Sport

2013.02.16. 11:02

A hajrá előtt a mezőny

Immár a 21. forduló mérkőzéseit rendezik e hétvégén az Adria Ligában. Az Olaj KK ma 17 órakor a szlovén Olimpija Ljubljana csapatát fogadja a tiszaligeti arénában.

Varga Csaba

A felek nem először találkoznak a Tiszaligetben, közel 20 esztendővel ezelőtt a néhai Szuperligában már megmérkőztek egymással. Akkor 92-84-es Olajbányász győzelem született, többek között a mostani szövetségi kapitány, Sztojan Ivkovics 33 pontjának köszönhetően.

Az Olimpija azóta is sorozatban nyeri hazája bajnokságát, az Adria Liga mellett a legrangosabb sorozatnak, az Euroligának is állandó résztvevője. Az idén Saso Filipovski mesternek gyakorlatilag új csapatot kellett építenie, hiszen 9 játékos távozott, de 8 érkezett nyáron a soraikba.

Érdekesség, hogy nem kevesebb, mint 3-3 finn és amerikai játékos található a ljubljanai keretben. Talán a nagy játékos mozgásnak köszönhető volt, hogy ideje korán búcsúztak az Euroligától. Lassan azonban kezdenek összeérni és az Adria Ligában még bejuthatnak a Final-Fourba. Egyébiránt 11 győzelemmel és 9 vereséggel a 7. helyen állnak a sorozatban. A negyedik helyen tanyázó Buducsnoszt Podgoricának 12/9 a mérlege, tehát nem lefutott még a legjobb négy közé jutás kérdése.

Egyébiránt legutóbbi két mérkőzésüket megnyerték. Előbb hazai környezetben 69-63-ra  verték a listavezető Igokeát, majd legutóbb 87-76-ra nyertek Szkopjéban. Ez utóbbi siker azért is értékes, mert az első körben hazai pályán négy ponttal alulmaradtak a Szkopjéval szemben. Utóbbi két bravúrgyőzelem is mutatja, hogy jó formába lendültek a ljubljanai zöld-fehérek.

Kérdés, hogy mit szól ehhez az Olaj, amely az Adria Liga mellett a EuroChallenge Kupában is érdekelt. Érdekesség, hogy az Adria Liga mezőnyéből az Olaj mellett már csak a montenegrói Buducsnoszt és a szerb Crvena zvezda szerepel másik sorozatban, az utóbbi két gárda az Európa Kupában játszik. Hasonlóan a szolnokiakhoz 2 győzelem mellett 3 vereség a mérlegük, két meccsel a csoportzárás előtt.

 Egy biztos, az Olaj nagy lehetőséget szalasztott el kedden este a francia Gravelines otthonában, hiszen a harmadik negyed hajrájában még 62-53-ra vezetett. A végén mégis a francia bajnokság listavezetője örülhetett 82-78-as győzelmének. Egy biztos, most már nem a saját kezében van az Olaj sorsa. Visszatérve az Adria Ligára még hat forduló van hátra a sorozatból, ebből négyszer játszanak hazai pályán Báderék. Úgy tűnik több bravúrt is be kell(ene) mutatnia csapatnak az elkövetkezőkben, ha el akar kerülni a sereghajtó pozíciójából.  

Szintén az Olajjal kapcsolatos az a hír, hogy a minap fegyelmi tárgyaláson jártak a klubvezetői az MKOSZ-ben. A múlt pénteki, Falco elleni Magyar Kupa-meccs után a mérkőzés ellenőre kifogásolta a szolnoki szurkolók egy részének viselkedését. Ezért a fegyelmi bizottság írásbeli figyelmeztetésben részesítette a szolnoki klubot.          

Mindezek után március utolsó hétvégéjén már a Magyar Kupa négyes döntőjében is érdekelt lesz a szolnoki legénység. Sokan tudni vélik, hogy 2002, 2007, 2011 és 2012 után ismét a Tiszaligetben lesz a kupadöntő. 

– Nem vetettük el a rendezés gondolatát – mondta Tóth Zoltán, az Olaj KK ügyvezető igazgatója.
–  Számításaink szerint mintegy 8-10 millió forint szükséges a rendezéshez. Ehhez keressük jelenleg is a támogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!