Sport

2017.07.06. 07:02

Mától a sportág honi legjobbjai teszik vízre hajóikat

Némi képzavarral lehet állítani, hogy Szolnokon át vezet az út a csehországi Rašicébe, hiszen mától vasárnapig a Holt-Tiszán rendezik meg a kajakosok-kenusok második válogatóját, amelyen az augusztusi, rašicei világbajnokság indulási jogáért lapátolnak majd a versenyzők.

Varga Csaba

Kajak-kenu vb

Fotó: Kovács Tamás



A június ­közepén, Szegeden lebonyolított első forduló után kialakult a jövő heti, plovdivi Európa-bajnokságra utazó csapat, a mostani verseny tehát erre már nem lesz hatással. Az MTI információi szerint az első válogatón győztes egységek 1-0-ra vezetnek, ha most más hajó nyer, különversenyre, úgynevezett szétlövésre kerül sor. A szövetségtől kapott információ alapján ez utóbbi futamok közül a lehetőségek szerint néhányat már a hétvége során lebonyolítanak, de ha a felek azt igénylik, akkor jövő hétfőn és kedden is meg lehet őket rendezni.


A hölgyek mezőnyében az első felvonáson Takács ­Tamara 500 egyesben és Vad Ninettával párosban is nyert, mindkét számban sok kihívója lesz a Vasas fiataljának. Egyesben többek között a 200 méteren győztes, 500-on második Lucz Dóra.

– Szolnokon készülök, így ebből a szempontból kényelmesebb lesz ez a ­válogató, hiszen nem ­kellett ­utazni, számomra sokkal barátságosabb ez a hely, mint a ­szegedi pálya – ­mondja ­Takács ­Tamara, aki ­hasonlóan jó szerepléssel kíván előrukkolni, mint az első válogatón. Akkor 500 egyesben, Vad Ninettával párosban, valamint ezer egyesben is nyert, utóbbi két számot az időrend miatt nem vállalhatta a jövő hétvégi plovdivi Európa-bajnokságon, amelyre teljesítményével természetesen kivívta a csapathajós tagságot is.

Fábián Lászlóné nem változtatott versenyzője programján, aki ezúttal is három számban indul majd a válogatón. ­Sokan szeretnék az ő skalpját, de mint mondja: ez a helyzet igazán inspirálja. Többek között Bodonyi Dóra, a Közgép-Szolnok kajakosa is Tamara egyik kihívója lesz. – Szeretnék majd az augusztusi rašicei vb-n is szerepelni mondta Dóra. – Épp ezért korántsem mindegy, hogy milyen eredményeket érek el a Holt-Tiszán. Az ötezer, és az ezer méter mellett a rövidebb ötszáz méteres, olimpiai távon is előrébb akarok végezni, mint az első válogatón, amelyen hetedik helyen értem célba.

A folytatásban pedig jön a plovdivi Eb, amelyen három számban leszek érdekelt. Nem szeretnék csalódást okozni, hiszen az idén ezer egyesben két világkupát is nyertem. A Eb-n sem szeretnék lemaradni.
Eddig keveset beszéltünk a kenusokról. Tavaly felbomlott a világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó, utóbbi már ősszel Korisánszky Dávid mellé tette le a voksát, míg Vasbányai „futott egy kört” ­Varga ­Dáviddal és Kiss Tamással is. A csepeliek ­olimpiai bronzérmesével állt rajthoz az első válogatón, de sem 500, sem 1000 méteren nem sikerült legyőzni Mike Róbertéket, akiknek a soron következő szolnoki válogatón szeretnének majd visszavágni.

A szolnoki kenusok közül Sarudi Pál biztos Eb-induló, hiszen helyet kapott az 1000 méteren rajtoló négyesben. A rutinos versenyző, most az újpesti Fekete Ádámmal az oldalán próbálja megszorítani Mike Róbertéket. Mindenesetre az első válogaton csak kis különbséggel kaptak ki Sarudiék, most fordulhat a kocka, és akkor jöhet a szétlővés…
A sportág világbajnokságát augusztus 24. és 27. között rendezik a Prágához közeli Rašicében, az Eb-re jövő hétvégén kerül sor a ­bulgáriai Plovdivban.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Sarudi Pál (elől) négyesben már biztos indulónak számít az Eb-n. Most a vb-kvalifikációval is próbálkozik a kenus | Fotó: MTI
[/caption]



A vb-válogató programja:

csütörtök:
elő- és középfutamok 9.00

péntek:
elő- és középfutamok 8.30
döntők 16.00

szombat:
előfutamok 9.00 és 15.30
döntők 9.40 és 17.35

vasárnap:
elő- és középfutamok 8.00
döntők 10.00 és 14.54

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!