Sport

2016.11.28. 18:40

Harcban az aranyért

Tíz év leforgása alatt a mennyet és a poklot egyaránt megjárta a besenyszögi futballklub, amely 2011-ben olyan súlyos anyagi válságba került, hogy a vezetőség kénytelen volt beszüntetnie működését.

Pabar Gyula

Két évvel később, az akkor még létező megyei negyedosztályban kezdte újra bontogatni szárnyait a kisváros csapata, mely jelenleg már ott tart, hogy a megye II. őszi bajnokának vallhatja magát.
Talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy az idény kezdete előtt még a legvérmesebb besenyszögi szurkolók sem gondolták volna, hogy csapatuk tizenöt fordulót követően vezetni fogja a pontvadászatot. Elvégre olyan együttesek lettek nem titkoltan kikiáltva a bajnoki cím fő esélyesének, mint a nyáron jelentős vérátömlesztésen átesett Mezőtúr – melynek magját a tavaly még megye I-es Túrkevét erősítő játékosok alkotják –, vagy a megye III-as bajnok Nagyiván, amely soraiban több, magasabb osztályt is megjárt futballista szerepel hétről hétre.

Erre fel, a másodosztályt tavaly csupán a kilencedik helyen záró Besenyszög nevető harmadikként élre állt a versenyfutásban, méghozzá úgy, hogy az utolsó kilenc mérkőzését megnyerte, legutóbb pont a Mezőtúr ellen diadalmaskodott (2-1).
– Az első pár meccsünkön még voltak nehézségeink, de ahogy haladtunk előre a bajnokságban, fordulóról fordulóra kezdtünk szép lassan összeállni – vélekedett Czapkó Tibor, a Besenyszög edzője.
– Aki figyelemmel követi a szereplésünket, az jól tudja, hogy az utóbbi három esztendőben gyakorlatilag a nulláról kellett kezdenünk mindent: 2013-ban megyei negyedosztály, majd harmadosztály, jelenleg pedig már ott tartunk, hogy versenyben vagyunk a megye II bajnoki címéért. A szezon előtt egyébként azt is tűztük ki célul, hogy szeretnénk a dobogón végezni, egyelőre jó úton haladunk ez irányba, és remélem, a tavasszal sem hagy majd alább a lendületünk.

Ha már a lendületet említette a szögiek mestere, érdemes megnéznünk a táblázatot, amiből jól kitűnik, hogy a listavezető egyáltalán nem az saját térfelére behúzúdó, kifejezetten kontratámadásokra apelláló csapat. Általában nekiront az ellenfelének, és ha csak eggyel is, de több gólt lő, mint az.
– Tagadhatatlanul egy nagyon fiatal átlagéletkorú gárda a miénk, ezért is van az, hogy hátul sokszor nem vagyunk eléggé fegyelmezettek, amiből egyenesen következik, hogy hiába rúgunk sok gólt, sokat is kapunk – folytatta Czapkó.

– Ezért a télen szeretnénk legalább két-három játékost még igazolni a védelem tengelyébe, hogy ne legyünk ennyire sebezhetőek. Sokáig például kapusunk sem volt, azonban sikerült meggyőznünk a nagy rutinnal rendelkező Varga Istvánt – aki egyébként már ötven is elmúlt –, hogyha csak átmenetileg is, de vállalja a játékot.
Egy jól muzsikáló gárda esetében mindig felvetül a kérdés, hogy abban az esetben, ha sikerülne feljutó helyen végeznie az idény végén, akkor vállalná-e magasabb osztályt vagy inkább maradna ott, ahol most is van. Azzal ugyanis nem árulunk el nagy titkot, hogy a Besenyszög éveken keresztül a megyei első osztály élcsapatai közé tartozott – sőt, a 2007/08-as kiírásban bajnoki címet nyert –, mígnem 2011-ben a támogatók kifaroltak a klub mögül, így annak a semmiből kellett újrateremtenie magát.

– Úgy gondolom, a csapatban benne van a potenciál – ezt már Farkas Géza, klubelnök mondta.
– Ezért minden egyes nap azon fáradozunk, hogy előteremtsük az első osztályhoz szükséges anyagi feltételeket, illetve a játékosállományunkat is bővítenünk kellene, hiszen kevesen vagyunk. Legalább öt-hat stabil, kezdőjátékosra lenne szükségünk, hogy versenyképesek legyünk a megye élvonalában. Viszont mi nem tudjuk pénzzel motiválni a futballistákat, hogy hozzánk igazoljanak, ezért sem egyszerű a helyzetünk. Pedig szeretnénk újra megye I-esek lenni, mivel az emberek itt helyben még mindig nagyon szeretik a focit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!