Sport

2011.05.04. 10:09

Tóth Péter bomba formában kezdte a magyar bajnokságot

Az egyik legtehetségesebb magyar gokartos fiatal, a Mol Tehetségkutató Programba 2010 után idén is bekerült szolnoki Tóth Péter számára is megkezdődött az új versenyévad.

GJ

A Varga Katalin Gimnázium másodikos diákja a belgiumi Genkben megrendezett Európa-bajnoki futamon mutatkozott be új kategóriájában, majd a magyar bajnokság nyitányán, Gyöngyösön remekelt.
- Az elmúlt években automataváltós gokarttal versenyeztem, ám édesapámmal egyetértésben úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy a csúcskategóriát jelentő DD2-ben, azaz sebváltós autóval folytassam pályafutásomat - felelte érdeklődésünkre a 17 éves fiatalember. - Míg az Eb-futamon a szerencse teljesen elpártolt tőlem, addig a magyarországi ob rajtján minden összejött.

Genkben rendkívül változékony volt az időjárás, hol orkánerejű szél fújt, hol szakadt az eső, hol pedig tűzott a nap, s mindez kihatott a versenyre is. Több baleset is történt a selejtezők során, melyből sajnos én sem maradtam ki, így már azt is bravúrnak könyvelem el, hogy bejutottam a döntőbe. Végül legjobb magyarként a 24. helyen zártam a futamot, miközben a hatodik legjobb köridőt értem el.

A belgiumi tűzkeresztség után aztán Gyöngyösön az egész mezőnyt maga mögé utasította.

- Tényleg minden összejött a bajnoki nyitányon. Megnyertem az időmérő-edzést, a selejtezőt, az elődöntőt és a fináléban is a leggyorsabbnak bizonyultam. Pedig a 19 fős mezőnyben ott volt például a hétszeres magyar bajnok Locskai Lajos vagy éppen a hazai gokartozás "vezéralakja", Hargitai Győző is.

Sokan hajlamosak egy kézlegyintéssel elintézni a gokartversenyeket, mondván matchbox-szal repeszteni nem különösebb nagy kunszt. Nos a DD2-es gép 2.6 másodperc alatt gyorsul fel 10-ről 100 km/órára - motorja 14 ezres fordulaton képes pörögni -, kanyarsebessége pedig megegyezik a Forma-1-es autókéval, miközben a pilóta szinte a földön, alig 5 centire ül az aszfalttól.

Tóth Péternek sok ideje nincs a pihenésre, május 19-től az ausztriai Bruckban rendeznek bajnoki futamot, ahol természetesen ismét a győzelem reményében ül be gokartjába.

Az ob-futam végeredménye

1. Tóth Péter (Szolnok)
2. Nádas Gábor (Budapest)
3. Hargitai Győző (Budapest)
4. Locskai Lajos (Budapest)

Ezek is érdekelhetik