ATLÉTIKA

2017.07.19. 17:13

Atlétikában is született szolnoki Európa-bajnoki cím

Két fiatal sportoló ­aranyozta be a múlt hét végét. Bodonyi­ Dóra Plovdivban duplázott, míg Rivasz-Tóth Norbert Bydgoszczban lett U23-as Európa-bajnok férfi gerelyhajításban. Ráadásul óriási új országos csúccsal.

A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert új országos csúccsal győzött a korosztályos Eb-n

Forrás: bumm.sk

A Szolnoki MÁV SE legfrissebb ­Európa-bajnoka éppen hétéves volt, amikor 2003-ban Horváth Gergely 81,55-tel felállította a gerelyhajítás magyar csúcsát. A rekord 2017. július 15-ig élt, ­Rivasz-Tóth Norbert ugyanis a „kamrapolcra tette”.

Az U23-as Európa bajnokság döntőjének második sorozatában elhajította a szert, amely sokáig „elfelejtett” földet ­érni. Végül 83,08-nál csapódott a fűbe.

– Semmiképp sem mondanám, hogy véletlenül szakadt ki egy ekkora dobás. Nagyon sok és nagyon tudatos munka van ebben az eredményben – mondja már idehaza az új magyar csúcstartó.

– Nagyon jól sikerült a formaidőzítés, minden egyben volt. Semmiféle hiányérzetem nem lehet, hiszen egyéni csúcsot, magyar rekordot értem el, Európa-bajnok lettem, de megdobtam a világbajnoki szintet is. Így most hirtelen nem is tudom, hogy a négy közül melyiknek örülök jobban.

„Az a célom, hogy ezt a világklasszis teljesítményt, vagy ehhez nagyon közelit stabilan tudjam hozni versenyről versenyre.”

– Ez volt az év legfontosabb versenye, három hét múlva kezdődik a világbajnokság, utána Tajpejben lesz az Universiade, ez a két verseny nekem már ajándék. De úgy ajándék, hogy az Eb után egy nap pihenés sincs, készülünk a londoni világbajnokságra. Nem mondanám, hogy eredménykényszer lenne rajtam, de azért egy U23-as Európa-bajnoki cím, meg az új magyar csúcs nagy felelősséggel is jár.

Norbi nem tartozott feltétlenül az esélyesek közé: előzetesen három atlétát is jobbnak véltek nála a szakemberek. A görög Kiriazisz 81,04-gyel lett a második, a moldáv Mardare 78,76-tal a harmadik, a litván Matisevicius pedig az ötödik helyen végzett. Négy éve, a donyecki korosztályos világbajnokságon viszont favoritnak tartották a törökszentmiklósi születésű, de a Szolnoki MÁV SE-ben pallérozódó fiatalembert. Akkor „csak” ezüstérmes lett.

A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert új országos csúccsal győzött a korosztályos Eb-n
Forrás: bumm.sk

– Már a selejtező során az volt az érzésem, hogy ­Norbi egyéni csúcsot fog dobni, vagyis 80,50-nél jobbat – ­veszi át a szót Varga Lőrinc, a Szolnoki MÁV SE edzője.

– ­Annyira rendezett volt a mozgása, a koncentrációja. A szövetségnek az volt az elvárása, hogy jusson a döntőbe, lehetőleg érjen el egyéni csúcsot és ha minden összejön, akkor dobja meg a vb-kiküldetési­ szintet. Minden évben volt valami sérülése, ami visszavetette, úgyhogy nagyon érett már egy ekkora dobás. Két héttel az Eb előtt is csak összejött egy apróbb lábsérülés, de szerencsére a felkészülésnek abban az időszakában már úgy tudtuk kímélni a ­másféle és kevesebb edzéssel, hogy szinte pihenten érkezett Lengyelországba.

– Van még három hetünk a világbajnokságig, ott azért szerintem még nem elvárható, hogy 21 évesen biztosan bekerüljön a döntőbe. Másrészt ezt a formát még három hétig fenntartani nagyon nehéz. De egy nyolcvan méter fölötti dobás Londonban is elég lehet a döntőhöz. Ha az összejönne, az lenne az igazi világszenzáció!

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!