Sport

2014.11.11. 21:07

Ez is kevésen múlt…

Igazán rossz előjelekkel várta soros Európa Kupa-mérkőzését a Szolnoki Olaj, hiszen legutóbbi hét mérkőzéséből csak egyet nyert meg. A török Besiktas viszont 6-1-es szériával érkezett Debrecenbe.

Gutai István

Szolnoki Olaj KK – Besiktas 70-73 (7-20, 20-18, 24-16, 18-20)

Európa Kupa ötödik fordulóDebrecen, Főnix Csarnok
Szolnok: Wittmann 3/3, VOJVODA 13/6, MILOSEVICS 13, Lóránt, Keller 2. Csere: JONES 14, Lóránt 5/3, Sinovec 4, Báder 4, Brkics 12/12. Vezetőedző: Dragan Alekszics
Besiktas: Tunceri 8/6, Holland 2, Broekhoff 5/3, JOHNSON 18, Armstrong 12. Csere: LOFTON19/9, Atsur 9/3, Guler -, Senli -, Erdeniz -, Bajramovic -. Vezetőedző: Ahmet Kandemir

Beigazolódott a gyanú, az Olaj új igazolása, Parrish Petty nem játszhat az Európa Kupa első csoportkörében, így a Besiktas elleni meccset is kénytelen volt kihagyni az amerikai irányító. Hogy e miatt, vagy sem, rettenetesen kezdett a szolnoki csapat. 10-0-s vendégvezetésnél Dragan Alekszics kénytelen volt időt kérni, ugyanis– ahogy a részeredményből is kitetszett– sem a védekezés, sem a támadás nem működött. A törökök hermetikusan lezárták a palánkjuk alatti területet, lehetetlen volt megjátszani Keller Ákost, a távoli dobások pedig pontatlanok voltak. Négy és fél perc telt el a mérkőzésből, amikor Brkics triplájával megszerezte első pontjait az Olaj. Majd újabb kétpercnyi gólcsend következett, a „fekete sereg” pedig komolyabb megerőltetés nélkül tizenhárom pontra növelte előnyét. Nagyon fásultan, fáradtan mozgott a csapat az első tíz percben, lassan járatták a labdát, a támadásokban sem volt lendület. Amiből viszont sok volt, az az eladott labda, minden egyes eltékozolt lehetőség csökkentette a felzárkózási esélyeket.
 A második negyedet is a törökök kezdték lendületesebben, Milosevics zsákolása azonban még időben jött. Fokozatosan olvadt a vendégelőny, Wittmann hárompontosával a mérkőzés folyamán először került tízen belülre az Olaj a találkozó tizenhatodik percében. Ez volt a jel, hogy megérkezett a meccsbe a csapat, hiszen hat pontra felzárkózott, de a nagyjából harmincfős török tábor örömére a hajrá a Besiktasé volt. Isztambulban kizárt, hogy egy Besiktas és egy Galatasaray-szurkoló egymást átkarolva ugrál örömében a lelátón, a Főnix Csarnokban ez is megtörtént.

A harmadik negyedben is folytatta a lopakodó üzemmódot az Olaj, Brkics fél percen belül dobott két triplát, majd másfél perc múlva még egyet, egyetlenegy ponttal vezetett már csak a Besiktas.
Az utolsó tíz percet Lofton pontjai vezették fel, a mínusz egyről hamar mínusz hat lett. Azonban szép szolnoki sorminta következett, hiszen Báder, Milosevics és Jones dupláival 0-0 után először volt egyenlő az állás. Sőt, Milosevics a vezetést is megszerezhette volna, de egy betörés során legyűrte a túlerő. Ám ami késik, nem múlik. A 36. percben először vezetett az Olaj Milosevics büntetői után. Vojvoda a messzeségből volt eredményes, már 67-63 volt ide. Tovább növelte győzelmi esélyeinket, hogy Broekhoff-fal szemben ugyan triplakísérlet közben szabálytalankodott Vojvoda, ám a holland-ausztrál csak egyet dobott be három büntetőjéből. Az ellentámadásban volt a meccslabda, ám kimaradt, a visszacsapásból pedig Broekhoff dobott triplát, odalett az előny.
 69-70-es állásnál még húsz másodperc volt hátra, majd 69-72-nél már csak tíz szekundum. Vojvoda dobott még be egy büntetőt, négy másodperc volt hátra, egy triplával hosszabbításra menthettük volna a meccset, ám Szinovec eladta a labdát, 73-70-re nyert a Besiktas.

Nagyon gyengén kezdett az Olaj, ám Münchausen bárót is meghazudtolva saját hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból, hiszen tizenhat pontos hátrányban is volt. Ám amikor végre megszerezte a vezetést, nem tudott élni a lehetőséggel. Az Európa Kupa első csoportkörének felénél a Szolnoki Olaj egy győzelemmel és négy vereséggel áll.   

Gutai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!