KOSÁRLABDA

2017.10.11. 12:05

Huszonhárom pontos előny tudatában utazott el az Olaj

Megnyugtatónak tűnő előnnyel indult a Stockholm melletti Södertaljéba az Olaj. Ám nem az előny megtartása a cél a messzi északon, hanem a győzelem.

Vojvoda Dávidnál jó kezekben van a labda, ezt már a svédek is megtapasztalhatták

Fotó: Csabai István

A számmisztikában jártasak számára akár jelentéssel is bírhat, hogy a Södertalje szombaton a Lulea elleni meccsén már huszonhárom (!) pontos hátrányban is volt, végül mégis tizenegy ponttal, 94–83-ra nyert.

A nagy feltámadásnak komoly ára volt, hiszen az irányító, Tobias Borg kéztörést szenvedett, így a szerda este hét órakor kezdődő, Olaj elleni Európa Kupa-visszavágón biztosan nem játszik. De megsérült Henrik Sjölin is, ezáltal két hasznos kisemberét elvesztette a svéd bajnokság bronzérmese.

A csapat vezetőedzője a két kimaradó és a tetemesnek tűnő hátrány ellenére is bízik a csodában. Valamint arra kérte a szurkolókat, már csak azért is menjenek ki a meccsre, hogy olyan minőségi csapatot láthassanak, amilyet nem nagyon van szerencséjük.

– Jó összetételű csapatuk van, sok oldalról várható fenyegetés – nyilatkozta Lunne Degernas vezetőedző. Már sok éve európai kupákban szerepel a csapat, követi az európai játékot. Ha a szurkolóink szerdán eljönnek, akkor megláthatják, hogy milyen is a jó kosárlabda.

Nagyon szép szavak, de mögöttes tartalmuk is van: a svédek aligha adják föl előre a visszavágót.

– Arra számítunk, hogy a svéd csapat hazai pályán sokkal többször fog rádobni kintről is – vélekedett az elutazás előtt Dragan Alekszics, az Olaj vezetőedzője.

– Gyorsítani fogják a játékot. Az ellenfél kilencesére, Bizacara különösen oda kell figyelnünk, mert kreatív kosaras, legutóbb is meggyűlt vele a bajunk. De ha tudjuk tartani a saját védekezésünket, akkor nyerhetünk.

A biztos vezetés ellenére sem biztos, hogy könnyed lesz a visszavágó.

Vojvoda Dávidnál jó kezekben van a labda, ezt már a svédek is megtapasztalhatták
Fotós: Csabai István

– Az első meccs harmadik negyedére kicsit másképp jöttek ki, egy magasabb szerkezettel léptek pályára, ami ott, annyira nekünk nem ízlett – mondta Vojvoda Dávid csapatkapitány.

– Fel is jöttek nyolc-tíz pontra, utána szereztünk egy újabb magabiztos előnyt. Nyilván nekik egyetlen esélyük van: az, hogy a mérkőzés elejétől kezdve nekünk ugranak, és minél hamarabb megpróbálják ledolgozni a hátrányukat.

Ha a Szolnoki Olaj továbbjut – és erre jelen állás szerint jó esély van –, akkor a FIBA Európa Kupa első csoportkörében remélhetőleg magyar csapat is ellenfele lesz. A Falco a bolgár Balkan otthonában egy ponttal nyert az odavágón, így esélyes a továbbjutásra.

Az orosz Nyizsnij Novgorod alanyi jogon tagja a négyesnek, csakúgy, mint a macedón Karpos. A csoportkör október 18-án kezdődik, az Olaj a Karpos ellen kezd. Az előző szezonban Kendrick Perry ez utóbbi klub alkalmazásában állt.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!