Sport

2008.11.09. 18:13

Dubaiba készül a magyar csapat

A technikai sportok művelőit, legyen az autó-, motorversenyző vagy akár műrepülő, különös kultusz övezi. Ugyanez igaz az átlagember számára ismeretlen országokra is.

Gelei József

[caption id="" align="alignleft" width="250"] 24 órás futamokat is rendeznek Dubaiban
[/caption]- Az Egyesült Arab Emirátusokban, Ománban vagy éppen a leginkább ismert Kuvaitban viszonylag még mindig kevés magyar fordul meg napjainkban is. Ám akad néhány olyan "kivételezett" személy, akik visszatérő vendégnek számítanak a térségben. Néhány üzletember mellett elsősorban a sportolók számítanak úttörőknek. A szolnoki Gáspár István sem először készül az Arab-félszigetre. A tizenötszörös magyar bajnok gyorsasági autóversenyző ugyan ma már inkább csapatvezető, s csak "félállásban" pilóta, a különleges kihívást jelentő viadalokon még mindig volán mögé ül.

-Két éve valóban befejeztem pályafutásomat, hiszen a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség gyorsasági szakág-vezetőjeként nem lett volna etikus elindulnom az általam szervezett viadalokon, bajnokságokon - felelte érdeklődésünkre a sportágban inkább csak Gazsiként ismert pilóta.
Ám a bejelentés pillanatában is tudtam, hogy nem fogok elszaladni teljesen a versenyzéstől, s elsősorban a nemzetközi porondon, illetve olyan különleges futamokon, mint a megbízhatósági viadalok, rajtvonal mögé gurulok még. Létrehoztunk egy olyan csapatot, az Endurance Club Hungary-t, melynek sportszakmai vezetőjeként nem csak a versenyzésért, hanem például a utánpótlás-képzésért is felelősséget vállaltam.

Tizennyolc fős csapattal készülnek

Az Endurance Club Hungary négy pilótáját tizennégy fős csapat segíti a futam alatt. Kovács István, Till László és Józsa Gergő vezetőszerelők mellett segédek, tankolóemberek, koordinátorok sora dolgozik a célbaérkezésért. Gáspár István amikor éppen nem a volán mögött ül, csapatvezetőként tevékenykedik.

Pszichológusok, orvosok, rutinos pilóták segítségét is igénybe vettük, mikor a 12 éves Ficza Ferencet és a 13 esztendős Nagy Norbertet elkezdtük versenyzővé nevelni. Különleges engedéllyel már mindketten elindultak gyorsasági autóversenyen. Persze azért a csapat egyelőre elsősorban a hosszútávú viadalokon hívja fel magára a figyelmet. Legutóbb a Hungaroringen indultunk el egy 12 órás versenyen. A Fekete László, Herter Gusztáv, Nyitrai Béla, Gáspár István összeállítású négyesünk ezerhatos Ford Fiestájával megnyerte a 2000 köbcentis kategóriát. Sikerünk még úgy is magabiztos volt, hogy gyári hiba miatt háromszor is féltengely-törést szenvedtünk.

A csapat januárban már ott volt a Dubai-ban megrendezett 24 órás viadalon, és most visszatér év eleji sikerei helyszínére. Még mielőtt valaki csak legyintene, hogy az Arab-félszigeten milyen hagyománya lehet a technikai sportnak, gyorsan tisztázzuk, a Földkereség egyik legnagyobb versenyét rendezik évről-évre az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában. Dubai a Perzsa-öböl partján fekszik, hajdan a kereskedőket és a tengerészeket vonzotta, manapság leginkább kíváncsi turistákat. Néhány évtized alatt, az olajnak köszönhetően óriási változásokon ment keresztül. Hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák - a világ első hétcsillagos hoteljét is itt adták át -, bevásárlóközpontok épültek fel alig pár hónap alatt, s mára ultramodern várossá fejlődött.

- Lassan végzünk az előkészületekkel, hiszen november 20-án, Rotterdamból elindul az a hajó, mely minden cók-mókunkat, az autót és a teljes szervízanyagunkat leszállítja Dubiba. Csapatunk január negyedikén indul el a nagy kalandra - fejezte be Gáspár István.

A rövid akklimatizálódás után háromnapos tesztelés vár a résztvevőkre, majd 10-én ismét elkezdődik a huszonnégy órán keresztül tartó őrült száguldást.

24 órás futamokat is rendeznek Dubaiban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!