KOSÁRLABDA

2017.09.18. 14:45

Még biciklivel közlekednek az Olaj amerikai játékosai

Nagy sikerű nyílt edzést és szurkolói ankétot tartott szombaton délelőtt a Szolnoki Olaj KK. A szurkolókat természetesen az érdekelte leginkább, hogy milyen szezont várnak maguktól a játékosok. A válaszok alapján egyértelmű: a bajnokságban és a kupában is az arany a cél.

Dragan Alekszics edző (balra) alaposan megdolgoztatta játékosait

Fotó: Csabai István

Ha akart volna, sem tudott volna elbújni egyetlen játékos sem az Olaj szombati edzésén.

Részben azért, mert Dragan Alekszics vezetőedző és két segítője, Szarvas Gábor és Jakab Máté figyelme a legapróbb részletekre is kiterjedt.

Részben pedig azért volt lehetetlen küldetés a bújócskázás, mert a lelátón ott ült két-háromszáz Olaj-szurkoló.

Bele is adott apait-anyait mindenki a gyakorlásba, bár erős a gyanú, hogy akkor is így történt volna, ha egyetlen néző sincs az edzésen.

Az Európa-bajnokságot is megjárt Kovács Péternek nem adatott meg a közös mozgás felhőtlen öröme. A hátvéd még Kolozsváron, a románok elleni mérkőzésen sérült meg.

– Egy sérülés sosem jön jókor, ennek ellenére hatalmas élmény volt az Eb – mondta a Szombathelyről Szolnokra visszaigazolt játékos.

„Részleges térdszalagszakadást állapítottak meg, két-három hetet biztosan ki kell hagynom.”

De van a klubnál erre a feladatra szakember, úgyhogy most ő foglalkozik velem, különböző rekreációs gyakorlatokat végzek.

Érthetően jobb hangulatban volt Sztrahinja Milosevics az edzést követő szurkolói ankéton.

„Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Tényleg olyan, mintha hazatértem volna”

– jelentette ki a Sevillából visszatért kosaras, és látszott rajta, hogy így is gondolja.

– A tavalyi évem nem olyan volt, mint amilyet szerettem volna. De remélem, hogy idén ezzel a csapattal újra sikeresek leszünk.

Az átlagosnál is nagyobb tapsot kapott a bemutatásnál Milo, de ugyancsak sok tenyér verődött össze Vojvoda Dávid neve hallatán.

– Az Európa-bajnokság után többet foglalkoznak velünk, sorra adjuk az interjúkat. Szerintem sikeres volt a szereplésünk, két mecset nyertünk, ez volt a célunk, eljutottunk a legjobb tizenhat közé is – emlékezett vissza még a kontinenstornára a csapat kapitánya.

– Talán az óriási élménynek köszönhető, hogy semmiféle fáradságot nem érzek. Két-három napja jöttem vissza a csapathoz, nagyon sok figurát kell átvennem, de haladok.

–Személy szerint örülök annak, hogy itthon kezdjük a Trabzon elleni párharcot, a szurkolói ankéton is elhangzott, hogy remélhetőleg telt ház előtt játszunk.

– Nagyon fontos meccs lesz, mert akár ez az egyetlen találkozó is meghatározhatja az egész szezonunkat. Képesnek tartom a csapatot arra, hogy akár tíz-tizenöt ponttal is nyerjünk, mert a visszavágó nagyon kemény lesz. Annyira mindenki ismeri a török szurkolókat, hogy tudja, mi vár ránk majd odakint.

Dragan Alekszics edző (balra) alaposan megdolgoztatta játékosait
Fotós: Csabai István

A csapat három amerikai játékosa közül egyedül Kendrick Perry bír európai tapasztalattal. Játszott már Körmenden, tavaly pedig a macedón Karpos Sokolival az ABA Ligában is szerepelt. Két honfitársa: Quincey Ford és Tarik Phillip első szezonját kezdi Amerikán kívül, ám mindhármuk számára van azért néhány szokatlan dolog.

– Szerencsére még jó idő van, úgyhogy gyakran járunk biciklivel – avatta be a szurkolókat közlekedési szokásaikba Perry.

– Az Egyesült Államokban jellemzően automata váltós autók vannak, itt Európában viszont nem. Úgyhogy autóvezetés-leckéket is veszünk.

Quincey Ford szerint míg hazájában a fizikális játék dominál, addig Európában taktikusabb a játék, a kosárlabda-IQ-ra nagyobb szükség van.

A csapat egyöntetű véleménye szerint a bajnokságban és a Magyar Kupában is az aranyérem a cél

– a kevésbé optimista előrejelzések szerint is minimum a döntő mindkét fronton. Az európai kupasorozatban pedig a lehető legtovább eljutni.

Báder Márton szakmai igazgató úgy összegezte elvárásait, hogy jó lenne, ha minden visszatérne a régi kerékvágásba, vagyis ha a csapat visszatérne az aranyösvényre. Viszont mindezek előtt egy roppant fontos lépést kell megtennie: nyerni szerdán a török Trabzonspor ellen.

A törököknek nagyon megy

Kilenc új játékossal készül a szezonra az Olaj szerdai ellenfele, a Trabzonspor. Felkészülési mérkőzésen 124 pontot dobva verte a grúz Dinamo Tbiliszit, erre az eredményre még legyinteni is lehetne. Viszont néhány napja 21 ponttal győzte le a korábban Szolnokon is szereplő, Jarrod Jonest is foglalkoztató Pinar Karsiyaka csapatát. Itt érdemes megállni egy pillanatra, hiszen a tavalyelőtti török bajnokról van szó.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!