Sport

2008.02.27. 14:13

Négy jászberényi gladiátor a ketrecharc gálán

MMA vagy ketrecharc? Egy és ugyanazt a sportágat jelenti. Az egyik legkeményebb, legvéresebb küzdősporttá nőtte ki magát az elmúlt években, melynek népszerűsége világszerte napról napra nő.

Gelei József

A küzdősportok egyik alapeleme ma már a látványosság. A közönség, akárcsak az ókori Rómában, egyre durvább, egyre véresebb mérkőzéseket akar látni. A távol-keleti sportok után az Egyesült Államokban a kilencvenes évek elején „megalkották” az egységesített szabályrendszer alapján működő K-1-et, melynek küzdelmei során összemérhetik erejüket a más-más sportágból érkezők. Bár ez a fajta verekedés jelenti jelenleg a küzdősportok csúcsát — a tokiói világbajnokság döntőjét rendre ötvenezren szurkolják végig a helyszínen —, máris itt van az újabb őrület: az MMA. A ketrecharc legfőbb szabálya, hogy nincs szabály: lehet ütni, rúgni, könyökölni, birkózni, fojtani, azaz a cél az ellenfél teljes harcképtelenné tétele.
A hét végén, szombaton, Szegeden rendezik az idei esztendő eddigi legnagyobb magyarországi MMA rendezvényét, melyen ketrecbe lép a hazai élmezőny jelentős része. A február eleji, budapesti K-1 gálán "szabadstílusban" bemutatkozó olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor látványos sikere - villámgyorsan "megfojtotta" szlovák riválisát - ismét a legvéresebb küzdősport felé irányította a szurkolók figyelmét. Ezek után nem csodálkozhatunk, hogy óriási érdeklődés előzi meg a Tisza-parti rendezvényt, s már most boritékolható, hogy telt ház fogadja a gladiátorokat.
Hosszú éjszaka vár az utolsó meccsig kitartó nézőkre, hiszen a tervek szerint tizenhét pár lép ketrecbe. Ezúttal ráadásul a profi és az amatőr MMA harcosok is képviseltetik magukat a gálán! Hogy csak a legnagyobb neveket említsük: Sárközi Róbert, Németh "Tatár" Gábor, Imre Zsolt, Gulyás Zsolt, Varga Levente, Székesvári Tamás.
Ahogy azt már a közelmúltban megszokhattuk, a jászberényi Jász Kempo Karate Klub erős legényei is vállalják a megmérettetést a rangos viadalon. Cseh Róbert nem csak edzőként, versenyzőként is jelen lesz Szegeden, de rajta kívül Polgár Ádám, Polgár Norbert és Bősze Balázs is ketrecbe lép. A mindössze tizenhét esztendős Polgár Ádámot tartják a szakemberek az egyik legnagyobb hazai ígéretnek. A csupa izom verekedő fiatal kora ellenére már magyar bajnoki címet szerzett - a Pitbull Gym versenyzőjét, Finfera Jánost verte a fináléban - a 85 kilogrammos súlycsoportban. Ezúttal Balla Tamás ellen bizonyíthatja tehetségét. Testvére, a 20 éves egyetemista, Polgár Norbert is bejutott a tavalyi MMA országos döntőbe, ám ott vereséget szenvedett. A 78 kg-os fiatal most Soltész Lászlóval találja szembe magát a ketrecben. Bősze Balázs (68 kg) a legkönnyebb a négyfős berényi kvartettből, ő beugróként vesz részt a viadalon, ellenfelének kiléte csak a helyszínen derül ki.
Az est folyamán két címmérkőzésre is sor kerül Szegeden. A profi Európa-bajnoki övért száll harcba Sárközi Róbert és a szlovák Jozef Mihalic, míg Németh "Tatár" Gábor az IFO profi világbajnoki címét szeretné elhódítani.
képszöveg: Bár ütni, rúgni, fojtani is lehet az MMA szabályai szerint, a küzdelmek általában a kíméletlen földharcok során dőlnek el

keretbe: Érdekesebb párosítások
Eb-címmérkőzés: Sárközi Róbert vs. Jozef Mihalic (szlovák)
Vb-címmérkőzés: Németh Gábor "Tatár" vs. Petr Novak
85 kg: Balla Tamás vs. Polgár Ádám
Nehézsúly: Stregova Zsolt vs. Cseh Róbert
78 kg: Soltész László vs. Polgár Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!