Sport

2007.07.27. 10:38

Új feketeöves a Banzainál

A karatésok világában különleges rangja van, ha valaki megszerzi a fekete övet. Megléte olyan elméleti és gyakorlati tudást jelent, melyet csak hét-nyolc év folyamatos gyakorlással lehet elsajátítani.

SZOLJON

A szolnoki Banzai KKK az egyik legnagyobb múlttal rendelkező magyarországi kyokushin karate klub. Idén ősszel lesz harminc esztendeje, hogy shihan Furkó Kálmán — a stílusirányzat hazai szülőatyja — megtartotta első edzését a megyeszékhelyen. A három évtized alatt számos feketeöves versenyző nőtt fel a keze alatt. Borza József, Bódi István vagy éppen Karmazin György, hogy csak a legismertebbeket említsük mind, mind hosszú időn keresztül látogatta a shihan edzéseit, míg nem maguk is elérték a mesterfokozatot.

Újdonsült mesterek a megyében

Magna Gergőn kívül a martfűi Victory Karate Klub három válogatott versenyzője, Balogh Zsolt, Pető Krisztián és Szűcs Gergő is a pécsi nemzetközi táborban tette le sikeresen a danvizsgát.

Az elmúlt években mintha megcsappant volna az utánpótlás, meglehetősen régen akadt olyan Tisza-parti karatéka, aki nekiveselkedett volna a danvizsgának. Most azonban véget ért a "hét szűk esztendő", a pécsi nemzetközi táborban Magna Gergő megszerezte a fekete övet. A szolnokiak üdvöskéje egyébként igen sikeres hónapokat tudhat maga mögött. Furkó Kálmán neveltje februárban megnyerte a Hungarian Open nyílt nemzetközi versenyt — nyolc ország képviselői léptek küzdőporondra — majd április végén bronzérmet szerzett a litvániai Európa-bajnokságon.
Pécsett alaposan megizzasztotta a dankollégium Magna Gergőt, hiszen a közel kétórás technikai megmérettetés után sorozatban harminc(!) ellenféllel szemben kellett megküzdeni. Miközben sazporán osztotta és kapta az ütéseket, rúgásokat, a vizsgabiztosok (például a háromszoros Európa-bajnok, szövetségi kapitány Bencze Antal vagy éppen Karmazin György) árgus szemekkel nézték minden mozdulatát. Amennyiben bármelyik kumitében is megrendült volna, ki is zárják a folytatásból.  A sikeres vizsgával azonban még nem jött el a lazítás ideje. Októberben (13-14.), Japánban rendezik ugyanis a nyílt, súlycsoport nélküli világbajnokságot, s arra illik tisztességesen felkészülni. Furkó Kálmánt ismerve, tanítványa nem sok kegyelemben részesülhet az elkövetkező két és fél hónapban.

 

Újdonsült mesterek a megyében Magna Gergőn kívül a martfűi Victory Karate Klub három válogatott versenyzője, Balogh Zsolt, Pető Krisztián és Szűcs Gergő is a pécsi nemzetközi táborban tette le sikeresen a danvizsgát.

-->

Ezek is érdekelhetik