Orosz doppingbotrány

2017.08.21. 21:43

A CAS helyben hagyta három sportvezető örökös eltiltását

A CAS megalapozottnak és bizonyítottnak találta az ítéletet, de részletes indoklását későbbi teszi közzé.

A nemzetközi szövetség (IAAF) tavaly januárban büntette ilyen súlyos ítélettel Papa Massata Diackot, Lamine Diack korábbi IAAF-elnök fiát, illetve Valentyin Balahnyicsevet, az orosz szövetség 2015 februárjában lemondott elnökét és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát.

Az IAAF korábban azzal indokolta a szigorú büntetést, hogy mind a három személy esetében beigazolódott, hogy többször megszegték a doppingellenes szabályokat és érintettek a doppingesetek eltitkolásában.

Az IAAF korábbi vezetőinek korrupciós botránya az elmúlt évek legnagyobb doppingbotrányával áll összefüggésben. Kiderült, hogy az orosz atlétikában központilag irányított doppingolás zajlott. A vezetők pedig pénzt fogadtak el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A 2014 decemberében kirobbant botrány nyomán az IAAF 2015 november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét. Az orosz atléták emiatt jelenleg egyéni elbírálás után semleges színekben indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!