Sport

2017.07.06. 16:31

Lesz szolnoki atléta a vb-n

Kétséget kizáróan az év legnagyobb hazai atlétikai eseménye a Gyulai Memorial Magyar Nagydíj. A kétnapos székesfehérvári versenyre 98(!) olimpiai és világbaj­noki atléta érkezett, a sztárparádéból kivette részét Kővágó Zoltán is, aki idei legjobbjával nyerte a diszkoszvetést.

Gutai István


Soha nem látott „felhozatallal” lépett újabb szintet a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj. Ötven ország közel kétszáz atlétája állt rajthoz tizenhét versenyszámban. Köztük tizennégy olimpiai­ és ugyanennyi világbajnok, amúgy mellékesen négy világcsúcs­tartó.

Például az amerikai sprinter, a már harmincötödik évében járó Justin Gatlin, a kenyai 800-as David Rudisha, aki ötödik éve tartja a kétkörös táv világcsúcsát, a 110 gáton Rióban győztes jamaicai Omar McLeod. A női mezőnyben a 100 gát világcsúcstartója, az amerikai Kendra Harrison és honfitársa, a 400 gáton riói aranyérmes Dalilah Muhammad képviselte a legmagasabb minőséget. Valamint a súlylökő ­Márton Anita,­ aki roppant hosszú szünetet zárt le riói bronzérmével, már ami a magyar női atlétika éremmentes időszakát illeti. A székesfehérvári atlétikai központ nézői igazán minőségi szolgáltatást kaptak a belépőjegyért cserébe.


Biztatóan versenyzett a Szolnoki MÁV SE dobója, ­Rivasz-Tóth Norbert, aki messze a mezőny legfiatalabb tagja volt a férfi-gerelyhajításban. Mind a hat kísérlete 75 méter fölé ért, a második sorozatban elért 79,89-es eredménye a negyedik helyhez volt elég. A számot a lengyel Marcin Krukowski nyerte 83,71-es új versenycsúccsal.


Kedden lépett a dobókörbe Kővágó Zoltán. A 2004-es athéni olimpia ezüstérmese a székesfehérvári versenyig nem igazán remekelt, ám a Bregyó-közi pályán bebizonyította, hogy 38 évesen is bőven van benne annyi, amennyivel még a nemzetközi mezőnyben is eredményes lehet.
Elsőre biztonságit dobott, de még így is 61 méter fölé repítette a szert. A második sorozatban több mint egy métert javított, majd harmadik kísérletére 65-nél, 67-nél csapódott a fűbe a diszkosz. Ez volt Kővágó idei legjobb eredménye, amivel amellett, hogy átvette a vezetést, megdobta a világbajnoki kiküldetési szintet is.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Kővágó Zoltán kvalifikálta magát a londoni világbajnokságra | Fotók: MTI
[/caption]

 

A hátralévő három sorozatban senki sem tudott érdemben válaszolni erre a dobásra, a világbajnoki aranyérmes lengyel Piotr Małachowski sem, aki 65,08-nál megállt. A harmadik helyet a litván Andrius Gudzius szerezte meg 64,58-cal, aki az idei világranglista harmadik legjobb eredményével érkezett Székesfehérvárra.

A diszkoszvető Kővágó­ Zoltán­ mellett a súlylökő Márton­ Anita is nyert a Gyulai­ Memorialon, így két magyar sikernek örülhetett a néző­közönség.
Valamint egy új magyar csúcsnak. A békéscsabai ­Baji Balázs az olimpiai bajnoki Omar McLeod, a világcsúcstartó amerikai Aries ­Merritt és a világbajnoki címvédő orosz Szergej Subenkov ­mögött 13, 15 másodperccel ért célba 110 gáton.

– Jól elkaptam a rajtot, éreztem hogy jó helyen vagyok – nyilatkozta Baji Balázs az MTI-nek, aki nyolc századot faragott saját, júniusban elért országos rekordján. Hozzátette: ennek ellenére ez nem volt egy jó futás, mivel kicsit „szétesett” a végére.
Baji idén harmadszor javította meg az országos rekordot 110 méter gáton.
Az idei atlétikai világbajnokságot Londonban rendezik augusztus negyedike és tizenharmadika között.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Baji Balázs (jobbra) Párizs után kedden Székesfehérváron is remekül versenyzett, ráadásul újabb országos csúcsot futott | Fotók: MTI
[/caption]

Érdekesebb eredmények

Férfiak, 100 m: 1. Justin­ ­Gatlin 9,98 mp. 200 m: 1. ­Isiah Young (amerikai) 20.14 mp. 400 m: 1. Steven Gardiner­ (bahamai) 44.61 mp. 800 m: 1. ­David Rudisha­ (kenyai) 1:44.90 p Távol: 1. Rushwal Samaai (dél-afrikai) 834 – versenycsúcs. Kalapács: 1. Pavel Fajdek (lengyel) 82,64 m…9. Pars Krisztián 73,02 m.

Nők: 100 m: 1. Blessing Okagbare (nigériai) 11.11 mp. 100 m gát: 1. Kendra Harrison(amerikai) 12.28 mp – versenycsúcs, a világ idei legjobbja. 400 m gát: 1. Kori Carter (amerikai) 54.22 mp – versenycsúcs.

 

Nők: 100 m: 1. Blessing Okagbare (nigériai) 11.11 mp. 100 m gát: 1. Kendra Harrison(amerikai) 12.28 mp – versenycsúcs, a világ idei legjobbja. 400 m gát: 1. Kori Carter (amerikai) 54.22 mp – versenycsúcs. Baji Balázs (jobbra) Párizs után kedden Székesfehérváron is remekül versenyzett, ráadásul újabb országos csúcsot futott | Fotók: MTI Kővágó Zoltán kvalifikálta magát a londoni világbajnokságra | Fotók: MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!