Sport

2010.11.18. 16:17

Négy újszászi aranyérem Franciaországban

Kiválóan szerepelt a magyar csapat Marseille-ben, a lábtoll-labdázók negyedik Európa-bajnokságán. A tizenkét tagú válogatott soraiban hat újszászi játékos jutott szóhoz, akik valamennyien kivették részüket a sikerekből.

Szoljon.hu

A mieink a Franciaország déli részén található, forgalmas kikötővárosban ismét bizonyították, hogy a legmagasabb szinten művelik a sportágat az öreg kontinensen. A magyar csapat tagjai mind a hét versenyszámban begyűjtötték az aranyérmet, így megérdemeltek vihették haza — immár negyedszer — az összesített verseny győztesének járó Nemzetek Nagydíját.

Az újszászi játékosok a hagyományoknak megfelelően ezúttal is az élen jártak az éremhalmozásban, jelesül mindjárt a torna nyitónapján két aranyat szereztek. Az első Tóth Gábor nevéhez fűződik, aki férfi egyéniben a megszokott magabiztos játékkal hozta a csoportmérkőzéseket, az elődöntőben pedig a finn Marjamäkit győzte le két játszmában. A döntőben nagy riválisa, a német Zentarra várt rá, akitől júliusban, a zhongsani világbajnokság bronzmeccsén vereséget szenvedett. Most sikerült a visszavágás, Gábor egy szoros és egy teljesen egyértelmű játszmában (21-19, 21-10) diadalmaskodott, s 2003. és 2005. után harmadszor lett Európa-bajnok egyéniben. Vegyes párosban a szintén újszászi Kapás Ágnessel az oldalán címvédőhöz méltó teljesítményt nyújtottak. A selejtezőben a szerb, a lengyel és francia egységet verték, majd az elődöntőben a szlovákok sem jelentettek akadályt. A fináléban a német páros volt az áldozat, két sima szettben (21-11, 21-13) pillanatnyi esélyt sem adtak ellenfelüknek.

A második napon a Boros Péter és Nózsi Péter alkotta férfi páros szállította az újszászi aranyat. Útjuk a francia, a szlovák a szerb és a finn kettős legyőzésével vezetett a döntőbe, ahol a rutinos Walter—Zentarra német duó állt a háló túloldalán. Az Eb legszínvonalasabb mérkőzésén jól játszottak az újszásziak, de az első játszma néhány figyelmetlenség következtében kicsúszott a kezükből. A második szettben már jobban összpontosítottak és egyenlítettek. A harmadik játszmában 10-5-ös magyar vezetésnél az addig látványosan és ponterősen ütő Nózsi megsérült, amit a kétperces ápolási szünetet követően  megpróbáltak kihasználni a németek. Nem sikerült: 14-12 után Nózsi magára talált, a mieink pedig meg sem álltak a végső győzelemig (20-22, 21-16, 21-17).
A kontinenstorna zárónapjára maradt a negyedik újszászi arany. A Kapás Ágnes—Makai Gréta—Szabó Nóra összeállítású női hármas a legjobb négy közé jutásért a franciákat és a lengyeleket, az elődöntőben a németeket múlta felül. A fináléban a szlovák színeket képviselő királyhelmeci lányok csak időnként tudták felvenni a versenyt a magyar trióval, amely meggyőző fölénnyel (21-12, 21-10) végzett az élen. Nem mellesleg Kapás Ágnes ezzel a győzelemmel immár negyedik Európa-bajnoki aranyérmét akaszthatta a nyakába.

Két év múlva Királyhelmecen lesz az Eb

Az Eb ideje alatt ülésezett az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) közgyűlése, amelyen Magyarországot Fehér János, a hazai szövetség főtitkára képviselte. A közgyűlés a sportág fejlődését és népszerűsítését szolgáló határozatok mellett döntött a következő koninensviadal helyszínéről. Eszerint az ötödik Európa-bajnokságot 2012 júliusában a szlovákiai Királyhelmecen rendezik meg.

Szoljon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!