jegyzet

2019.08.28. 06:30

Felkötni a gatyát

Ökrös Csaba

Holnap játszik a Fradi a litván Suduvával. A meccs tétje az Európa Liga csoportkörébe jutás. A magyar bajnok győztes mérkőzéssel alkalmasint feledtetheti a hétvégi szégyent, a felcsúti 4–1-et. Mint emlékezetes, a Fradi tartalékosan állt ki a bajnoki meccsre, nehogy a Suduva elleni mérkőzés előtt túlzottan kifáradjon a csapat.

A ferencvárosi szurkolótábor nem vette jó néven a zakót, és a lefújás után kihallgatáson fogadta Lovrencsicset.

A szurkolók és a játékos közötti beszélgetésről túl sokat nem lehet tudni, de valószínűleg tisztázták a felek, hogy lehet ennél jobban is játszani.

A vasárnapi meccs utáni jelenet szép példája annak, hogy a szurkolótábor nemcsak rigmusokban és egyéb bekiabálásokban ad hangot véleményének, hanem már-már a kerekasztalnál megszokott körülmények között is. Kis híján azt találtam írni, hogy a drukkerek a demokratikus véleménynyilvánítás iskolapéldáját mutatták be, de a lelátó ezerfejű cézárját nem volna szép demokratizmussal vádolni.

Egy jól fejlett, méretes szurkolótábor viselkedése leginkább amolyan szabályozott anarchiára emlékeztet. Az egyén szabadsága kiteljesedik benne, de valami alapvető szervezettségtől mégsem lehet mentes. Bárki kurjongathat bármit, de a szurkolói kórussal illik együttműködni. Bátran meg lehet szólítani a játékvezetőt, az ellenfél játékosait és szurkolóit egyéni kezdeményezésként is, viszont ha felharsan valamelyik ismert rigmus a tömegben, akkor félre kell tenni a privát véleményközlést.

A szurkolótábor olyan, mint egy élőlény. Rendkívül gyorsan és adekvát módon reagál a külső ingerekre. Minden bántalmazás, amit kedvencei elszenvednek, neki is fáj. Nem csoda, hogy olyan kitartó figyelemmel követi a játékvezetők ténykedését, minden sérelem megfelelő orvoslását várja tőlük.

A vérbeli drukker tudja, hogy minden olyan ítélet, ami nem az ellenfelet sújtja, téves.

Ennek fényében aligha csodálkozhatunk azon, ha a szurkolókban élő pszichiáter szakorvos pillanatok alatt képes elmekórtani vizsgálatot végezni a bírón és a partjelzőkön, amint az ellenfél melletti ítéletet hoznak. Nem véletlenül harsan fel oly sokszor a „Hülye vagy, hülye vagy!”

Egy vérbeli szurkolótábor a maga részrehajló módján ugyan, de jól érti a játékot. Jó szeme van ahhoz, hogy lássa, mindent megtesz-e csapata a győzelemért vagy legalább a tisztes helytállásért. A drukkerek elviselik a vereséget is, ha legalább azt látják, vérbeli sportemberhez méltóan küzdenek a játékosok a pályán. Gondolom, Lovrencsiccsel is azt üzenték az öltözőbe a felcsúti arénában, hogy ideje felkötni a gatyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!