SPORTHORGÁSZAT

2017.08.29. 10:26

Szép sikereket értek el hölgyeink a szolnoki horgász-vb-n

Akárcsak kilenc esztendővel ezelőtt, ismét Szolnok adott otthont a női horgász-világbajnokságnak. Válogatottunk kitett magáért, hiszen a harmadik helyen végzett, egyéniben pedig Kovács Hajnalka bronzérmet szerzett.

Komoly szereléssel felvértezve ültek hölgyeink a Holt-Tisza-parti „lőállásban”, kiválóan koncentráltak a vb-n

Fotó: Fodor Orsolya

Emlékeztetőül: 2008 augusztusában szintén a szolnoki, alcsi-szigeti versenypályán rendezték meg a XV. Női Horgász Világbajnokságot, ahol a magyar csapat több ezer néző előtt aranyérmet szerzett.

Kilenc évvel később 17 ország hölgyei indultak az immár 24. alkalommal kiírt világbajnokságon. Az európai nemzetek mellett az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Afrika válogatottja is megérkezett a megméretésre, és elfoglalta szektorát a szolnoki Alcsi-Holt-Tiszán kijelölt versenypályán.

Mindannyiunk számára a legfontosabb a magyar csapat szereplése, amely Walter-Barna Diána, Hoffer Réka, Kovács Hajnalka, Gyulánszki Nikolett, Deli Ibolya és Rudnay Csilla összeállításban várta a versenyt.

Hölgyeink igyekeztek jól felkészülni, hiszen a versenyt megelőzve, kétszer három napot töltöttek a pályán, igyekeztek kipróbálni a szereléket és a különböző technikákat.

A hangulatra nem lehetett panasz, megvolt bennük a jó értelemben vett bizonyítási vágy, egy biztos, szerettek volna jó helyen végezni.

Mi, mezei emberek egy horgászverseny kapcsán arra gondolunk, hogy az a nyerő, aki kifogja a legnagyobb és legsúlyosabb halat. Holott a sporthorgászatban nem az utóbbi megállapítás a nyerő.

– Nem a nagy súlyú halakra kell horgászni, hanem 10 dekásakra, és azokból nem egyet, hanem általában több százat kell fogni négy óra alatt – magyarázta Szénási Béla, a vb főrendezője, a versenybizottság tagja.

– Így kevesebb szerepe van a véletlennek. Itt a vb-n 11,5 méteres, finomszerelékes botokról van szó, vékony damilokkal nagy halakat nem is lehet fogni. Inkább a törpeharcsa, a keszeg, a kárász és a kisebb pontyok akadnak horogra.

Az első napon a csehek vezettek 26 ponttal, 3 és fél pont volt az előnyük a spanyol és a magyar csapattal szemben, de nagyobb súllyal az ibériai csapat lett a második.

Ez tehát akár bőven behozható előny. Akkor is ha, tudjuk, hogy a horvátok, a franciák és a hollandok mindössze 1–4 pontnyira vannak a mieinktől, ami szintén behozhatónak tűnt az első napot követően.

Mint megtudtuk, a vasárnapi zárónapon történtek változások az élmezőnyben.

„Örömmel mondhatom, hogy csapatunk megőrizte harmadik helyét”

– mondta Szénási Béla –, második a francia, míg az első helyen a spanyol válogatott végzett a szolnoki világbajnokságon.

– Egyéniben is sikerült bronzérmet szereznünk, Kovács Hajnalka remeklésével. Magyar Gábor szövetségi kapitány nagyszerű eredményt ért el csapatával, csak gratulálni lehet csapatunknak.

Komoly szereléssel felvértezve ültek hölgyeink a Holt-Tisza-parti „lőállásban”, kiválóan koncentráltak a vb-n
Fotós: Fodor Orsolya

Az eredmények azt mutatják, hogy hazánk továbbra is a világ élvonalában tanyázik. Ami szintén pozitívum, hogy nagy érdeklődés kísérte a világbajnokságot, a két versenynapon közel hatezren látogattak ki a Holt-Tiszaparti versenypályára.

Most egy kis pihenő következik, aztán lehet készülni a következő versenyekre, jövőre pedig Lengyelországban lesz a világbajnokság, ahol szintén az éremért indul majd harcba válogatottunk.

A világbajnokság végeredménye

Egyéni: Anja Groot (Hollandia) 2,1 pont, 2. Isabelle Hawryhuk (Franciaország 2, 3. Kovács Hajnalka (Magyarország) 1,2 pont.

Csapat: 1. Spanyolország 47,5, 2. Franciaország 55,5 pont, 3. Magyarország (Deli Ibolya, Gyulánszki Nikolett, Hoffer Réka, Kovács Hajnalka, Walter-Barna Diána, Rudnay Csilla) 56,5 pont. Szövetségi kapitány: Magyar Gábor. Másodkapitány: Szilvási Szilárd.

Varga Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!