abszurd

2018.06.08. 21:27

A Nike nem szállít cipőt az iráni válogatottnak

Az Iránra kivetett gazdasági szankciók miatt a Nike nem biztosít futballcipőket a céggel amúgy szerződésben lévő és az oroszországi világbajnokságra készülő iráni labdarúgóknak.

5522417 07.06.2018 Iran's head coach Carlos Queiroz, centre talks to his players during Iran's national team training session ahead of the World Cup at the Bakovka training base, outside Moscow, Russia, on Thursday, June 7, 2018. The World Cup 2018 will start on June 14 and take place in 11 cities across Russia. Ramil Sitdikov / Sputnik

„A szankció azt jelenti, hogy amerikai üzleti vállalkozásként jelenleg nem tudunk cipőket biztosítani az iráni válogatottnak” – fogalmazta meg közleményében a sportszergyártó.

Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya a helyi médiában „Iránnal szembeni sértésnek” nevezte az esetet, jelezte, hogy a nemzetközi szövetségnél (FIFA) fognak tiltakozni. A portugál szakember kiemelte: mindössze pár nappal a vb-rajt előtt nem lehet ilyen döntést meghozni.

„Mindenki tudja, mennyire fontos egy labdarúgó számára, hogy a saját cipőjében futballozzon”

- hangsúlyozta Queiroz.

Az iráni csapat hivatalos mezszállítója az Adidas, de néhány játékosnak – például Szaman Goddosznak, az Östersund középpályásának – az amerikai céggel van egyéni szerződése a cipőhasználatra.

Az Egyesült Államokban a múlt hónapban jelentették be, hogy ismét érvényes lesz valamennyi, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi megállapodás keretében feloldott szankció.

A vb-n az iráni csapat a B csoportban a marokkói, a spanyol és a portugál együttessel találkozik. A felkészülési időszakban az ázsiai vb-résztvevő az üzbégeket 1-0-ra győzte le, a törököktől viszont 2-1-re kikapott, pénteken pedig ugyancsak 1-0-ra kerekedett a litvánok fölé Moszkvában.

Borítókép: Querioz iráni szövetségi kapitány a csapat tagjai körében

Ramil Sitdikov / Sputnik/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!