Sport

2007.03.11. 12:19

Kár Kotula elvett góljáért

Szombaton elérkezett a „nagy nap” Jászapátin: a klubfennállása során először fogadhatta hazai pályán, tétmérkőzésen az ország legnépszerűbb labdarúgó csapatát, a Ferencvárost.

SZOLJON

Nem volt gond a meccs alatt sem a szurkolókkal

A Fradi-drukkerek részére két mobillelátót építettek a hazaiak. Ezekre összesen 1834 háttámlás műanyag széket szereltek. A mérkőzést szinte mindvégig állva szurkoló nézők ugrálását is jól bírta az ülőke, hiszen alig húsz darab tört vagy repedt meg a 90 perc során. Sőt, a kétméter magas, belülről tíz méterenként megtámasztott kerítés is jól vizsgázott, különösebb elváltozás nélkül „élte” túl a rángatást. Az már soha nem derül ki, hogy a zöld-fehér szimpatizánsok egyébként is ilyen békésen buzdították volna kedvenceiket vagy csak a nagy létszámú rendfenntartó erőknek köszönhető a nyugalom. Az azonban tény, 25 rendező, 30 polgárőr, a Red Skorpió Biztonsági Szolgálat több, mint 50 keménykötésű legénye mindvégig árgus szemekkel felügyelte őket. És akkor még nem beszéltünk a közeli kempingben teljes harci díszben „elszállásolt” jó 200 rendőrről.

Annak, hogy tavaly nyáron a Magyar Labdarúgó Szövetség többszáz milliós tartozása miatt visszasorolta a Ferencvárost a másodosztályba, az NB II. Keleti csoportjának „kiscsapatai” örültek igazán. Ezzel ugyanis megnyílt a lehetőségük arra, hogy hazavigyék szurkolóiknak a Fradit. Annak azonban már cseppet sem tette boldoggá őket, mikor kiderült, létesítményeik alkalmatlanok arra, hogy biztonságos, nyugodt körülmények között le tudják vezényelni a többezer nézőt megmozgató találkozót. Sokáig úgy tűnt, hasonló cipőben jár a Jászapáti is, ám az önkormányzat és a futballcsapat főtámogatója, az URFA Kft-nek köszönhetően összejött a sporttelep átalakításához szükséges tízmillió(!) forint.

Ettől kezdve már „csak” meg kellett csinálni a rendőrség által előírt építkezéseket. És megcsinálták! Kívülálló számára hihetetlen munkát végzett Tajti Gábor szakosztály-vezető és csapata, mire a meccs kezdésére minden — mobillelátó, műanyagszékek, kerítés, ideiglenes parkoló, büfé és wc-k — a helyére került. A korábban meglehetősen lerobbant létesítményből igazi futball-stadiont varázsoltak az elmúlt hetekben. És ez még igazából nem is magáról a labdarúgásról szólt. A Jászapáti VSE történetében először fordult elő, hogy a játékosok péntek délutánól összetartáson voltak. A Thermál Hotelben közösen elfogyasztott vacsora után az éjszakát is ott töltötték a labdarúgók, majd szombaton délelőtt egy laza átmozgató edzést vezényelt számukra Szabó András vezetőedző.

A tréninget követően taktikai értekezlet, ebéd és egy rövid pihenő szerepelt a meccs előtt programban, majd fél kettő tájban átsétált a csapat a stadionba. Ekkor már több száz Fradi-szurkoló vette birtokba a város kocsmáit. Első csapatuk már a tízórási vonattal megérkezett Jászapátiba és azonnal bevetette magát a Szúnyogos nevű műintézménybe, ahol aztán alaposan fellendítették a forgalmat. A következő zöld-fehér turnus Jászberény felől autókkal érkezett, ahonnan rendőrségi felvezetéssel közelítették meg a pályát. Budapestről Vámosgyörki átszállással délután kettőkor jött a fővárosi derékhad. A vonaton végig kísérte a rendőrség a szurkolókat, az apáti vasútállomáson pedig különbuszok várták a stadionba igyekvőket.

— Nem akarom elkiabálni, de egyelőre szinte munka nélkül maradtunk, csupán egyetlen ittas, hőzöngő személyt kellett előállítanunk — tudtuk meg a biztosításért felelős parancsnoktól, a jászberényi rendőrkapitánytól, Körei Nagy József alezredestől a mérkőzés kezdete előtti percekben. A 15 órai kezdésre szinte teljesen megtelt a stadion nézőtere, s mikor a csapatok kivonultak a vendégszurkolók felejthetetlen hangorkánnal köszöntötték a kedvenceket.

Jászapáti—Ferencváros 0-2 (0-0) Jászapáti, 4500 n., v.: Oláh (Medovarszki, Rischák).

Jászapáti: TAJTI J. — PÁZSIT, Horváth R., Kiskapusi, MOSONYI — Kerékgyártó, Herczku (Vígh, 61.), Somodi, Varga Z. (Kósa, 61.) — Kotula, Horváth P. Edző: Szabó András.

Ferencváros: Kemenes — Ferencz, LIPCSEI, Balogh Z., Buzs (Deme, 59.) — Bartha (Brettschneider, 87.), LAZIC, Csepregi (Fitos, 75.), Laczkó — Horváth D., TÖKÖLI. Edző: Gellei Imre.

34. perc: Varga Zoltán jobbról belőtt szögletét Mosonyi a hosszú oldalon, az alapvonalról visszaemelte, Kotula pedig középen, előrevetődve a hálóba fejelt. Oláh játékvezető asszisztense beintésére nem adta meg a hazaiak szabályos gólját.

53. perc: Bartha jobb oldali beadása után röviden mentettek a hazai védők, Tököli pedig a balösszekötő helyéről, tíz méterről, a lábak között a kapu közepébe bombázott, 0-1.

83. perc: Ferencz alig nyolc percen belül két sárga lapot is begyűjtött, azért a játékvezető kiállította a Ferencváros fiatal jobbhátvédjét.

93. perc: A kitámadó apáti védelem mellett Tököli vezette be a labdát a tizenhatoson belülre, majd önzetlenül visszagurította az érkező Horváth Dávid elé, aki a jobb sarokba helyezett, bebiztosítva ezzel a zöld-fehérek győzelmét, 0-2.

Szabó András: — Nyílt meccsre késztettük a Fradit. Sajnos a kiélezett helyzetekben a játékvezető rendre ellenünk ítélt, ráadásul egy szabályos góltól is megfosztott bennünket.

Gellei Imre: — Nehéz pályán, nehéz ellenféllel szemben megérdemelten diadalmaskodtunk. Abban biztos vagyok, hogy a Jászapáti együttese tavasszal sokkal jobban szerepel majd, mint az ősz folyamán.

A találkozó lefújása után sem akadt különösebb ok az izgalomra. A vendégdrukkerek amilyen békésen érkeztek, olyan békésen távoztak is Jászapátiról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!