Kajak-Kenu

2019.08.26. 08:42

Bodonyi Dóra duplázott a vb-n

Szép magyar sikerek születtek a szegedi, ­olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. Köztük a Szolnoki Kajak-Kenu Klub kiválósága, Bodonyi Dóra előbb aranyérmes lett a kajak 500 méteren induló négyesben, amely olimpiai szám, majd megnyerte az 5000 méteres versenyt is.

Varga Csaba

Jogos hölgyeink – Gazsó Alida Dóra (balról), Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra – öröme, hiszen újabb világbajnoki címet nyertek meg, és nem mellesleg olimpiai kvótát könyvelhettek el hazánknak a jövő évi tokiói olimpiára

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Időrendi sorrendben pénteken aranyérmes lett a K–2 1000 méteren rajtoló Hagymási Réka, Medveczky Erika duó. Szombaton a férfi K–1 1000 méteren a 22 éves, első vb-címét szerző Kopasz Bálint győzelmével egyben begyűjtötte az első magyar tokiói kvótát a sportágban, és Storcz Botond 1997-es, dartmouthi sikerét követően szerzett ismét vb-címet az országnak ebben a számban.

Nem sokkal utána a 30. születésnapját éppen szombaton ünneplő, a négyessel olimpiai bajnok Csipes Tamara a 2011-es, szegedi vb-n is megnyerte a K–1 1000 métert, összességben pedig pályafutása hetedik vb-címét szerezte – írta az MTI.

Továbbá Lucz Dóra a hatodik helyével éppen csak lemaradt a kvótát érő helyről K–1 200 méteren, míg a Noé Zsombor, Bogár Gábor duó ötödik lett az ötkarikás programban nem szereplő K–2 500 méteren. Közülük Bogár Gábor ugyancsak a Szolnoki KKK versenyzője.

A szombati program középfutamokkal zárult, közülük a háromszoros olimpiai bajnok, 16. vb-jén szereplő Kammerer Zoltánnak és nála 16 évvel fiatalabb, 25 esztendős párostársának, Gál Péternek is összejött a finálé K–2 1000 méteren, miután bravúrral megkaparintották a harmadik helyet a futamukban.

A vasárnapi döntőben a németek rögvest az élre álltak, Gál Péterék a középmezőnyben evezték végig az első 500 métert, ami nagyon fontos a kvótákat érő 6. helyen belül. 250-nel a vége előtt visszacsúsztak a 9. helyre, majd végül 8.-ként értek célba, így pedig nem sikerült a kvótaszerzés. A futamot magabiztosan nyerték a németek a spanyol és a francia egység előtt.

 

– Belülről úgy éreztem, 400-500 méterig együtt volt a mezőny, utána viszont nem az élével tudtunk menni – nyilatkozta Kammerer Zoltán az nso.hu-nak. – A hajrában talán a legjobban eveztünk az egész évben, de nem volt elég.

– Egy–hat… nagyon örültem volna, ha sikerül, de ennél többet nem nagyon tudtunk volna tenni érte. Előzetesen azt mondtam, ha a döntő megvan, már nagyszerű. Sokat fejlődtünk Minszkhez képest, az egész mezőny erősödött, no meg ez volt a fő versenyük. Akkor nem voltunk döntőben, most igen.

– Ha öt-hat évvel fiatalabb lennék, vagy nyolccal-tízzel, azt mondanám, holnap kezdjük is a felkészülést az őszi pótkvalifikációs versenyre. Most? Talán annyit mondhatok, még egy év… még egy évig ­maradok.

Jogos hölgyeink – Gazsó Alida Dóra (balról), Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra – öröme, hiszen újabb világbajnoki címet nyertek meg, és nem mellesleg olimpiai kvótát könyvelhettek el hazánknak a jövő évi tokiói olimpiára
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A szurkolók nagyon sokat segítettek, kívánom minden sportolónak, hogy egyszer átélhessenek hasonlót. Remek volt az iramunk, végig tudtam követni Zoli csapását, a végén rá is tudtunk tenni. Maximális pályát mentünk, ennyire volt elég – tette hozzá Gál Péter.

A továbbiakban a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros kenuban 200 és 500 méteren is ezüst-, Kozák Danuta kajak egyesben 500-on, illetve a Balaska Márk, Apagyi Levente duó férfi 200-on bronzérmet szerzett.

A mieink negyedik aranyérmét a K–4 1000 méteren a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra egység szerezte, amely egy picit beragadt a rajtnál, de fél távnál már megelőzte a lengyeleket és csak centikre volt a fehéroroszoktól.

A második 500 méteren aztán sikerült a fehéroroszokat is megelőzni, s végül 78 század másodperccel a magyar hajó megszerezte a világbajnoki aranyat Szegeden is. Mint írtuk, Bodonyi Dóra a Szolnoki KKK versenyzője, Hadvina Gergely tanítványa. És ezzel még nem volt vége, tegnap Bodonyi Dóra szenzációs versenyzéssel diadalmaskodott egyesben is, az 5000 méteres távon.

Egy tucat kvótát szereztünk

Egyesben az első öt, párosban az első hat, négyesben pedig – földrajzi megkötéssel – tíz hely ért tokiói kvótát a szegedi ­vb-n. A kvartettek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az első tízben, akkor a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy részt vevő földrész.

Egyesben és párosban jövőre még lesz lehetőség a javításra a pótkvalifikációs viadalokon, négyesben ugyanakkor csak Szegeden lehetett indulási joghoz jutni. A magyarok 12 olimpiai kvótát – öt-öt férfi és női kajakost, valamint két női kenust – gyűjtöttek Szegeden.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában