kosárlabda

2019.07.17. 08:43

A szolnoki kosaras hölgy is sokat tett a válogatott sikeréért

Egy ország izgult hölgykosarasainkért a szerbiai kontinensviadalon, amelyen kevés hiányzott a bravúrhoz, a négy közé jutáshoz. Végül a hetedik helyet szerezte meg a magyar együttes, ami az elmúlt évek legjobb szereplésének számít. Csapatunkat erősítette a szolnoki kötődésű Zele Dorina, vele beszélgettünk az elmúlt időszak történéseiről.

Varga Csaba

Zele Dorina (labdával) átlagban 16,8 percet töltött pályán, ezalatt 7,4 pontot dobott és 2,8 lepattanót szedett az Eb öt mérkőzésén.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Sikerült-e már kipihennie magát?

– Most még Miskolcon vagyok, de a hét további részében már Szolnokon leszek a szüleimnél. Minden rendben, semmi gond, igyekszem kikapcsolódni, hiszen hosszú volt a klubszezon, május közepe óta pedig a válogatottal készültünk az Eb-re.

– Még egy pár napos horvátországi nyaralás fér bele majd a szabiba. Aztán fejben és fizikálisan is készülni fogok az alapozásra, a DVTK csapatával augusztus közepén kezdjük el a munkát.

– Azért ennyire ne rohanjunk előre, milyen volt belülről az Eb?

– Először annyit, nagyon örültünk, hogy a helyszínen és otthon is sokan szurkoltak nekünk, ami nemcsak, hogy jólesett, hanem sok erőt is adott nekünk. Nem valami jól sikerültek az előkészületi találkozóink, de a tétmeccsekre nagyon összekaptuk magunkat, a szlovénok elleni győztes rajt pedig még jobban összekovácsolta a társaságot.

– Az olaszok elleni siker után pedig már csoportelsőként álltunk fel a törökökkel szemben, és a lehető legkisebb különbséggel kaptunk ki tőlük, ami már nem osztott, nem szorzott, és várhattuk a belgrádi negyeddöntőt.

– A bravúros csoportgyőzelem után a drukkereknek, és gondolom, a csapatnak is megjött az étvágya?

– Igen. Sajnos nem jött össze a bravúr, 62–59-re kaptunk ki. Tényleg csak apróságokon múlt a siker. Sajnos 35 percig visszafogottan játszottunk, rendre hátrányban voltunk. Az más kérdés, hogy a végjátékban nyerhettünk volna, de nem állt mellénk a szerencse.

– Az az igazság, a britek elleni meccsig nem volt rajtunk nagy teher, tettük a dolgunkat. Az akarat megvolt, de az összecsapás nagy részében érződött a játékunkon a görcsösség, jobban kellett volna bíznunk önmagunkban.

Zele Dorina (labdával) átlagban 16,8 percet töltött pályán, ezalatt 7,4 pontot dobott és 2,8 lepattanót szedett az Eb öt mérkőzésén.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Az elődöntőbe jutás nem sikerült, az olimpiai kvalifikációs tornára azonban megmaradt az esélyük, ám ahhoz a briteknél is erősebb állományú belgákat kell volna legyőzniük.

– Tudtuk, hogy nehéz lesz, mert a belgák évek óta ott vannak az élmezőnyben, és ellenünk is bizonyították klasszisukat. Nem véletlenül végeztek a tavalyi világbajnokságon a negyedik helyen. Azt kell mondanom, nem lehetünk elégedetlenek, hiszen bejutottunk a kontinens legjobb nyolc válogatottja közé, amire közel húsz esztendeje nem volt példa. Átgondolva, ez a realitás.

– A válogatottban az 51-es számú mezben játszott, ez valami szerencseszám?

– Semmi különös, sokáig több csapatban is 15-ös mezben játszottam. Most foglalt volt az utóbbi szám, így lett az enyém a 51-es számú mez.

– Rátérve klubcsapatára, a Diósgyőrre, amelyben játékostársa Kányási Vera, és a vezetőedző Cziczás László is szolnoki származású, a tavalyi ezüstérem után jövőre sikerül megtörniük a Sopron hegemóniáját?

– Újabb kemény szezon elé nézünk, hiszen a bajnokság mellett az Euroliga selejtezőjében is indulunk, ha nem sikerül feljutnunk a főtáblára, akkor az Európa Kupában folytatjuk. A csapat magja együtt maradt, bizakodunk, és azon leszünk, hogy mindegyik sorozatban a legjobbunkat nyújtsuk, és előre tudjunk lépni.

Zele Dorina névjegye

Született: Szolnok, ­1992. 02. 13.

Posztja: erőcsatár

Klubjai: Szolnoki NKK (2007–2011), Szekszárd (2011–2014), Zalaegerszegi TE NKK (2014–2015), PEAC-Pécs (2015–2017), DVTK Miskolc (2017–)

Legnagyobb sikerei: Európa-bajnoki 7. és 9. helyezett (2017, 2019), Universiade 7. és 8. hely (2013, 2015), bajnoki ezüstérmes (2019).

Eb-statisztikája: mérkőzésszám: 5; átlagos játékidő: 16,8 perc; pont: 7,4; gólpassz: 1,2; lepattanó: 2,8.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában