Vb 2018

2018.05.30. 19:26

A futballhuligánokkal tárgyal az orosz rendőrség

Az egyeztetésre a június 14-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság biztonságos megrendezése és a szurkolói összecsapások elkerülése érdekében van szükség.

Szergej Gorbacsov, az élvonalbeli Arsenal Tula vezérszurkolója a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában elmondta, a hatóság emberei rendszeresen ellenőrzik a látókörükben lévő, veszélyesnek tartott drukkereket, annak ellenére, hogy hivatalosan nincsenek eltiltva a sportesemények látogatásától.

Ő maga egy olyan találkozón vett részt, amelyen a rendőrség illetékesei felszólították a szurkolókat, semmiféle erőszakos cselekményt ne kövessenek el a stadionokban.

Oroszországban a közelmúltban növelték a bírságokat a lelátói incidensek kapcsán, sőt egyes esetekben a szurkolóknak írásban kellett ígéretet tenniük, hogy nem szervezkednek és nem vehetnek részt a verekedésekben.

Egy magas rangú belügyminisztériumi tisztviselő elmondta, hogy a világbajnokságnak otthont adó 11 városban „húsz méterenként rendőröket állítanak”, hogy megelőzzék a kisebb bűncselekményeket és az összecsapásokat.

Gorbacsov hét hónapot töltött egy marseille-i börtönben, mert a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon részt vett az angol huligánokkal szembeni összecsapásokban. Az orosz hatóságok akkoriban ígéretet tettek, hogy megfékezik az erőszakot a világbajnokság idejére, ezzel is igyekeznek feledtetni a marseille-i verekedések emlékeit.

Még az angoloknak sem kell félniük

„A fanatikusok, beleértve az oroszokat is, érzik a hatásait annak, amit a hatóságok tesznek a világbajnokság problémamentes megrendezése érdekében” – mondta a 35 éves szurkoló, Gorbacsov, aki franciául tanult, és Dosztojevszkij, illetve Bulgakov műveit olvasta a börtönben.

Hangsúlyozta, azoknak az angoloknak sem kell félniük Oroszországban, akikkel két éve Marseille-ben balhéztak. „Ha civilizált módon viselkednek, kezet rázok velük, és ugyanezt várom tőlük. Nem szeretném látni ugyanazt a viselkedést, amivel akkor találkoztam” – fogalmazott Gorbacsov.

A hatóságok a 22 nap múlva kezdődő tornán különös figyelmet fordítanak majd az angol fanatikusokra, mert ezúttal is zavargásoktól, provokációktól tartanak. Ezért egyeztetéseket folytatnak a londoni hatóságokkal és tanulmányúton is részt vettek Angliában.

„Az orosz szurkolócsoportok nem reagálnak majd a provokációkra, és nemet mondanak, ha visszavágót kezdeményeznek. Bízom benne, hogy az orosz rendőrség gyorsan megállítja a bajkeverőket” – vélekedett Gorbacsov, aki hamarosan kiváltja a világbajnokságon szükséges szurkolói személyazonosítót. A neve nem szerepel a belügyminisztérium feketelistáján, amely alapján több mint 400 embert eltiltottak a sporteseményeken való részvételtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!