Sport

2016.06.02. 09:48

Izgalmakból ezúttal sem volt hiány a megye II-es összecsapáson

Szotyi, sör, jó hangulat és tömény foci – így lehetne jellemezni a Jászkisér–Tószeg rangadót, amely rengeteg izgalmat és meglepő fordulatokat tartogatott azok számára, akik a rekkenő hőség ellenére kilátogattak a kiséri futballpályára.

Erdős Csaba

– Tuti nyerni fogunk, nem tudom mennyivel – és igazából nem is érdekel –, de nyerni fogunk, ezt érzem! – mondja fennhangon egy érkező kiséri szurkoló, akitől aziránt érdeklődünk, hol lehetne parkolni, ugyanis ameddig csak a szem ellát, mindenütt autók állnak. A levegőben tapintani lehet a feszültséget, ami érthető is, hiszen a két csapat fej fej mellett halad a bajnokságban, így igen nagy a tétje ennek a mérkőzésnek.
A főkapun belépve bennünket is magával ragad a futballhangulat, főként miután a jegy mellé megvesszük az elengedhetetlen pirított magot, mert az kell, anélkül nem lehet, sőt egyenesen tilos meccset nézni.
– Nekem ez alapkellék, ha meccsre jövök, akár csak a jó sör, ami egy ilyen kánikulában még jót is tesz – magyarázza nagy szakértelemmel „csak” Pista. – Ez itt jobbra a miénk, a másik oldalt ott a fáknál, a kispadok mögött meg a Tószegé. Normálisnak tűnnek, nem olyan vadak, nem lesz itt semmi baj, jó meccset várok. A srácok is jó hangulatot csinálnak, szeretik nagyon a csapatot – folytatja önjelölt idegenvezetőnk „csak” Pista, miközben elindulunk a pálya mellé elfoglalni a helyünket. Közben úgy döntünk, hogy inkább a tószegi oldalon kezdjük a nézelődést és megkérdezzük a velünk egyszerre érkező kis csapatot, hogy érzik magukat, ők is optimistán látják-e a meccset.

– Ezt kár volt megkérdezni, a Tószeg bajnok lesz és kész! – vág közbe egy bajuszos férfi. – Jók vagyunk, erős a mezőnyünk, a kapusunk meg nagyon jó. Igaz, nem vagyunk olyan sokan, mint a jászságiak, de akkor is biztatjuk a fiúkat és bízunk bennük.
– Így-így, lejátsszuk őket a pályáról – veszi át a szót egy hölgy. – Nem azért utaztam, hogy megnézzem, miként kap ki a csapatunk, úgyhogy győzni fogunk, legalább két góllal! – majd hörpint egy nagyot a kezében lévő sörből. Ekkor szinte varázsütésre vége is szakad mindenféle beszélgetésnek, mert a bíró sípja felharsant, mintegy jelezve, indulhat a küzdelem a gyepen. A csapatokat vastaps, ujjongás és fütty fogadja, majd szép lassan elvégzik a kezdőrúgást is.

Már az indulástól kezdve kiegyenlített volt a mérkőzés, az elején inkább a Tószeg próbálta kezébe venni az irányítást. Olyannyira egyenlő volt a küzdelem, hogy a félidő 0–0-s döntetlennel zárult. Az egyetlen izgalmat az egyik kiséri játékos lábsérülése jelentette, akihez mentőt is kellett hívni, miután egy vétlen helyzetben összecsúszott egy tószegi játékossal. A szurkolók korrektek voltak, hiszen nem volt pfujolás, vagy egyéb trágár megjegyzés.
„Lentebb!, Mozgasd meg őket! Íveld be, íveld be!” – hangzottak az instrukciók egy-egy szabadrúgásnál vagy szögletnél. El lehetett mondani, a lelátókon mindenki szakértő volt, mindenki látta a rejtőző gólokat, amelyek – mint már jeleztük –, várattak magukra az első félidőben.

A szünetben végre megérkezik a mentő, a kiséri szurkolók egy emberként szorítanak a sérült játékosért, akinek nagy valószínűséggel eltört a lába. Az ápolás miatt némi csúszással veszi kezdetét a második felvonás. Addig is lehet ezt-azt hallani a büfé környékén, például, hogy mennyire jó volt a hétvégi lagzi, ami egészen fél hatig tartott, de mehetett volna tovább is, mert a zenekarban még volt szufla. De azt is megtudjuk, kinek született gyereke és hogy ki-kivel van. Na és persze megy az esélylatolgatás, ki nyeri a mai meccset. Közben literszámra fogy a sör, az üdítő, és egyre több helyen lehet hatalmas szotyihéj foltokat látni, ahol a lelkes szurkolók aprítják a magot az izgalom hevében.

A sípszó ismét a pálya köré gyűjti az elkóborolt szurkolókat. Többen annak ellenére kijöttek szeretett csapatuknak szurkolni, hogy az egészségük ezt nem tette volna lehetővé.
– Van-e a lábadban, Guszti? – szegezi a kérdést a melegítő kiséri focistának az egyik korlát mellett álló szurkoló. Amire Guszti jelzi, ha lesz esélye, gólt fog rúgni. A férfi egyébként mobillal a kezében követi a játékot, minden jelentősebb eseménynél pedig telefonál és közvetít a havernak, aki éppen „melózik”, és ezért nem tudott eljönni.
Hatalmas izgalom és feszült csend telepszik a pálya szélére, amikor az első tizenegyes előtt áll a kiséri csapat. Tucatnyi mobiltelefon szegeződik a pályára, a dobok is elhallgatnak. És góóóóóóól! – több száz torok üvölti egyszerre, s azon nyomban kitör az ünneplés a pálya mellett – 1–0 a Jászkisérnek.

Innentől kezdve hangosabb lett a pálya környéke, nagyobb lett a feszültség, akárcsak a pályán. Gyakran lendült is a sárga lap, végül egy piros is előkerült, mínusz egy játékos a Tószegnél. A második kiséri gólnál a labda igen kalandos körülmények között talált utat magának a vendégkapuba, amelyet hatalmas ováció kísért. Minden egyes lövés hatalmas hangzavart kavart a lelátón. Végül a harmadik talált, ezzel lett 2–0 a Kisérnek. A Tószeg nem tudott gólt szerezni még annak ellenére sem, hogy egy tizenegyest is megítéltek a javukra. Hatalmas fölélövés, s ezt már a szurkolók sem hagyták szó nélkül. A Kisér élcelődött, a tószegiek vigasztaltak. Ezután már elkeseredettebb lett a tószegiek játéka, többször lehetett látni eséseket, amelyeket hangos ováció és ütemes: „Oscar-díjat!” – felkiáltások követtek.
A végén 2–0-val vonultak le a pályáról a csapatok, azaz vonultak volna le, ha a tószeg edzője, Luca Marius (aki egyébként tegnapi lapszámunkban elnézést kért a viselkedéséért) nem keveredett volna nézeteltérésbe a játékvezetővel. Végül az edzőt saját csapata kísérte le a pályáról, hangos pfujolás közepette hagyta el a játékteret. Eközben a kiséri oldalon örömünnep, hangos zene, kék füst és mérhetetlen eufória a győzelem után.
Végül mindenki elindult hazafelé, kocsival, vonattal, busszal, vagy éppen egy drótszamár hátán. Mi is elindultunk, magunk mögött hagyva az elcsendesedett arénát és a több köbméternyi szotyihéjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!