Sport

2007.07.20. 19:14

Forintosított sárga lapok

Nevezési és játékvezetői díjak, játékengedély, utazási költségek, pálya hitelesítési díj mind, mind súlyos (tíz és száz)ezrekkel terheli meg egy labdarúgó klub költségvetését. Azonban mégsem ezek, hanem a sárga lapok után fizetendő büntetés a legfájóbb kiadás.

SZOLJON

"Pénzbüntetést kiszabni akkor lehet a sportszervezettel szemben, amennyiben egy bajnoki- vagy kupamérkőzésen a sportszervezet labdarúgói közül a játékvezető legalább négy főnek mutatta fel a színes kártyát" — áll a Magyar Labdarúgó Szövetség versenykiírásában.

— Bár soha nem beszéltünk még róla a nagy nyilvánosság előtt, mióta fizetni kell a sárga és piros lapos büntetések után, mintha könnyedébben nyúlnának a zsebükbe a játékvezetők. Talán nem véletlen, hiszen a pénzt a szövetség kasszájába kell befizetni — felelte érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő megyei klubvezető. — Ennek már jó egy évtizede, s bár egy évre felfüggesztették a határozatot, 2005 óta ismét súlyos tízezreket fizettünk már ki.

Az alacsonyabb osztályban szereplő csapatok esetében éveken keresztül a megyei szövetség határozta meg, mennyit is ér egy-egy sárga vagy piros kártya. Az MLSZ azonban 2003-ban saját hatáskörébe vonta a büntetés forintosítását.

— Meggyőződésem, van visszatartó ereje a pénzbüntetésnek, amit talán bizonyít az a tény is, hogy az elmúlt bajnokságban a hozzánk tartozó 48 megyei csapat nagyságrendileg mindössze 300.000 forintot fizetett be a pénztárba — nyilatkozta lapunk megkeresésére a megyei szövetség főtitkára, Urbán Attila.

Hol, mennyit érnek a színes kártyák?

Bajnoki osztályonként határozza meg az MLSZ versenykiírása a büntetés mértékét (sárga/piros). Mivel négy lap után kell fizetni, az élvonalban a minimum fizetendő tétel 24.000, a legalacsonyabb osztályban 3200 forint.

NB I.: 6000/12000 forint

NB II.: 2500/5000 forint

NB III.: 2000/4000 forint

Megyei I. osztály: 1200/2400 forint

Megyei II. osztály: 1000/2000 forint

Megyei III. osztály: 800/1600 forint

Nem állítjuk, hogy a játékvezetők szánt szándékkal, szinte két kézzel szórják a lapokat, ám tény és való, akadnak olyan sípmesterek, akik képtelenek figyelmeztetés nélkül levezetni egy meccset. Különösen azok "lapjárása" feltűnő, akik az első sárgát túl könnyen mutatják fel a szabálytalankodó játékosnak. Azt követően pedig mivel következetesek akarnak maradni, sorozatban nyúlnak a fegyelmezés ezen eszközéhez. Így fordulhat elő, hogy meccsenként hat-nyolc lapot is a labdarúgók orra alá dugnak.
— Véleményem szerint lényeges változás nincs a lapok számában, mióta fizetni kell a sportszerűtlenségért — véli Agócs János, a megyei Játékvezetői Bizottság elnöke. — Sőt, mivel senki nem akar mélyen a zsebébe nyúlni, talán mintha javulna a morál pályáinkon.
Az élvonalbeli bajnokságban Szabó Zsolt számít a legnagyobb kártyásnak. A legtöbb klubvezető mikor megtudja, hogy ő vezeti csapata meccsét, szinte azonnal a pénztár felé veszi az irányt, mondván úgy sem ússzák meg fizetés nélkül a találkozót.

Az adatok alapján régiónkban Bán János, Deák Ferenc, Kálé Elemér áll nagy zsugás hírében, s bár valóban nem fukarkodik a laposztással, meg sem közelíti az NB I-es bíró átlagát.

 

NB I.: 6000/12000 forint

NB II.: 2500/5000 forint

NB III.: 2000/4000 forint

Megyei I. osztály: 1200/2400 forint

Megyei II. osztály: 1000/2000 forint

Megyei III. osztály: 800/1600 forint -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!