Kosárlabda

2017.08.19. 09:00

Báder azt szeretné, hogy az Olaj és a közönsége újra egymásra találjon

Közel egy hónap múlva már tétmeccset kell játszani az Olajnak, igaz foghíjasan, de elkezdte a csapat a felkészülést az elkövetkező évadra. Erről is beszélgettünk, Báder Mártonnal, a klub sportigazgatójával.

Dragan Alekszics két esztendő múltán visszatért az Olajhoz

Fotó: Mészáros János

A régió egyik legnépszerűbb együttese a Szolnoki Olaj kosárcsapata, amely hétszeres bajnok és hatszoros kupagyőztes a magyar mezőnyben. A nemzetközi szinten is jegyzett együttes, hiszen két alkalommal is bejutott a EuroChallenge Kupa négyes döntőjébe, sőt egyszer meg is rendezte a tornát.

Az elmúlt években pedig már FIBA Bajnokok Ligájában indultak a piros-feketék, igaz, nem jutottak tovább a csoportkörből, de nem okoztak csalódást az erős mezőnyben. Erre föl az idei évadban előselejtezőt kell játszania a csapatnak a FIBA Európa Kupában. Erről is kérdeztük Báder Mártont.

– A FIBA az utóbbi évekkel ellentétben csak az előző évad bajnoki eredményei lapján rangsorolt – mondta a sportigazgató, mint tudjuk, csapatunk az ötödik helyen végzett a magyar bajnokságban, ezért kell selejteznünk.

Dragan Alekszics két esztendő múltán visszatért az Olajhoz
Fotós: Mészáros János

– Ráadásul a török Tranzonsport kaptuk, amelyik a mezőny egyik legerősebb csapatának tűnik. Nem siránkozunk, megpróbálunk alkalmazkodni a helyzethez, ami nem egyszerű, hiszen játékoskeretünkből hárman – Kovács Péter, Tóth Ádám, Vojvoda Dávid – a válogatottal az Európa-bajnokságra, míg ketten – Polyák László, Tóth Zoltán – az Universiade-csapattal készülnek.

Mint tudjuk, a selejtező első körének odavágóját szeptember 20-án játsszák a Tiszaligetben, a visszavágót pedig egy héttel később rendezik Trabzonban.

Egy biztos, sok idő nem marad a közös felkészülésre, hiszen az Eb csoportmeccsei szeptember 7-ig tartanak, ha továbbjut csapatunk, a nyolcaddöntő vár rá, ami szeptember 10-ig tart, a lényeg, 17-ig zajlanak az Eb küzdelmei. Az Olaj-tábor nyilván már az EK-meccsek előtt szeretné látni csapatát.

– Dragan Alekszics vezetőedzővel készítjük a programot – folytatta Báder Márton –, ami nem könnyű, a fenti okok miatt, reméljük, hamarosan konkrétumokról tudok beszámolni. A lényeg, a csapat megkezdte a felkészülést a Tiszaligetben.

Sokaknak meglepetésnek tűnt, hogy a kurtán-furcsán távozó német edző, Andreas Wagner helyét Dragan Alekszics vette át, aki 2015 októberéig irányította az Olajt, akkor azonban szakítottak a felek.

– Dragan játékos múltját nem kell bemutatni, edzőként pedig csapatunkkal kétszeres bajnok és kupagyőztes, a EuroChallenge kupában a Fina-Fourba vezette a csapatot. Jól felkészült, ambiciózus szakember, aki az új szerb vonalat képviseli, mellette pedig két fiatal, tehetséges edző, Jakab Máté és Szarvas Gábor fog dolgozni – jelezte a sportigazgató.

– A tavalyi gyengébbre sikerült évadot követően olyan szintet kell elérnünk, ami játékban, színvonalban és természetesen eredményességben is a klub hagyományaihoz és eredményeihez méltó lesz majd az előttünk álló szezonban. És nem utolsósorban azt szeretnénk, hogy a csapat és legendás szurkolótábora újra egymásra találjon.

A szolnokiak ötödik légiósa a legjobb hatodik ember

Kendry Perry, Luksa Andric, Sztrahinja Milosevics és Quincy Ford után Tarik Phillip lesz a Szolnoki Olaj KK ötödik légiósa. Az Olaj sajtóközleményéből tudjuk, hogy csütörtökön a 2017–2018-as szezonra szóló szerződést kötöttek az amerikai Tarik Phillippel.

A 24 éves, 191 cm magas hátvéd és irányító poszton bevethető játékos az amerikai West Virginiai Egyetemen játszott, ahol a 2016/17-es szezonban 9,5 pontot, 3,0 gólpasszt és 2,9 lepattanót átlagolt. A Big 12 konferencia márciusi tornáján beválasztották a legjobb ötösbe, valamint a szezon végén a konferencia legjobb hatodik emberének járó díjat is neki ítélték.

Varga Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!