Sport

2014.05.31. 22:19

Nyitva van az aranykapu

Vasárnap délután kezdődik, leghamarabb jövő szombaton érhet véget a bajnokság döntője. Az Olaj–Atom finálé győztese az aranyérem mellett a legeredményesebb vidéki csapat címet is magáénak tudhatja.

SZOLJON


A magyar férfi kosárlabdázás első bajnoka 1933-ban a Közgazdasági Egyetem csapata lett. Az idei a 81. kiírás. 1998 óta csak vidéki csapatok végeztek az élen, egészen biztos, hogy idén is így lesz. A Zalaegerszeg, az Alba, az Olaj és az Atomerőmű is négyszer nyert bajnokságot, közülük kettő másfél-két héten belül ötszörös első lehet. Márpedig öt aranya egyetlen vidéki csapatnak sincs még.

 Aligha meglepetés a szereposztás, a szakemberek többsége ezt a párosítást várta a döntőben. A Paks végig uralta az Olaj nélküli alapszakaszt, ám a középszakaszban kétszer is a Szolnok nyert. Mindkét csapat veretlenül vette a rájátszás eddigi akadályait, a vasárnap délután fél négykor (DigiSport1) kezdődő első meccsen valamelyikük sorozata biztosan megszakad.

– Nagyon szép lenne 3:0-ra nyerni a döntőben is – árulta el Simon Balázs, az Olaj irányítója.– A Paks is bizonyította a negyeddöntőben és az elődöntőben, hogy nagyon jó csapat. Egyáltalán nem véletlenül jutottak a döntőbe. De természetesen bízom a csapatunkban.

Az atomosok vezetőedzője, Dzunics Braniszlav tavaly Alba-trénerként döntőzött az Olaj ellen, erről nyilván kellemes emlékei vannak.
– A két legjobb csapat jutott a döntőbe – mondta a paksiak szakmai vezetője. – Remélem, hogy mindkét csapat meg fogja mutatni, hogy miért is játszhat a fináléban. Előre megmondani, hogy mi lesz, azt hiszem lehetetlen. Az biztos, hogy a középszakasz és a rájátszás alapján a Szolnok esélyesebbnek tűnik, náluk a pályaelőny is. Mi viszont nem elégedünk meg azzal, hogy bejutottunk a döntőbe, mindent meg fogunk tenni azért, hogy nyerjünk.

Fáradságra inkább a Szolnok panaszkodhatna – de természetesen nem teszi –, hiszen ebben a szezonban már hatvanegy tétmérkőzést játszott, a paksiak mögött „csak" negyvenhárom meccs van. A többlet viszont minőséggel párosul, hiszen az Olaj játékosai több magas hőfokú mérkőzésen léptek pályára, mint a paksiak.

– Készen állunk a döntőre – jelentette ki Dragan Alekszics, a szolnokiak vezetőedzője. – Egy egészen különleges szezon legfontosabb mérkőzései következnek, amelyekre tisztességgel felkészültünk. Obie Trotternek kisebb sérülése van, nem tudom még, hogy tudja-e vállalni a játékot. De Báder Mártonra már számíthatok. Természetesen tiszteljük az ellenfelet, de nem lehet más a célunk, mint az aranyérem.

Az MKOSZ Fegyelmi Bizottsága szerdai határozata szerint a Kaposvár elleni elődöntő első mérkőzésén kiállított Lóránt Péter egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott. A szolnoki center ezt már le is töltötte, így nincs akadálya annak, hogy pályára lépjen.

A három győzelemig tartó finálé második találkozóját Pakson rendezik június 4-én, szerdán 18 órától. Jövő szombaton 14.45-kor újra a Tiszaligeti Sportcsarnokban találkozik a két csapat. A döntő valamennyi mérkőzését élőben közvetíti a DigiSport Tv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!