyerők. Hisz igazi elismerést és megbecsülést csak kitartó, kemény munkával lehet kivívni.

A legek mostanság:
1. Justin Bieber
2. Lady Gaga
3. Robert Pattinson
4. Rihanna
5. Miley Cyrus
6. Black Eyed Peas
7. David Beckham
8. Angelina Jolie
9. Sebastian Vettel
10. Paris Hilton
***
KARSA PATRIK, 9. C, TPG: — Ki az igazi sztár?
A sztár szóról mindenkinek más dolog, személy jut eszébe. Szerintem a sztár olyan személy, aki valamilyen tulajdonságával kiemelkedik a többiek közül, de nem olyan, aki azzal lesz híres, hogy milyen idiótán tud viselkedni. Szerintem a legjobb példa erre a magyar „celebek” között Kiszel Tünde. Semmihez nem ért, de mindig az újságok címlapján van. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy minden sztárt mi tettük azzá aki, hiszen ha mi nem vennénk a CD-it vagy nem járnánk a koncertjeire, akkor nem tartana sehol.

A 10 legcikibb celeb:
1. Kiszel Tünde
2. Paris Hilton
3. Kelemen Anna
4. Lindsay Lohan
5. David Hasselhoff
6. Stohl András
7. Benkő Dániel
8. Zámbó Árpi
9. Amy Winehouse
10. Britney Spears
***
FEHÉR ANNA, TPG: — Mindenki más miatt tart egy sztárt sztárnak, és máshogy vélekedtek erről az előző évszázadban, mint ahogy napjainkban. Régen talán a tehetség volt a legfontosabb, és a megjelenés kicsit háttérbe szorult, viszont mostanában ez a két dolog teljesen felcserélődött. Sokkal fontosabb egy énekes kinézete, mint, hogy mennyire jól énekel, és hogy mennyire tartalmasak a dalszövegei. Sokszor észre sem vesszük, hogy egy adott színész/színésznő mennyire tehetségtelen, mert egyszerűen csak jól néz ki.
Szerintem a legfontosabb viszont nem a megjelenés, vagy hogy mennyire énekel jól egy énekes, csupán az a lényeg, hogy tudjon hatni az emberekre, mutasson nekik példát. Van a sztároknak a másik csoportja, az úgy nevezett „celebek”, akiket a botrányaik miatt „szeretünk”. Itt nem fontos a kinézet, a tehetség meg nem, és szerencsére ezek az emberek nem is hatnak ránk, csak jókat csámcsogunk a róluk szóló híreken, mert mindig kíváncsiak vagyunk rájuk.
***
KAPOSVÁRI TÍMEA, 10. D, VKG: — A valós értelemben vett sztárokat a hollywoodi filmipar alkotta meg Chaplintől kezdve a mai hírességekig bezárólag. Magyarországon is hamar népszerű lett ez a fogalom, hiszen remek művészek érdemelték ki ezt a címet, legyenek színészek, énekesek, együttesek. Lényeg az, hogy létrehoztak valamit a tehetségükkel, sokoldalúságukkal, amiért a közönség példát vett róluk, rajongott értük. Rejtett tehetségek bontakozhattak ki, akik a nagy elődöktől nyertek bátorítást, ösztönzést. Sajnos ez a múlt.
Magyarországon ma a legtöbb sztárt a tévétársaságok gyártják. Sajnálatos módon sok esetben nincs már szükség tehetségre és tudásra – persze tisztelet a kivételnek. Sok év alatt az emberek igénye alacsony szintre süllyedt ilyen téren. A sztár, mint fogalom elvesztette eredeti jelentését, ezért kitalálták az új varázsszót („szitokszót”?): a celebet.  Tőlük már nem is várjuk, hogy igazi, igényes tevékenységet folytassanak, elgondolkodtassanak, értéket képviseljenek. A sztároktól még igen.
A baj akkor kezdődik, ha már nem érezzük a kettő közti különbséget.
***
SZOBOSZLAI ADÉL, 10. D, VKG: — Tévé, internet, rádió, újság... Nem „éled túl” a napot anélkül, hogy ne hallanál valamelyik sztárról a médiában. Esetleg celebről?!
Tehát mi is a két fogalom között a különbség? Az, hogy a celeb valamilyen módon bekerült a köztudatba (gondolhatunk itt például Mr. Bikicsunájra is), a sztár pedig kemény és hosszú munkával vívta ki az elismerést. Például egy profi színész már gyermekkora óta ezzel foglalkozik, ez nem olyan egyszerű szakma, amelynek a fortélyait kétórás kurzussal ki lehetne tanulni. Na és a mostanában felkapott celebek vajon milyen módon érték el, hogy az emberek nap mint nap róluk fecsegjenek? Ilyenkor szokták mondani: ő aztán tud valamit! De mit is? Minket szórakoztatni. Fogalmam sincs hogyan, de sikerül nekik olyat „alkotni”, amelyet aztán nem lehet nem észrevenni. Ettől kezdve az ő remekművükről beszél majd mindenki- ez lehet igazi elismerés is, például ha a Babi néni c. átdolgozásra gondolok, nem hinném, hogy mindenki képes lenne rá, én személy szerint nem. De elmenni az X-Faktorba nyivákolni és egy földet rengető táncot lejteni már tudnék, csak nem hiszem, hogy bevállalnám.
***
ÁGOSTON ALIZ, 10. D, VKG: — Végy egy nagy adag tehetséget! Az sem árt, ha stílusod, kisugárzásod és jó személyiséged van! Alkoss valamiben maradandót! Legyél önbizalommal teli, és add mindig önmagad! Arass sikert, ünnepelj és tündökölj, hiszen megérdemled! Fejlődj, legyél egyre jobb! Végül a legfontosabb dolog: érd el, hogy az emberek megszeressenek! :)
Íme, itt a legtutibb „sztár-recept” — véleményem szerint. Szóval mitől is lehet egy sztár valóban sztár, és mitől tűnhet ki az önmagukat ünneplő és ünnepeltető celebek közül?! Ez csak egy szó, így bárki nevezheti sztárnak magát, a lényeg nem ebben van. Ha eléred, hogy az emberek elismerjék, azt, amit csinálsz, és pozitív kép alakul ki bennük rólad, büszke lehetsz magadra, hogy azért szeretnek aki vagy, és amiatt csilloghatsz igazi sztár módjára a reflektorfényben, amit te magad tettél le az asztalra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!