KOSÁRLABDA

2017.08.30. 10:26

A szolnoki Pallai Tamás a Las Palmas-i akadémián folytatja a kosárlabdát

Zsúfolt nyara volt Pallai Tamásnak, az U16-os válogatott és a Szolnoki Sportiskola játékosának, aki az elkövetkező időszakban sem fog unatkozni, ugyanis szeptember első hétfőjétől a spanyolországi Las Palmas kosárlabda-akadémiáján folytatja tanulmányait. Erről (is) beszélgettünk a sportág egyik reménységével.

A felnőttesen gondolkodó Pallai Tamás immár profi pályafutására készül

Fotó: Csabai István

A magyar korosztályos válogatott előbb a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, majd a Szófiában zajló B divíziós Európa-bajnokságon volt érdekelt. A győri fesztiválon hatodik, míg a szófiai Eb-n hetedik helyen végzett válogatottunk.

A bolgár fővárosban, Pallai Tamás csapatunk legértékesebb játékosának bizonyult, átlagban 23 percet töltött a pályán, ez idő alatt 11 dobott pontot, 3 lepattanót, 2.5 gólpasszt jegyzett.

– Hét éve kosárlabdázom a szolnoki sportiskola soraiban – kezdte a 16 esztendős korára 192 cm magasra nőtt Tamás.

– Irányító-hátvéd poszton játszom, a válogatott mellett és klubcsapatomban sem ment rosszul a játék, az SZVSI-vel a harmadik helyen végeztünk a bajnoki küzdelmekben. Sokat köszönhetek edzőmnek, Szolnoki Zoli bácsinak, aki foglalkozott velem, így eljutottam a korosztályos válogatottba, ahol komoly nemzetközi tornákon képviselhettem hazámat.

A labdasportágakban kiemelt figyelmet kapnak a különböző szintű akadémiák, amelyekbe elszerződnek a legtehetségesebb fiatalok. Egy biztos, különösen külföldi akadémiák nagyon népszerűek, nyilván nem könnyű azokba eljutni.

A spanyol kosárlabda erejét ismerve, nem mindenkit iskoláznak be az ottani akadémiák sem.

– Jelentkeztem, ajánlottak, megnéztek – folytatta Tamás.

– Nyilván nem volt egyszerű bejutni a Canarios Baskettball Academy nevű iskolába, nekem szerencsére sikerült. Négyéves szerződést kötöttünk, ami akár egyik fél kezdeményezésére is felbontható.

„Azon leszek, hogy a négy esztendő alatt egyre többet tanuljak, fejlődjek, felkészüljek a profi pályafutásra.”

– Amit tudok, az angol és spanyol nyelvű iskola mellett napi két edzés szerepel majd a programban. Az angol nyelvvel jól elvagyok, a spanyolt viszont tanulnom kell, hiszen a nyelvtudás is sokat segíthet majd a beilleszkedésben.

A felnőttesen gondolkodó Pallai Tamás immár profi pályafutására készül
Fotós: Csabai István

A már szinte kész felnőttként viselkedő Tamással arról is beszéltünk, hogy mik az erősségei, és miben kell fejlődnie.

– Azt gondolom, gyors és jó kezű vagyok, és a passzjátékom sem rossz, de mindenben sokat kell még fejlődnöm. A fizikumomat pedig fokozatosan erősíteni kell, ha csapatban akarok lenni.

– Az akadémia U18-as együttese a korosztályos Euroligában szerepel, én pedig szeretnék minél hamarabb komoly tétmeccseket játszani, akárcsak Melegh Gergő, aki már egy éve akadémista Gran Canarián.

Tamás említette, hogy a magyarok közül Hanga Ádám és Horváth Ákos játékát kedveli, két kiváló játékos egyben példakép számára. Hanga Ádám ugyebár válogatottunkkal pénteken már Eb-meccseket fog játszani.

– Nagyon nehéz csoportba került csapatunk, hiszen erősek a vetélytársak, de szerintem a fiúk azon lesznek, hogy méltóképpen képviseljék hazánkat – tette hozzá Pallai Tamás.

Varga Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!