KOSÁRLABDA

2017.08.21. 12:28

Lefojtott gejzír Fehérváron: mindkétszer nyert az Eb-re készülő válogatott

Székesfehérváron játszotta két utolsó hazai felkészülési mérkőzését a kolozsvári Európa-bajnoki csoportkörre készülő magyar férfikosárlabda-válogatott.

A fehér mezes magyar válogatott két győzelmet is elkönyvelhetett a hét végén

Fotó: Csabai István

Hanga Ádám helyzete még mindig nem rendeződött – a legmagasabban jegyzett magyar kosaras továbbra is a Baskonia és a Barcelona egyezkedése miatt nem tudott leendő új csapatában orvosi vizsgálatra jelentkezni, emiatt pedig a biztosítása sem készülhetett el.

Így ő nem játszhatott Izland ellen, mint ahogy a sikeres Eb-szereplés érdekében honosított DeAndre Kane sem, akinek holléte továbbra is rejtélyes. Nemrég a kazanyi tornán az északiak 60-56-ra legyőzték a mieinket, erre Székesfehérváron esélyük sem volt.

Magyarország – Izland

81-66

(23-22, 21-12, 20-15, 17-17)

Magyarország: Wittmann 8/6, Vojvoda 17/3, Ferencz 9/9, Allen 15/3, Keller 3. Csere: Perl 12/3, Eilingsfeld 4, Váradi 7, Tóth N. 2, Benke 4.

Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

Szombaton és vasárnap is kora délután játszott a csapat. Azért, mert Kolozsváron is hasonló időpontban kell majd pályára lépni. Az első Izland-meccs első negyedében eredményesen támadott a magyar csapat, ám ekkor még Hermannson komoly gondot okozott védekezésben.

A második tíz percben hátul is hatékonyan dolgozott az éppen pályán lévő ötös, Wittmann és Ferencz tripláival a nagyszünetre tízpontos volt a hazai előny. A térfélcsere után fokozatosan őrölte fel ugyancsak Eb-résztvevő ellenfelét a magyar válogatott: a harmadik negyed közepén már húsz pont volt a különbség. A vége egy önbizalomnövelő győzelem lett.

Magyarország – Izland

82-67

(16-21, 21-18, 20-9, 25-19)

Magyarország: Wittmann 6/6, Vojvoda 12/3, Ferencz 5/3, Allen 9, Keller 12. Csere: Perl 12/3, Eilingsfeld 6, Ruják 7/3, Tóth N. 5, Kovács P. 8.

Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

A fehér mezes magyar válogatott két győzelmet is elkönyvelhetett a hét végén
Fotós: Csabai István

A vasárnapi találkozón az irányítómentes játékot gyakorolta a csapat: Wittmann, Perl, Ruják, de néha még Vojvoda is szervezte a játékot. A szolnoki Tóth Ádám viszont kisebb térdsérülése miatt nem tudott pályára lépni.

Az első félidőben kissé visszafogott volt a csapat, a valamivel lendületesebben játszó északiak kerültek előnybe. Ám ahogy egy nappal korábban, ezúttal is a harmadik negyedben dobták be a törölközőt az izlandiak.

Kovács Péter labdaszerzésből végigpörgetett lerohanásokból szerzett hat pontot, majd egy középtávolit is berámolt. Egy-egy ponttal túldobta szombati önmagát mindkét csapat, így ezúttal is biztos magyar győzelem született.

– Örültem Kovács Petinek, megmutatta, hogy a magyarok igenis tudnak kosarazni, csakúgy, mint korábban Wittmann, Ferencz, vagy Tóth Norbert, akik kevesebb lehetőséget kaptak a klubjaikban. Ők a mi kincseink, nagyon boldog vagyok – értékelte a látottakat a magyar szövetségi kapitány az M4Sportnak.

Csütörtöktől szombatig lengyelországi felkészülési tornán vesz részt a válogatott, az ellenfelek: Lengyelország, Anglia és Izland. Szeptember elsején pedig már kezdődik az Európa-bajnokság, amelyre tizennyolc év után jutott ki újra Magyarország.

Csapatunk Horvátországgal, Csehországgal, Montenegróval, a társrendező Romániával és a címvédő Spanyolországgal szerepel egy csoportban. A kezdés szeptember elsején lesz a mieink számára, amikor a horvát válogatottal találkoznak.

Gutai István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!