Sport

2016.04.14. 17:33

A láb mindig kéznél van

Az egyre kedveltebb tömeges szabadidő-futás megszokott résztvevője egy filigrán hölgy. Ő Pató Mária, a szolnoki Damjanich János Múzeum osztályvezetője, akit e tömegeket megmozgató sport vonzerejéről kérdeztünk.

Szatmáry István

Minden tévhitet eloszlatva, akivel gyermekkorban nem szerettetik meg, vagy nem szeret futni, abból még lehet futó. Nem az szabja meg, hogy otthonról mit hoztál magaddal. Mindenkinek meg kell érnie erre, mert ez is „fejben dől el”. Én is így kezdtem el futni hat évvel ezelőtt, szinte a nulláról indulva. Azt az elején le kell szögeznünk, hogy nem versenysportról beszélünk, hanem amatőr sportról, ami inkább egészségmegőrző tevékenység, egyfajta életmódnak tekintjük, beszél a kezdetekről Pató Mária.
Miután az is érdekelt bennünket, hogy egy nem hivatásos sportoló miképpen éli meg a kívülálló számára kissé monotonnak tűnő kilométerek megtételét, erre is kimerítő választ kaptunk.

– Amikor elkezdtem futni, csak a mozgás öröme, a jó levegő, a kikapcsolódás motivált. Pont emiatt eszembe sem jutott a versenyzés, mindaddig, míg egy alkalommal, a barátaimmal el nem mentem az első „megméretésekre”. A versenyeknek sajátos hangulata van. Remek érzés, és nagyon lelkesítő, amikor több száz vagy ezer ember fut mellettünk. Ez mindig ad egy nagy adrenalin-lökést, ugyanakkor nincs teljesítménykényszer. Ezeken a rendezvényeken a célközönség mindig a helyi adottságoktól függ. Különböző területeken rendezik, van megyei, országos, nemzetközi vagy akár helyi, szolnoki futóverseny is, melyeket olyan szabadidős egyesületek, futóegyesületek szerveznek, amelyek felvállalják ennek az ügyét. Tavaly legalább 10-15 versenyen vettem részt, többek között Szolnokon is, ahol a Nefag szabadidőparkjában az AURIGA ÉRTE egyesület erdei futóverseny-sorozatot rendez már évek óta. Ezeken én is vagy futok, vagy a szervezésben veszek részt – tájékoztat Pató Mária.
Majd azt is megtudjuk tőle, hogy nem új, XXI. századi „trendi” dologról van szó, hiszen a Budapesti Sportiroda már évtizedek óta rendez nemzetközi szintű versenyeket, ami jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát és hatalmas tömegeket mozgat meg, igazi vonzerőt jelentve külföldi és hazai futóknak egyaránt. Nem egy közöttük olyan világszerte számon tartott program, amely szerepel a nemzetközi futónaptárakban is. Változóak a távok, mindenki annyit vállal, amire képes. Nem véletlen, hogy teljesen vegyes a csapat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A sportot mindennapi munkámban is hasznosítom, mondja Pató Mária FOTÓ: Csabai István
[/caption]

–  Most hétvégén tíz-tizenkét éves forma kisfiú futotta körbe a 28 kilométeres távot az édesapjával a Velencei-tó körül, mert a gyermekek is képesek felügyelettel hosszabb távokra. De láttam hetvenéves bácsit is félmaratont, maratont futni. Amikor futok és végigérek egy távon, nekem olyan felszabadult érzést jelent, mint amikor valaki jógázik vagy meditál. Én ezt futás közben teszem meg, mert akkor az ember olyan tudatállapotba kerülhet, mintha lebegne, éreztem már olyat is, hogy a lábaim úgy visznek, mintha a föld fölött lebegnék tíz centivel.
Mária a versenyeken kívül is rendszeres fut. Hetente háromszor vagy négyszer kezdi a napot a Zagyva gáton, ahol ilyenkor még nagy a csend, csak a madarakat lehet hallani, s elmondása szerint ekkor jönnek a legjobb gondolatai is.

– Ilyenkor a munkahelyi dolgok is előjönnek, volt, hogy egy előadásom tematikáját is futás közben találtam ki. De a múzeumi tevékenységet is össze lehet hangolni vele. Két éve az egri Szerethető múzeum című konferencián azokat a programokat mutattam be, ahol előtérbe kerül a mozgás és a sport. Itt a múzeumban ugyanis néhány éve rendszeresen szervezünk ilyen eseményeket a látogatóknak. A kulturális örökség napjain van kerékpár- és gyalogtúra, Szent Iván éjjelén meg éjszakai futást szervezünk. Nekem, mint közönségkapcsolati osztályvezetőnek ez olyan értékes dolog, amit a munkámban, a mindennapokban is tudok hasznosítani. Személy szerint, amit nekem a futás adott a mozgás felszabadító öröme mellett, az a futóközösség. Igazán hálás vagyok azért, hogy olyan embereket ismertem meg általa, akikkel egyébként soha nem találkoztam volna, mert remek, lelkes futóközösség van Szolnokon.

Több versenyen is az élbolyban

Pató Mária több versenyen ért már el dobogós eredményt, az éremkollekciója is, a rövid idő ellenére, megközelíti az ötvenet. A futás mellett legnagyobb sikerként éli meg, hogy több ismerősét, barátját, saját testvérét is bevezette a futás szép és titokzatos világába.

A sportot mindennapi munkámban is hasznosítom, mondja Pató Mária FOTÓ: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!