LABDARÚGÁS

2018.09.13. 13:57

A saját nevelésű játékosok beépítése a felnőttbe a cél Berényben

Kiválóan szerepel az NB III. Keleti csoportjában a Jászberényi FC felnőttcsapata, ezúttal azonban az utánpótlásra fókuszálunk. A klubelnök, dr. Gottdiener Lajos felvázolta a korosztályos csapatoknál folyó munkát, és azt a koncepciót, amely mentén dolgoznak a szakemberek.

Szöllősi Péter

A berényi klub már hétéves kortól versenyezteti a labdarúgó-palántákat, akikbe így hamar beleivódik a versenyszellem.

Fotó: Pesti József

– Hogyan épül fel az utánpótlás rendszere a Jászberényi FC-nél?

– Hétéves kortól már versenyeztetjük a gyermekeket, és egészen az U11-es korosztályig bezárólag a Bozsik-program keretein belül játszanak – kezdte mondanivalóját dr. Gottdiener Lajos, a JFC elnöke.

– Az U12-es és U13-as csapataink az MLSZ által életre hívott Bozsik-központok I. osztályában szerepelnek, és méretik meg magukat hetente olyan klubokkal szemben, mint az MTK vagy a Budapest Honvéd. Az U12-esek dicséretes módon második helyen zártak tavasszal.

– A tizennégy és tizenöt évesek a másod-, míg az ifjúsági korosztályok a harmadosztályban versenyeznek. Az U19-esek szintén ezüstérmesek lettek, de ez nem jelentett feljutást, ami nem is feltétlenül gond, hiszen számunkra az a legfontosabb, hogy olyan fiatalokat neveljük, akik később kiharcolják a csapatba kerülést a felnőtteknél.

– Kik azok a futballisták, akik saját nevelésűként tagjai az NB III. Keleti csoportjában szereplő együttesnek?

– Lékó Gergő, Ludasi Martin, Fejes János, Bálint Artúr, László Krisztián, Szanyi Krisztián, Szanku Kristóf, Szabó Tamás és Menczeles Iván is az utánpótlásunkban pallérozódott, most pedig már az NB III.-ban remeklő csapatunk tagjai.

– A Sajóbábony ellen 7–1-re megnyert találkozón közülük öten is kezdők voltak. Az egyaránt tizenkilenc esztendős Borics Leventét és Csuzz Martint kölcsönadtuk a megyei I. osztályban szereplő Jászárokszállásnak, Polák Gergőt pedig a Mezőtúrnak, mert ott lényegesen több játéklehetőséghez juthatnak, és ezáltal tovább fejlődhetnek.

– Milyen infrastruktúrával rendelkezik az egyesület?

– A stadionunk felújítás alatt áll, ezért a felnőtt gárda albérletben szerepel Gyöngyösön. A nagy méretű tartalékpálya utánpótlás-mérkőzések megrendezésére alkalmas, valamint az edzéseket is ott tartjuk.

– Rendelkezésünkre áll egy nagy műfüves pálya, emellett pedig egy 60x40 méteres műfüves is folyamatos használatban van: az edzések mellett a női csapat és a leány U16-osok is ezen játsszák a bajnoki meccseiket. Az említett létesítmények mellett további fejlesztések is tervben vannak.

A berényi klub már hétéves kortól versenyezteti a labdarúgó-palántákat, akikbe így hamar beleivódik a versenyszellem.
Fotó: Pesti József

– Hányan futballoznak jelenleg a jászberényi utánpótlásban?

– Kétszázötven tagja van az egyesületnek, ebből kétszázhúsz gyermek rendelkezik kiváltott versenyengedéllyel. Az eltérés abból fakad, hogy óvódások is járnak hozzánk, és őket nem igazoljuk le azonnal, csak két-három hónap elteltével.

– A Bozsik-program keretein belül két kisbusszal behozzuk a környező településekről – Jászapátiból, Jászalsószentgyörgyről, Jászfényszaruból – a kisiskolásokat, ami nagy könnyebbséget jelent a szülők számára. Ezenfelül a Jászságon kívülről is járnak hozzánk edzésre, többek között Hevesről, Nagykátáról.

– Jászberényben, az általános iskolákban is tartunk edzéseket testnevelésórák keretében és délután egyaránt, valamint nyolc óvodában is zajlanak foglalko­zások.

– Az edzői stáb hogyan áll össze?

– Kis-Németh Albert vezetésével folyik a szakmai munka az utánpótlásban. Az U7-eseknél három tréner dolgozik, ezenkívül a tizenkilenc évesekig bezárólag saját edzőket alkalmazunk csapatonként.

– Az egyéni képzésekre is igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni, minden korosztályból a legtehetségesebbek kaphatnak ilyen jellegű plusz oktatást. Emellett az MLSZ szakirányú tanfolyamát nemrégiben elvégző erőnléti edző is segíti a munkánkat.

Dr. Gottdiener Lajos klubelnök.
Fotó: Pesti József

A lányok is rúgják a bőrt

Mint azt dr. Gottdiener Lajos elmondta, a fiúkkal ellentétben a lányok többsége nem hatévesen, hanem jóval később, 12–13 évesen kezdi a sportágat Jászberényben. Vannak közöttük, akik mindennap járnak edzésre, és versenyszerűen sportolnak, mások pedig inkább a közösségi élmény miatt.

A felnőtt és az U16-os együttest is versenyeztetik, annak ellenére, hogy csak az NB I.-es és NB II.-es egyesületeknek lenne ez kötelességük. Utóbbi gárdát főként 13–14 évesek alkotják, és egy több mint tízfős „mag” alakult ki náluk.

Az előző idényben a délkeleti csoportban voltak, idén pedig az északkeletiben, többek között a Balmazújváros, a Kisvárda és a Nyíregyháza társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában