Sport

2006.11.13. 15:01

Pór Péter válaszolt

Pór Péter, a Szolnoki Olaj KK vezetőedzője volt a Szoljon.hu vendége hétfőn 13 órától és csaknem két órán át válaszolt a feltett kérdésekre. Az interjút szerkesztett formában olvashatják.

SZOLJON

VH1: Ön, hogy látja: ezzel a csonka - ennek ellenére mégis maximumon teljesítő - csapattal milyen playoff-esélyeink vannak? Abban nem kételkedem, hogy a legjobb nyolc között fogunk végezni, de mégis - az már egy teljesen más világ, mint az alapszakasz...

Pór Péter: Kedves VH1! Nagyon bízom benne, hogy bejutunk a playoffba. Ha sikerülne olyan helyezést elérnünk, hogy hazai pályán kezdhessünk, lelkes közönségünkkel együtt biztos jó helyezést tudnánk elérni. Sérültjeink erre az időszakra már biztosan felépülnek.

Hz-i: Szia Peti! 1. Terveztek valamilyen rövidtávú erősítést a sérültek pótlására? Van rá (főként anyagi) lehetőség? 2. Franát nem lehetne támadásban is jobban használni a palánk alatt? Köszi a választ: Herczeg Zoltán. HAJRÁ Olaj! Csak így tovább! U.i.: A fiatalok közül több Kenyerest és kevesebb Tóth-ot kérünk !

Pór Péter: Kedves Hz-i! Azon vagyunk, hogy minél hamarabb megerősítsük csapatunkat egy magyar játékossal, de ebben az időszakban olyan embert találni nagyon nehéz, aki szabad és hasznunkra tud válni. Anyagi lehetőségeink rendelkezésre állnak egy ilyen ember megszerzésére. Frana az utóbbi mérkőzéseken valóban egyre jobb támadójátékot produkál, bízom benne, hogy meccsről-meccsre több terhet lehet rárakni. 

kicsi: Egy nagyon tehetséges ''91-es kosaras mikorra kerülhet az I. csapathoz??? Előre is köszi!

Pór Péter: Kedves Kicsi! Először is saját korosztályban kell maradandó játékot produkálni, és az utánpótlás edzőkkel való egyeztestések után lehet a felnőtt csapat keretébe bejutni. 

The D: Minden tiszteletem az Öné! Kosárlabdát szerintem is csak védekezéssel (ami most adott a Kelley-Cziczás-Jurkunas tengely ismeretében) lehet nyerni. Hogy alakult ki magában ez a defenzív felfogás? Hogyan lett defenzív kócs?

Pór Péter: Kedves The D! Jugoszláv edzőktől tanultam a szakmát, náluk is elsőrangú dolog a csapat védekezésének megszervezése. Ebből adódóan nekem is a jó védekezésen alapuló kosárlabda lett az egyik legfontosabb célom. A mai labdás csapatsportágakban mindenkor a védekezés az elsődleges, és csak így lehet hosszabb távon eredményt elérni.

Davis fan: Ez most komoly kérdés!!! Nem lehetne-e Davist honosítani??? Mert szerintem az nagyon állat lenne!!!

Pór Péter: Kedves Davis fan! Egy amerikai játékost nem egyszerű honosítani. De ha még sikerülne is, akkor sem lennénk előbbre, mert a sérüléséből még mindig nem épült fel százszázalékosan. 

Slamball: Szia Peti! Tudom, hogy teljesen más világ, de követed esetleg az NBA-t? Az ottani edzők munkájából, taktikáiból tudsz meríteni valamit?

Pór Péter: Kedves Slamball! Szoktam nézni az NBA- meccseket, de nekem az európai kosárlabda jobban tetszik. Minden NBA mérkőzésen vannak olyan részletek, mind támadásban, mind védekezésben, amit rá lehet ültetni a mi játékunkra, mindenképpen vannak olyan dolgok, melyekből lehet tanulni.

moldi: Szia Peti! Érdeklődnék, hogy mi van már Harazinnal,az utcán mindig látom délelőttönként, táskájáról ítélve edzésre megy. Mikor lesz bevethető állapotban? Egerszegen ha legalább öt percet játszhatott volna, akkor nyertünk volna.

Pór Péter: Kedves Moldi! Amikor Harazin Tomit délelőttönként látod az utcán, éppen gyógytornára tart. Rosszak az információid, hogy edzésre jár. Amikor Zalaegerszegen játszottunk, még menni is alig tudott, nemhogy pályára lépni.

Bandi: Meddig bírható még erővel hat emberrel a bajnokság? A hírek szerint Fülöp csak januárban játszhat, így pedig elég nehéz lesz!

Pór Péter: Kedves Bandi! Nagyon nehéz hat emberrel végigjátszani egy-egy mérkőzést. Fizikálisan nagyon igénybe veszi a játékosokat. Amikor egy hét van a két mérkőzés között, akkor egy kicsit könnyebb a helyzetünk, mivel többet tudnak pihenni a játékosok. De amikor sűrű a program, nagyon nehéz őket pihentetni, és ilyenkor nemcsak fizikálisan, hanem fejben is hamarabb elfáradnak.

öreg: A vezetők lelkesen igazoltak az utóbbi években is, ha nem ment valakinek. Ezúttal várható-e, hogy a bajnoki tabella élén álló csapatunkhoz hoznak még egy játékost?

Pór Péter: Kedves öreg! Ebben az időszakban nagyon nehéz találni olyan tudású játékost, aki számunkra segítség lehet, de mindenképpen azon vagyunk, hogy legalább egy embert igazoljunk, hogy a kulcsjátékosainkat is tudjuk pihentetni.

Lelkes: Gratulálok az eddigi szép eredményekhez, örülök, hogy ha játékost nem, de felkészült edzőt adtunk a magyar kosárlabdának a szűkös időkben is. Meddig marad Szolnokon? Ha kap az országon belülről egy jó ajánlatot, akkor elmenne innen?

Pór Péter: Kedves Lelkes! Örülök, hogy így látja felkészültségemet. Szolnoki születésű vagyok, ezért Szolnokon szeretnék minél tovább dolgozni. Biztosan jólesne egy jó ajánlat, mert az azt jelenti, hogy figyelik a munkámat, de akkor is hajrá Olaj!

Olajos: Nehéz meccsek jönnek, melyek közül hét használható emberrel több is fogható lenne. Nem fogja-e sajnálni, ha a hihetetlenül rövid kispad miatt esünk vissza a tabellán?

Pór Péter: Kedves Olajos! Biztosan nagyon bántana, ha a kispad rövidsége miatt esnénk vissza a tabellán, mert látszódik, hogy jó úton haladunk, és nyilván 7-8 emberrel ezt könnyebb lenne megvalósítani. Ezért sajnálatos, hogy pont ebben az időszakban van két sérült játékosunk, akik ilyenkor nagy segítségünkre lehetnének.

Szurkoló: Gratulálok az edzőnek és klub vezetőinek is, hogy áldozatos munkájukkal biztosítják a magas színvonalú kosárlabda létét Szolnokon. Az érdekelne, hogy milyen posztokn erősítené meg jövőre a csapatot? Kit tartana meg a keretből, ha lehetne ilyen teljesülendő kívánsága?

Pór Péter: Kedves Szurkoló! Köszönöm a klub nevében is elismerését, sajnos a kívánságokon kívül nagyban befolyásoló tényező az anyagi helyzet. Mindig a kitűzött céloktól függ, hogy hogyan erősítenénk meg csapatunkat. Majd ha eljön az az idő, hogy nagyon komoly terveket szőjünk, akkor irányító, bedobó és center poszton is mindenképpen ránk fér az erősítés.

Forma Mikulás: Gratulálok neked Peti és a csapatnak is. Úgy látom a meccseken, hogy a Kelley-Hollins kettős nagyon megérti egymást, és ez jó hatással van a csapat teljesítményére. A védekezés elsőosztályú, a támadójátékon kell egy kicsit javítani. Jövőre is szeretnéd ugyanezt a csapatot a Tiszaligetben látni? További sok sikert a munkádban, illetve bízom abban, hogy a csapat nyer Pakson. Üdv: Túróczi Gergely

Pór Péter: Kedves Forma Mikulás! Valóban Hollinssal nagyot fogtunk, és Kelley-vel remekül megértik egymást, de mind a ketten egyéni érdekeiket a csapatéval hozzák összhangba. Minden mérkőzésre először a védekezésünket szervezzük meg. Sokszor ez a támadójátékunk rovására is mehet, de a jó védekezés adhat minden mérkőzésre egy jó alapot. Fizikálisan ez nagyon sokat kivesz a játékosokból, és talán ennek köszönhető, hogy a támadásra már nem jut annyi energiájuk.

Geri pitie: Először is szeretnék gratulálni a tegnapi győzelemhez és az eddigi szerepléshez.A csapat kiválóan teljesit mind védekezésben mind támadásban.Azonban a tegnapi meccsen is látszott hogy a fault problémák illetve a erőnléti problémák miatt nem lehet 6 emberrel sokáig igy teljesiteni.A kérdésem az lenne hogy gondolkodik-e a vezetőség azon hogy új játékosokat hoznak (mondjuk az nb2-ből) vagy megpróbáljuk kibekkelni az időszakot amig a sérültjeink meggyógyulnak?A továbbiakhoz sok sikert kívánok. Hajrá Olaj!!! Tisztelettel: Faragó Péter

Pór Péter: Kedves Pitie! Köszönjük gratulációdat! Én is attól tartok, hogy fault, illetve fizikális problémák miatt egyszer majd elveszítjük a jó védekezésünket, de ezek a fiúk már annyiszor bizonyították, hogy a pályán képesek „egymásért meghalni”, és a közönséggel kiegészülve ezeket a holtpontokat át tudják vészelni. Egyelőre nem találunk olyan játékost, aki számunkra erősítés lenne. 

OazIs: Hello Peti! Először is: köszönjük nektek ezt a nagyszerű szezonkezdetet, azt hiszem erre csak nagyon kevesen számítottunk, megvertük azt a Kaposvárt és azt a Körmendet, ahol külön-külön az Alba és a Pécs is elvérzett, asszem ez - mindent egybevetve - nagy fegyvertény, mely a te munkádat is dicséri. Köszönet érte. Ismét kezd kialakulni a szurkolók körében az a láz, ami két éve volt nagyon jellemző, mikor csak hajszál híján nem jutottunk be a négy közé. 2. Mivel teli a légióskeretünk és igazán jó, valamint a pénzügyi lehetőségeinkbe is belepasszoló magyart nem fogunk tudni hozni ezért nagyon úgy fest, hogy a meglévőből kell gazdálkodni. Én már szezon elején is mondtam Endrének, hogy milyen klassz lenne, ha Cica a szokásos kemény védekezésén túl támadásban is fel tudna egy kicsit fejlődni, pl ha csinálna egy olyan szezont mint az alekszicsos csapatban két éve, amikor Körmenden (megadva az alaphangot az évadnak egy 22/6-tal), Szhelyen vagy a Pécs ellen is nagyszerű játékkal 20akat vert és az éves átlaga 8.3 pont volt. Sajnos tavaly teljesen elmaradtak tőle ezek a teljesítmények, úgyhogy azt szeretném tőled kérdezni, hogy ez szerinted minek volt köszönhető? Idén ismét mintha egy kicsit azt a Cicát látnám, mint két éve, és tegnap végre a tiszta helyzeteket is bedobta a Nyíregy ellen, nagy szükség volt a pontjaira. Ezért is gondolom, hogy nagyban megkönnyítené a dolgot, ha egy-két távolit minden meccsen találna. Nem kell, hogy 15-20-akat verjen, de legalább 8-10 pont nagyszerű lenne, és akkor Hollinsnak meg Kelleynek se kellene mindig 40-50 pontot vágnia együtt, ami ha nincs meg akkor nagy az esélye, hogy kikapunk, főleg, hogy Jurkunas is elég szeszélyes támadásban. 3. Frana számomra nagy talány. Ennél sokkal többet várok tőle, egy épkézláb centerrel nem találkozott még a bajnokságban, ám 5nél több pontot talán tegnap dobott először, igaz akkor is megállt 11-nél. Te hogy látod, miben kéne fejlődnie, hol kéne többet hozzáadnia a játékhoz, hogy centerben is meghatározóak lehessünk, ezáltal az ellenfél figyelmét jobban megosszuk? Szembetűnő, ahogy duplázzák a védők miután felvette a pozit és labdát kapott. Ennyire számítanak arra, hogy eladja? Frananak vannak erőnléti gondjai, vagy utolérte már magát? Tavalyi sérülése, aminek elsumákolása miatt végül is akkor nem igazoltuk le, már teljesen a múltté, vagy zavarja még? 4. Bár még csak 6 forduló telt el, és tudom, hogy te mindig elővigyázatos vagy, azért szeretném, ha egy-két szót mondanál Hollinsról, milyen a hozzáállása, mennyire vagy vele elégedett, és látsz-e te személy szerint javulást a védekezésében? Kunszenten még elég halovány volt de azóta az én laikus szemem azért mintha érzékelt volna némi előrelépést. 5. Ugyan már elhangzott itt hasonló kérdés, de engem is nagyon érdekel, ezért újra felteszem, bár ez még nagyon távoli: a csapat jövő évi, várhatóan némiképp megnövekedő költségvetése mellett ki az, akit szívesen látnál a csapatban, és milyen koncepció mellett képzelnéd el az erősítéseket? Ha anyagi bázisunk szélesebb lenne, vajon akkor is maradna ez a mag, vagy nagybevásárlásba kezdenénk? 6. Szoktatok-e csapaton belül beszélni a szurkolótáborról, ha igen miről, és van-e olyan játékos, akit személy szerint jobban motivál a közönség biztatása, mint mást? Hollins mintha nagyon bírná a témát :). Köszi szépen, és HAJRÁ OLAJ!

Pór Péter: Kedves Oazis! Örülök, hogy a közönség és a csapat már a szezon elején ilyen jól egymásra talált. Czicza ugyanúgy mint az előző években, a védekezésben rábízott feladatokat maximálisan megoldja. Én is vártam már azt a mérkőzést, amikor egy kicsit pontdobásban is kiveszi a részét, igazából eddig is megvoltak a helyzetei, csak a dobások pontosságával voltak problémák. Frana eddig védekezésben nyújtott többet, nagy stabilitást ad a csapatnak a palánk alatt. Támadásban nagyon sokszor kettőzik, ez annak köszönhető, hogy egy az egyben nehezen tudják megtartani, és ha ilyenkor megtalálja az üres társait, ugyanolyan hasznára válik a csapatnak, mintha ő szerezné a kosarat. Hollinsban egy nagyon jó mentalitású amerikai játékost ismertem meg, mind az edzésekhez, mind a mérkőzésekhez maximális a hozzáállása. Eleinte sokat kellett vele beszélni az általam elképzelt kosárlabdáról, ezek után látványosan javult a védekezése, támadásban pedig nagyon jó adottságokkal rendelkezik. A csapat magját mindenképpen jó lenne jövőre is együtt tartani, és kimondottan célirányosan igazolni, hogy az valójában erősítés legyen. Minden külföldi játékosnak tetszik a közönség fergeteges biztatása, mert igazából még ilyen szurkolótábor előtt egyikük sem játszott. A magyar játékosok pedig már lassan hozzászoknak.

CSabesz: Szia Peti, Csatlakozom a gratulálók sorához, igazi mestermunka az eddigi teljesítmény! Kérdésem az lenne, hogy mennyi esélyt látsz arra, hogy az elmúlt évekhez képest végre olyan csapatunk legyen mely megőrzi hazai veretlenségét? Mi szurkolók megteremtjük az oroszlánbarlangot...a Sopron ellen a Terror házát...:-)) Csakis Sterbencz kedvéért... Köszi, Csornai Csaba

Pór Péter: Kedves Csabesz! Az utóbbi bajnokságokat tekintve minden csapatnak nagyon nehéz megőriznie hazai veretlenségét. Azt tudom, hogy nálunk a szurkolókon ez nem múlik, de olyan kiegyenlítődött a bajnokság, hogy bárki bárhol képes megnyerni egy-egy mérkőzést.

Hz-i: Helló Peti! Én is gratulálok a pénteki győzelemhez (is) ! Újabb kérdésem: meccs közben, mikor vezetünk 8-10 ponttal, miért nem hozol fel egy fiatalt? Max. 1-2-3 percre, így pihenhetne valamelyik meghatározó emberünk. Tudom, ez visszavethetne a teljesítményen, de úgy gondolom, hogy 1. védekezésben a fiatalok is tűrhetőek 2. 1-2 perc alatt nem kaphatunk 10-15 pontot, pláne, hogy egyet sem dobunk! Aztán ez megtérülne, hiszen a pihent Kelley vagy Hollins ismét bravúrokra lenne képes! Legyél bátrabb, nem fognak ellened fordulni a szurkolók (sem), az utóbbi pár évben sokan megkedveltek - és kosaras körökben is nő a tekintélyed! Grat, csak így tovább!!! Üdv: H.Z.

Pór Péter: Kedves Hz-i! Vannak nagyon tehetséges fiataljaink, de egy kiélezett mérkőzésen, amikor szinte percenként változik az eredmény alakulása, kellő rutin nélkül, illetve lámpalázzal nagyon nehéz bárkit is becserélni. Nagyon sokat edzenek a fiatal játékosok, és bízom benne, hogy ugyanúgy mint Harazin Tomi, előbb-utóbb ők is helyet követelnek maguknak.

Pilu: Szia Peti! Gratulálok az eddigi teljesítményetekhez, szerintem is erőn felül teljesít a csapat eddig, sok sikert a továbbiakban. Én azt kérdezném, hogy Puskás helyett miért nem tudtunk egy csereirányítót hozni a nyáron Pl. Gráczert, mert ő nem talált magának csapatot a nyáron, nem hiszem, hogy sokat kért volna. Rezák és Tóth gyengék, ezt sajnos ki kell mondani, Szasza az ő korukban klasszisokkal jobb volt!

Pór Péter: Kedves Pilu! A csapat vezetősége az anyagiak terén mindig csak annyit vállal be, amennyit százszázalékosan teljesíteni tud. A nyáron csere irányító posztra nem volt anyagi keretünk, és egy Gráczer-szintű játékos is éves szinten több millió forintot vinne el, ezért a saját nevelésű fiatalokat helyeztük előtérbe.

Attila: Helló Peti! Lenne három kérdésem. 1. Rövid a kispad ezért hamar elfogy az erő és óriási mindent elsöprő akarás jellemzi a csapatot de 6 emberrel nem lehet hosszútávon mérkőzéseket nyerni! Van-e terv a 2-3 poszt megerősítésére? 2. Hogy állsz az angol nyelv használatában? Mennyire tudod megértetni magadat a külföldi játékosokkal? 3. Milyen állapotban van Fülöp Gábor? Pontosan milyen sérülése van és hogy meg kell-e műteni? Mikorra fog kb. újra játszani? Köszi Attila

Pór Péter: Kedves Attila! Ilyen iramú mérkőzéseken, amilyeneket mi játszunk, a negyedik negyedre valóban fogytán az erőnk, ezért arra törekszünk, hogy cseresorunkat megerősítsük. Az angol nyelvtudásom hagy még kívánnivalót, viszont a kosárlabda szakszavak területén jó úton haladok. Fülöp Gabinak porckorongsérve van, legújabb orvosi vélemény szerint nem kell megműteni, négy-hat hét mikorra talán el tudja kezdeni az edzést.

bazsbazs: Kedves Péter, gratulálok a csapat eredményeihez! Az elmúlt hat fordulóból öt meccset mindössze hat ember játszotta végig. Azt hallani, hogy várni kell Harazin és Fülöp felépülésére. Sikerül e menetközben magyar játékossal erősíteni? Igaz e, hogy pontosabb orvosi diagnózissal Fülöp Gábor már régen felépült volna? Azt is hallani, hogy a nagy centerígéretnek tartott Cseh György kezét elkezelték az orvosok, ezért nem számíthatnak rá hónapok óta. Ön mit tud erről? Ki(k) az(ok) a fiatal, saját nevelésű kosaras(ok), aki(ke)t rövidesen beépíthet csapatába? Mint egykori utánpótlás edző, mit szól ahhoz, hogy a csapatokban hemzsegnek a külföldiek, a magyarok csak epizód szerepet kapnak? Szombaton a már három vereséggel álló Paks vendégei lesznek, mit vár a címvédő otthonában?

Pór Péter: Kedves Bazsbazs! Lassan már hozzászoktam, hogy hat emberrel játsszuk végig a mérkőzéseinket. Harazin Tamás és Fülöp Gábor sérülése nagyon rosszkor jött a csapat szempontjából. Ők valószínű, hogy decemberig nem tudnak a csapat rendelkezésére állni. Mivel a magyar játékospiac behatárolt, ilyenkor nagyon nehéz megfelelő tudású játékost igazolni. A nyáron hat saját nevelésű játékosunkat hoztuk fel a felnőtt kerethez. Itt a felnőtt csapattal együtt magasabb szintű munkát végeznek, és elindítottuk őket másodosztályú bajnokságban, ahol meccsrutint szerezhetnek és fejlődhetnek, hogy minél hamarabb lehessen rájuk számítani a felnőtt csapat kispadján. Úgy gondolom, hogy a színvonal emelkedése miatt mindenképpen szükség van külföldi játékosokra. Az öt külföldi helyet én is soknak tartom, mert ezzel elveszik a tehetséges magyar játékosok elől a lehetőséget.

JB: Helló Peti! Nem tudom mondanivalómat mással kezdeni, mint egy nagy gratulációval és köszönettel! Nekem elsősorban az lenne a kérdésem, hogy van-e tervben magyar játékos igazolása, aki ha másra nem is, de legalább pár percre beállhatna akár Kelley vagy akár Hollins helyére, amíg ők pihennek egyet, hiszen ők azok, akik a legkeményebb védekezést kapják mérkőzésről mérkőzésre. Köszönöm válaszod

Pór Péter: Kedves JB! Célunk egy olyan magyar játékos igazolása, aki nagy segítségünkre lehet, de igazából centerposzton ez megoldhatatlan feladat. Bedobó poszton pedig olyan szűk a magyar piac, hogy minden segítségünkre való játékos valamelyik A-csoportos klubnál rendelkezik szerződéssel.

ájzéjá: Szia Peti! Gratula az eddigi teljesítményhez. Remélem nem lesz akkora hullámvölgy mint tavaly volt, hisz akkor is igen jól kezdték az idényt (6-2). Kérdésem: Sabaliauskas-nak /9-eket kéne dobnia meccsenként, de valamiért ez nem jön össze. Miért? Köszi. ájzéjá

Pór Péter: Kedves Ájzéjá! Minden csapat életében bekövetkezik egy hullámvölgy, én azon leszek, hogy ez a hullámvölgy minél rövidebb ideig tartson. Ha ez a mélypont nem fizikális problémák miatt jön elő, akkor biztos, hogy hamar túl tudunk lépni rajta, ezzel a most kialakult csapatszellemmel. Sabaliauskasnak most kényszerből nemcsak a saját posztján, hanem a 4-es poszton is helyt kell állnia, ezért néha kavarodás van a fejében, nem mindig találja a helyét a pályán, ez által kevesebb a helyzete, és nem tud olyan hatékony lenni a hárompontos vonalon kívülről, mint azt elvárnám. Remélem mi hamarabb megszokja ezt a szituációt, és akkor távoli dobásaival is tud segíteni a csapaton.

Biggest Fan: Szia Peti! Gratulálok a csapat teljesítményéhez és a munkádhoz!Látszik hogy Te akartál tanulni és nem "lógtad" el a másodedzősködést. És az is öröm számomra, hogy Szolnokon végre "kineveltek" egy komoly edzőt! Már csak még több szolnoki játékos kéne! Van erre esély?

Pór Péter: Kedves Biggest Fan! A nyáron saját nevelésű tehetséges fiataljainkkal kezdtünk el egy hosszabb távú munkát. Úgy gondolom, vannak közöttük olyan értékű játékosok, akik egy-két éven belül a felnőtt csapat hasznos tagjai lehetnek. De azt is tudomásul kell venni, hogy ez a csapatba építés nem megy egyik napról a másikra, sokat kell dolgozni a fiatalokkal, és nekik is elszántnak kell lenniük, hogy kosárlabdázók akarjanak lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!