Cselgáncs

2019.10.18. 17:55

Özbas Szofi aranyérmes a világbajnokságon

A szolnoki származású versenyző az elmúlt egy esztendőben végigverte korosztályában a mezőnyt.

Varga Csaba

Jogos Szofi öröme, hiszen a vb-n sem talált legyőzőre

Forrás: judoinfo.hu

A szolnoki kötődésű dzsúdós, Özbas Szofi végigverte a mezőnyt, és aranyérmet szerzett a marokkói junior-világbajnokságon.

A most már 63 kg-ban versenyző Özbas Szofi az elmúlt egy évet figyelembe véve harmadik világversenyén diadalmaskodott. Tavaly a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián, idén szeptemberben pedig a finnországi junior-Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert.

Legutóbb csütörtökön a marokkói Marrákesben négy magabiztos győzelem után a fináléban a szerb Anja Obradoviccsal találkozott a 17 éves magyar dzsúdós. Egy vazaari értékű akcióval Szofi szerezte meg a vezetést, majd a hajrában a szerb megkapta harmadik intését, ezzel pedig a szolnoki hölgy nyerte a világbajnoki címet.

Jogos Szofi öröme, hiszen a vb-n sem talált legyőzőre
Fotó: judoinfo.hu

A mai napon 18. életévét betöltő Özbas Szofi török felmenőkkel is bír, édesapja egykoron szabadfogású birkózóként több kiváló eredményt is elért, köztük olimpiai bronzérmet szerzett. Szofi óvodás korában ismerkedett meg a dzsúdóval.

Később a Rákóczi úti iskolában, valamint a szolnoki sportiskolában több kiváló szakember, Csényi Gábor, Ferencz Attila, Kovács Gábor és Török Ferenc is egyengette az útját. Immár négy esztendeje a Ceglédi VSE versenyzője.

Bíró Norbert, a Ceglédi VSE és az ifjúsági válogatott mestere azt mondta az utanpotlassport.hu-nak: – Tavaly ősz óta nem úgy dolgozott, ahogyan kellett volna. Maximalista, éppen ezért az iskolában – a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium tanulója – csak az ötösöket fogadja el.

Ha valaki élsportoló, akkor nem mehet egyszerre minden tökéletesen. Gyakorlatilag a junior országos bajnokságon is meg kellett szenvednie a győzelemért. A finnországi kontinenstorna előtt három hónappal ugyanakkor komolyan elszánta magát, tökéletesen fókuszált a dzsúdóra. Fejben és fizikailag egyaránt kihozta magából a legtöbbet, ennek köszönhetően sikerült dupláznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában