JEGYZET

2018.02.22. 06:30

Bikavéreim

Bódi Csaba

Nincs még két hete, hogy Hevesi István itt hagyta az árnyékvilágot. Az élők sorából 86 éves korából távozott sportoló noha vízilabdázóként jutott a csúcsra – vagyis szerzett olimpiai bajnoki címet az 1956-os melbourne-i vérfürdőben –, korábban úszóként írta be magát a sporttörténelembe. Háromszoros magyar bajnokként váltott a pólóra, s hogy a döntés telitalálatnak bizonyult, ékesen mutatja a nemzeti csapatban 73 szereplés alkalmával begyűjtött két Európa-bajnoki elsőség (1954, 1958), a már említett olimpiai arany, majd négy évvel később egy római bronz.

Téved azonban, aki azt gondolja, hogy az egri úszóélet Hevesivel kezdődött. Emlékeznek még Tarzanra? Nos, a majomember alakítója, a magyarországi német származású amerikai olimpiai bajnok úszó, filmszínész Johnny Weissmüller mögött Bárány István szerezte meg az ötkarikás ezüstérmet az amszterdami ötkarikás játékok 100 méteres gyorsúszó számában. Akkor 1924-et írtak, és a 59,8 másodperces idő Európa-csúcsot jelentett. De menjünk tovább! Kádas Géza, Szigritz Géza, Bitskey Aladár, Bitskey Zoltán, Válent Gyula, Frank Mária, Erdélyi Éva, Katona József, Vermes Albán, Flaskay Mihály és Mutina Ágnes is azok sorát gyarapítja, akik miatt a korábbi évtizedekben az egri úszósport az érdeklődés homlokterébe kerülhetett. Mint ahogy került most is.

Ám úgy, ahogy az 2017-ben történt, még egyszer se.

A 2014-ben tizenhetedik, 2015-ben ötödik Egri Úszó Klub tavaly Magyarország legeredményesebb klubjának számított.

Az elnökként és vezetőedzőként Kovács Ottó irányította egylet túlszárnyalta azt, ami a nagy elődöknek nem sikerült. Sőt! A Cseh László, Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid fémjelezte EÚK a nemzetközi szereplést illetően is az élen végzett, második helyre szorítva az Iron Aquatics alakulatát. Igen, Hosszú Katinka klubját.

A szövetségi kapitány – nem mellékesen egri származású – Sós Csaba szavai szerint Plagányi Zsolt példája mutatja, miként lehet valakinek világklasszis úszója. „Ebbe bele kell rakni egy életet” – szól a verdikt. De hogy lehet egy városnak országos első csapata?

Ehhez nem lett volna elég Cseh László 2015-ös Egerbe igazolása. Az óvodás úszásoktatás egyedülálló, mint ahogy az úszó érettségi is párját ritkítja. Nem dől a pénz, de az alapok is erősek, a szakma kiváló.

Megalapítását követően hat és fél év múlva csúcsra ért az EÚK.

Jeles egylet, egyben Cseh-remek Hevesben.

Jó (Bika)vérvonallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!