JEGYZET

2019.07.16. 06:30

A világ közepén

Fábik Tibor

Múlt szerdán kiderült, hogy a nemzetközi sportági szövetség döntése értelmében birkózásban jövőre hazánk rendezheti meg az olimpiai kvalifikációs sorozat európai versenyét. Bizonyosan a tavalyi, példaértékűen tető alá hozott budapesti vb, azon a sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése, akár egy jó hangulatú vacsorán is nyomott a latban, hogy megint ránk esett a választás. Ez volt tehát szerdán, csütörtökön pedig a cselgáncsozók budapesti grand prix-je előtt – ami a dzsúdóban az olimpiai kvalifikációs versenyek egyike – Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke azt jelentette be, hogy a 2017-es budapesti világbajnokság után öt évvel, 2022-ben újra a magyar főváros ad otthont a vb-nek. Csütörtökön a győri U19-es női kézilabda Eb előtt lett hivatalos még, hogy további öt évig, vagyis 2024-ig Budapest rendezheti meg a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét. Három ilyen horderejű bejelentés két nap alatt – a földkerekség nagyvárosainak zömében tíz év alatt sem történik.

Nem üres szólam, hogy Budapest Európa sportfővárosa

– azt is mondhatjuk, hogy az egész világé.

Nézzük az idei évet! Már túl vagyunk az asztaliteniszezők világbajnokságán, amit a Hungexpo területén rendeztünk meg, a BOK csarnokban pedig tegnap kezdődött meg a vívó-vb, az olimpiai kvalifikációs sorozat legtöbb pontot adó állomása. Augusztusban kajakkenuban a szegedi vb-n osztják ki a legtöbb olimpiai kvótát, szeptemberben jön az öttusa-vb a Kincsem Parkban, szintén tokiói kvótákért. A nyári kínálatba a Formula–1-es Magyar Nagydíj 1986 óta bebetonozta magát.

Ha kicsit előrenézünk, a 2020-as esztendőből két igencsak fajsúlyos eseményt említhetünk: az új Puskás Arénában kerül sor a labdarúgó Eb három csoportmeccsére és egy nyolcaddöntőre, míg Budapestről, a Hősök teréről rajtol a Giro d’Italia kerékpáros körverseny, plusz a második és a harmadik szakaszon is Magyarországon teker a mezőny. 2020 és 2022 között nálunk lesz a női tenisz Fed Kupa döntője, 2023-ban pedig szabadtéri atlétikai vb-t rendezünk. Ha visszanézünk, mögöttünk van a 2017-es vizes vb, ami a világ csodája volt, legyen elég a Dunába épített medencébe ugró műugrókat említeni, és a lenyűgöző fotókat róluk a háttérben az Országházzal, országimázsnak jobbat ki sem lehetett volna találni.

A 2024-es olimpiai rendezési tervünknek itthon politikai haszonszerzéstől vezérelve keresztbe tettek, de ha a felsorolt eseményeket egymás mellé tesszük, többet kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!