Evezős-vb

2017.09.24. 17:57

Galambos negyeddöntős, két egység reményfutamba került

Futamában második lett, így szerdán a negyeddöntőben folytathatja szereplését a könnyűsúlyú egypárban versenyző Galambos Péter a floridai Sarasota-Bradentonban zajló evezős világbajnokságon.

Az első napon, vasárnap öt futamot rendeztek ebben a számban, a magyar induló a negyedikbe került, ahol a szlovén Rajko Hrvat mögött másodikként ért célba. A kiírás szerint futamonként az első négy került a negyeddöntőbe, a többi pedig reményfutamban száll legközelebb vízre.

A 31 éves váci sportoló éremesélyesként utazott ki, mivel korábban nyert már két-két ezüst- (2012, 2016) és bronzérmet (2010, 2013) a vb-ken, s idei formája is biztató. A világkupa-sorozat mindhárom 2017-es versenyén az első három között zárt – Belgrádban nyert, Poznanban második, Luzernben pedig harmadik volt -, míg a csehországi Racicében rendezett Európa-bajnokságon ezüstérmet akasztottak a nyakába.

Vasárnap még két magyar egység szállt vízre. A normálsúlyú kormányos nélküli kettesek között tavaly Európa-bajnok és olimpiai-9. Juhász Adrián, Simon Béla kettős ezúttal Kolláth Vandával kiegészülve kormányos kettesben versenyez, és első pályáján harmadik lett három indulóból. Ebben a számban csak két futamot rendeztek, melyekből az elsők közvetlenül a döntőbe, a többiek pedig reményfutamba jutottak.

Juhászék futamában az ausztrál és a német hajó vívott kiélezett küzdelmet, így a magyarok – a nemzetközi szövetség eredményközlője alapján – az utolsó 500 méteren már nem erőltették meg magukat. Legközelebb kedden szállnak vízre, akárcsak könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben Szigeti Roland és Forrai Dávid. Ebben a számban hasonló a lebonyolítás, vagyis csak az első helyért volt érdemes küzdeni, a többi hely reményfutamos folytatást ért. Így a négy egységből negyedikként záró magyaré is.

A Fiala Balázs, Tamás Bence, Csiszár Péter és Krpesics Péter alkotta könnyűsúlyú kvartett, amely két számban is indul a vb-n, négypárban hétfőn kezdi meg a szereplését, négyesben pedig már döntős – szerdán csak egy úgynevezett pályabeosztó futamot húz le -, mert itt mindössze hat hajó nevezett.

A magyar érdekeltségű finálékat pénteken, illetve jövő vasárnap rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!