CSELGÁNCS

2019.05.09. 08:52

Dorina külföldön is hódít

A tizenhárom éves Csörgő Dorina saját korcsoportjában háromszoros diákolimpiai bajnoknak vallhatja magát, sőt tavaly a középiskolások között sem talált legyőzőre. Török Ferenc tanítványát, a Szolnoki Sportcentrum-SI dzsúdókáját ismerhetjük meg közelebbről.

Szöllősi Péter

Felvételünkön Csörgő Dorina mesterével, Török Ferenccel. A rutinos szakember a minap Budapesten, a „Magyar Judoért ” Aranyfokozat 2019. elismerést kapta a szövetség elöljáróitól.

Fotó: Csabai István

– Hogyan kerültél kapcsolatba a sportággal?

– Hétévesen kezdtem a dzsúdót Török Ferencnél, aki azóta is az edzőm – kezdte Csörgő Dorina. – Óvodáskoromban az úszást próbáltam ki elsőként, sőt, a búvárúszásba is belekóstoltam. Ezt követően az önvédelem elsajátítása céljából kezdtem el a dzsúdót. Az első néhány edzést még csak megnéztük a szüleimmel, beszéltünk Feri bácsival, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak, szimpatikus volt a környezet, mindenki kedves volt velem.

– Eleinte az alapokat tanultam meg, így például az eséseket és az alapdobásokat. Tízéves kor alatt nem lehet versenyezni a sportágunkban, ezért csak 2015-ben kezdtem versenyekre járni, pedig már egy-két évvel hamarabb is szívesen kipróbáltam volna magam éles helyzetekben.

– Mikor jöttek az első sikerek?

– Az első nagy megméretésem a szolnoki Bíber Pál-emlékverseny volt, ahol aranyérmet szereztem, majd ezt követően rövid időn belül Orosházán és Kecskeméten is dobogóra állhattam. Hazai színtéren a legnagyobb sikereimet a diákolimpiákon értem el, hiszen az elmúlt három esztendőben mindannyiszor megnyertem az országos diákolimpiát, sőt, tavaly az ifjúságiak között is első lettem, a magyar bajnokságon pedig második. Továbbá Győrben, a serdülő Európa-kupán elért második helyezésem különösen szép emlék számomra.

– Ha jól tudjuk, már külföldön is szép eredményeket értél el.

– Számos alkalommal szerepeltem külföldi viadalokon, amelyek más-más okból kifolyólag jelentettek óriási élményt számomra. Ausztriában, Kufsteinben gyönyörű környezetben voltunk, egy nappal hamarabb mentünk a versenyre, így volt időnk városnézésre, Romániában családoknál volt a szállásunk, nagyon aranyosak és segítőkészek voltak a házigazdák, míg Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában egyaránt rendkívül népes mezőnyben sikerült az élen végeznem.

Felvételünkön Csörgő Dorina mesterével, Török Ferenccel. A rutinos szakember a minap Budapesten a „Magyar Judoért ” Aranyfokozat 2019. elismerést kapta a szövetség elöljáróitól.
Fotó: Csabai István

– Miként épülnek fel az edzéseid, vannak-e megfelelő partnereid?

– Heti öt edzésen veszek részt a volt Abonyi úti iskolában. Egyre nehezebb gyakorlatokat végzünk, sok a küzdelem és a földharc, valamint az erősítés. Súlycsoportok szerint vagyunk beosztva, én 44 kg-os vagyok, így az 50 kg alattiakkal szoktam küzdeni, fiúkkal, lányokkal vegyesen, de nem csak a klubtársaimmal, ugyanis Rákóczifalváról is jönnek edzőpartnerek.

– Cegléden küzdőedzéseken veszek részt, ahol különböző egyesületekből érkező, eltérő stílusú versenyzőkkel is összemérhetem a tudásomat, és tanulhatok belőle. Emellett pedig önszorgalomból otthon is szoktam erősíteni, valamint konditerembe járunk a barátaimmal, illetve a Tisza-parton szoktam futni. Számomra egyik sem megterhelő, mert nagyon szeretek edzeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában