Sport

2007.10.16. 12:41

Szövetes Vera világbajnoki címet szerzett

A sportág őshazájában, Japánban rendezték meg a kyokushin karate világbajnokságot, melyen óriási magyar siker született: a tiszafüredi Szövetes Veronika a dobógó legfelső fokára állhatott fel.

SZOLJON

A Furkó Kálmán vezette magyar küldöttség három nappal a világbajnokság megkezdése előtt érkezett meg Tokióba. Ennyi idő állt legjobbjaink rendelkezésére, hogy akklimatizálódjanak a távol-keleti körülményekhez. Az elmúlt esztendő eredményei alapján Bencze Antal szövetségi kapitány öt férfi és négy női karatékát válogatott be csapatába. Közülük négyen szűkebb pátriánkat is képviselték a Felkelő Nap országában.
A férfiak immár kilencedik alkalommal indultak harcba a vb-elsőségért. A világ minden tájáról összesen 128-an szerezték meg a jogot, hogy tatamira léphessenek Tokióban. A szolnoki Banzai KKK fiatalja, Magna Gergő parádésan mutatkozott be, alig két perc alatt "kivégezte" ellenfelét. A folytatásban azonban egy hazai versenyző, Shinyi Sakamoto várt rá, aki érvényesítve a papírformát, elbúcsúztatta a 21 éves Tisza-parti kióst. A martfűi Búzás Gábornak nem volt szerencséje, az első körben a japán Tsukamotoval találkozott, s bár nagy csatára kényszerítette, döntetlen után bírói döntéssel a hazai feketeööves jutott tovább. Az egész vb egyik legkellemesebb meglepetését a mindössze 19 esztendős Balogh Zsolt szolgáltatta. A martfűi karatéka parádés győzelmekkel egészen a legjobb 16 közé(!) verekedte magát a monstre mezőnyben. A nyolcaddöntőben aztán a bolgár Dimitrov wazarival legyőzte Stefanovics József tanítványát, akinek azonban így sincs semmi oka a búslakodásra. Bak Sándor a második körben búcsúzott a világbajnokságtól, amikor is hosszabbítás után bírói döntéssel kikapott a japán Gako Yasumototól. A világbajnokság első nagyobb botránya Rózsa Gábor meccséhez fűződik. Az első találkozóját még villámgyorsan letudta a magyar legény, a következő ellenfele azonban a hazaiak nehézsúlyú bajnoka volt. Bár Rózsa hat perc alatt agyba-főbe verte a nála 30 kilóval  nehezebb riválisát, a bírók másképp látták a történteket, s a japán versenyzőt juttatták tovább.
Ez a bíráskodás aztán az idő előrehaladtával még inkább rossz irányba ment. A Balogh Zsoltot búcsúztató Dimitrov például valósággal leiskolázta az elődöntőben Tsukamotot. Legalábbis mindenki így látta a nem japán nézők, versenyzők, szakvezetők közül. Ennek ellenére a hazai karatékát hozták ki győztesenek a bírók, akivel aztán a világbajnoki címet is megnyerették.
A férfiakkal ellentétben a nők eddig csak világkupa versenyen mérhették össze erejüket, világbajnokságot most rendeztek első alkalommal számukra. A négyfős magyar válogatott nagy reményekkel utazott Tokióba, s nem is okozott csalódást. Bár Bartók Júlia és Motzer Melinda első meccsén azonnal vereséget szenvedett a japán Kumka Sunakawától, illetve Mari Masukotól, Ábrahám Edit egészen a negyeddöntőig verekedte magát. Ugyan az orosz Atamazova megálljt parancsolt neki a legjobb nyolc között, dicséretet érdemel szerepléséért. Az igazi nagy durranás a végére maradt. A tiszafüredi Szövetes Veronika esélyesként érkezett Japánba, s végül érvényesítette is a papírformát. Bár tízezer néző szurkolt ellene, és a szokásoknak megfelelően a bírók is mindent elkövettek, hogy ne ő nyerje az aranyérmet, sikerült függetlenítenie magát a hangulattól, esélyt sem hagyva riválisának diadalmaskodott.
A világbajnokság küzdelmei ezzel lezárultak, a hazautazásig már csak a magasabb szintű övvizsgák vannak hátra, melyen Bencze Antal és a szolnoki Karmazin György is érdekelt.
képszöveg: Szövetes Veronika két japán lányt megelőzve léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára

Keretbe: Csak így tovább Zsolti!
Ha így fejlődik, szép jövő vár a martfűi Balogh Zsoltra. A mindössze 19 esztendős karatéka már utánpótlás korában megnyert mindent: országos és diákolimpiai bajnok volt, junior Európa-bajnokságon állt a dobogó tetején, s első felnőtt versenyén, a szolnoki Hungarian Openen is a legjobbak közé verekedte magát. Most pedig a felnőtt világbajnokságon is letette névjegyét, a 128 induló közül bejutott a legjobb 16 közé.

-->

Ezek is érdekelhetik