Kajak-kenu Eb

2017.07.16. 12:02

Három magyar érem délelőtt

A magyar versenyzők két arany- és egy bronzérmet nyertek vasárnap délelőtt a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon, az 500 méteres és férfi K-4 1000 méteres döntők során, amelyeket szakadó esőben bonyolítottak le.

A két győzelem az első és az utolsó fináléban született: előbb a kajakos Takács Tamara egyesben, majd végül a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó párosban lett első 500 méteren. Ugyanezen a távon Kopasz Bálint (K-1) a harmadik helyen végzett holtversenyben.

Akárcsak a szombati nap, a vasárnapi is egy magyar győzelemmel indult. A Vasas 20 éves versenyzője – Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa – a rossz rajt után féltvánál még csak ötödik volt, a hajrában azonban mindenki mellett elment.

„Nem ez volt a taktika, kicsit belehúztam a rajtgépbe, mert eddig mindig gyorsan ellőtték, most azonban kicsit többet kivártak, így visszalökött. Az volt bennem, hogy, ha Dana (Kozák Danuta) tavaly tudott úgy Eb-t nyerni, hogy egy hajó hátrányt kapott a rajtban, akkor nekem is ezt kell csinálnom”

– mondta Takács Tamara.

Takács Tamara, miután elsőként ért célba a női kajak egyesek 500 méteres döntőjében  MTI Fotó: Kovács Tamás

A férfiak hasonló számában a szombaton, 1000 méteren bronzérmes Kopasz Bálint remekül küzdött, végig az élboly nyomában haladt, de a befutó után sokáig úgy tűnt, négy ezredmásodperccel lemarad a dobogóról. Később aztán módosították az eredményt, s kiderült, hogy a 20 éves magyar sportoló a világbajnok dán Rene Poulsennel holtversenyben ismét harmadik lett. Az aranyat a cseh Jakub Zavrel szerezte meg szoros csata után.

Kopasz Bálint a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság férfi K-1 100 méteres előfutamában 2017. július 14-én. A magyar versenyző megnyerte az előfutamot, ezzel döntõs lett, ahol később a harmadik lett MTI Fotó: Kovács Tamás

A kenus Fekete Ádám is jól helytállt, nem tudott azonban beleszólni az érmek sorsába, hetedikként ért célba. A számot a címvédő és világbajnok cseh Martin Fuksa nyerte.

A nap egyetlen 1000 méteres fináléjában, férfi K-4-ben az a Kammerer Zoltán vezette a magyar hajót, aki húsz évvel ezelőtt éppen itt, Plovdivban nyerte élete első felnőtt Eb-aranyát, s éppen ebben a számban Borhi Zsomborral, Almási Péterrel és Hegedűs Róberttel. Most a sokadik „garnitúra”, Noé Bálint, Ceiner Benjámin és Bárdfalvi Márk ült a 39 éves, háromszoros olimpiai bajnok klasszis mögött, de az egységnek ezúttal esélye sem volt győzni, végül kilencedik, azaz utolsó lett a döntőben.

Miközben az eső szünet nélkül szakadt, az első 500 méteres páros számban a kajakos Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika – akik szombaton mindketten nyertek már egy aranyat – éppen lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett úgy, hogy 250-nél még csak hetedik volt. Győzött a 2012-es londoni olimpia bajnoka, a német Franziska Weber, Tina Dietze duó.

Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó – amely szombaton, 1000 méteren negyedik lett – előcsatározás nélkül versenyzett. A magyarok a rossz rajt után már nem tudták behozni a lemaradásukat, s végül hetedikként zártak. Ebben a számban orosz siker született.

A délelőtt utolsó döntőjében aztán ismét örülhettek a magyarok, ráadásul a szombaton a négyessel címét megvédő Nádas Bence és Tótka Sándor kajakos duó látványos teljesítménnyel lett első. Féltávnál a második helyen haladt a rakétaként induló ukránok mögött, de jól beosztva az erejét a finisben állva hagyta a riválisát, s remek versenyzéssel, újabb megérdemelt győzelmet aratott.

Nádas Bence és Tótka Sándor, miután elsőként ért célba a férfi kajak kettesek 500 méteres döntőjében  MTI Fotó: Kovács Tamás

A délelőtt krónikájához tartozik, hogy a paraversenyek során a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert – aki szombaton megnyerte a VL1-es kategória háromfős fináléját – harmadikként ért célba a KL1 döntőjében, 200 méteren.

A vasárnapi zárónapon még további tíz – 200 és 5000 méteres – finálét rendeznek, mindegyikben lesz magyar hajó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!